Składniki:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- mała puszka tuńczyka
- sól
- pieprz
sos:
- 20 dag szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Sposób wykonania:
- Jajka ugotować na twardo po czym je obrać i przekroić na połówki.
Przekroić je wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć żółtka.
Wyjęte żółtka utrzeć dokładnie z tuńczykiem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym nadzieniem nafaszerować połówki białek.
Następnie przygotować sos.
Szpinak sparzyć wrzątkiem po czym dodać do niego czosnek, sól, oraz sok z cytryny.
Całość dokładnie utrzeć i na koniec dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
Sosem polać jajka.