Składniki:
- 1 kg cielęciny
- 1 duża cebula
- ½ szklanki czarnych oliwek
- 5-6 ząbków czosnku
- ½ litra wytrawnego czerwonego wina
- 6 pomidorów
- 4 kolorowe papryki
- ½ szklanki oliwy
- 2 szklanki mąki
- oregano, sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Czosnek i cebulę obrać drobno posiekać i usmażyć na połowie oleju. Dolać 2 szklanki wina, pokrojone pomidory bez skórki. Tak powstały sos gotujemy około 15 minut. Cielęcinę umyć , osuszyć pokroić w kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć, lekko doprawić do smaku solą i pieprzem. Resztę wina wlać na patelnię i dusić mięso kilka minut. Sos przelać do garnka, wrzucić mięso, oliwki i pokrojoną paprykę, dusić ,aż sos będzie gęsty. Dobrze smakuje z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko.