Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Imprezowa jajecznica

Jajecznica to jedno z najprostszych i najpopularniejszych, śniadaniowych dań z naszych domowych pieleszy. Raczej nie obraca się ona na imprezowych salonach – a jednak taka jedna sprytna jajecznica …..ale posłuchajcie od początku.

Składniki:

  • 6 jaj
  • Świeżo starta skórka z 1 cytryny (na najmniejszych oczkach tarki)
  • Szczypiorek
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól
  • Mielona słodka papryka
  • Olej
  • Wykałaczki


Sposób przyrządzenia:

Piersi drobiowe przekroić wzdłuż otrzymując z dwóch piersi cztery. Następnie rozbić każdą na cienkie płaty (najlepiej przez folię), Posypujemy lekko piersi zmieloną, słodką papryką. Smażymy tradycyjną jajecznicę z 4 jaj, dodając do niej startą skórkę z cytryny i pokrojony w pierścionki szczypiorek. Solimy ją do smaku. Wykładamy jajecznicę do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Po wystygnięciu dodajemy 1 surowe jako i dokładnie mieszamy całą jajecznicę
Tak przygotowaną układamy na rozbite piersi kurczaka i zawijamy w roladki spinając je wykałaczką. Roladki obtaczamy z mące i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia a następnie z mlekiem i 1 surowym jajkiem  – całość lekko solimy do smaku (konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, tak aby oblepiła całkowicie zanurzane w niej roladki). Następnie zanurzamy w cieście zarumienione wcześniej roladki i pieczemy je w głębokim oleju na złoty kolor. Upieczone roladki układamy na półmisku i posypujemy zmielona słodka papryką. Podajemy na gorąco!!!
Imprezowa jajecznica przemycona w kurzych piersiach zadziwia sprytem, ale także aromatem i smakiem. Całe danie jest niezwykle kolorowe i intensywnie pachnące – nie można się mu oprzeć. Na moich imprezach zagościło już na stałe – zaproście je i na swoje a na pewno nie pożałujecie. Gorąco polecam.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *