Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klopsiki na sposób grecki

Składniki:

    • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo wołowego
    • 2 jajka
    • 1 cebula
    • 1 litr ciekłego przecieru pomidorowego
    • oliwa z oliwek
    • mąka
    • kminek mielony
    • 2 łyżeczki cukru
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Do miski przełożyć mięso, dodać jajka, pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę, kminek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Formować wydłużone klopsiki i każdy obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i każdy klopsik dokładnie obsmażyć na złoty kolor. Obsmażone klopsy układać w odpowiednio dużym rondlu, zalać przecierem pomidorowym, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić razem przez około 15, 20 minut. Podawać z ryżem lub frytkami.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *