Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka w wiśniówce

 

Składniki:

 

  • 1 kaczka
  • łyżka cukru
  • 2 szkl rosołu
  • ½ szkl wiśniówki
  • ½ szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • smalec

Sposób wykonania:
Kaczkę oprószyć solą po czym przesmażyć ja na rozgrzanym smalcu, wówczas skropić ją wodą i piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości.
W między czasie w garnku zarumienić cukier po czym rozprowadzić ją połową rosołu.
Natomiast resztę rosołu wymieszać z mąką i wymieszać z cukrowym karmelem.
Dodać  wiśniówkę, wino oraz kompot.
Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
Sosem polać kaczkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *