Składniki:
-
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo wołowego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 litr ciekłego przecieru pomidorowego
- oliwa z oliwek
- mąka
- kminek mielony
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Do miski przełożyć mięso, dodać jajka, pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę, kminek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Formować wydłużone klopsiki i każdy obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i każdy klopsik dokładnie obsmażyć na złoty kolor. Obsmażone klopsy układać w odpowiednio dużym rondlu, zalać przecierem pomidorowym, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić razem przez około 15, 20 minut. Podawać z ryżem lub frytkami.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia