Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior smażony w cieście

Składniki:

  • 1 kg kalafiora
  • ½ l oleju
  • 2 łyżki masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

    Ciasto:

  • 1 ¼ szkl. mąki
  • ¾ szkl. mleka
  • 3 jajka
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora podzielić na różyczki po czym zalać osoloną wodą i ugotować.
    W między czasie mąkę rozprowadzić ¼ szkl. mleka, dodać , żółtka oraz sól.
    Całość dokładnie wymieszać, wlać resztę mleka i dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć.
    Kalafiora odcedzić i maczać w cieście po czym smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Przed podaniem polać roztopionym masłem i posypać posiekaną pietruszka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *