Jajecznica to jedno z najprostszych i najpopularniejszych, śniadaniowych dań z naszych domowych pieleszy. Raczej nie obraca się ona na imprezowych salonach – a jednak taka jedna sprytna jajecznica …..ale posłuchajcie od początku.
Składniki:
- 6 jaj
- Świeżo starta skórka z 1 cytryny (na najmniejszych oczkach tarki)
- Szczypiorek
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Sól
- Mielona słodka papryka
- Olej
- Wykałaczki
Sposób przyrządzenia:
Piersi drobiowe przekroić wzdłuż otrzymując z dwóch piersi cztery. Następnie rozbić każdą na cienkie płaty (najlepiej przez folię), Posypujemy lekko piersi zmieloną, słodką papryką. Smażymy tradycyjną jajecznicę z 4 jaj, dodając do niej startą skórkę z cytryny i pokrojony w pierścionki szczypiorek. Solimy ją do smaku. Wykładamy jajecznicę do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Po wystygnięciu dodajemy 1 surowe jako i dokładnie mieszamy całą jajecznicę
Tak przygotowaną układamy na rozbite piersi kurczaka i zawijamy w roladki spinając je wykałaczką. Roladki obtaczamy z mące i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia a następnie z mlekiem i 1 surowym jajkiem – całość lekko solimy do smaku (konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, tak aby oblepiła całkowicie zanurzane w niej roladki). Następnie zanurzamy w cieście zarumienione wcześniej roladki i pieczemy je w głębokim oleju na złoty kolor. Upieczone roladki układamy na półmisku i posypujemy zmielona słodka papryką. Podajemy na gorąco!!!
Imprezowa jajecznica przemycona w kurzych piersiach zadziwia sprytem, ale także aromatem i smakiem. Całe danie jest niezwykle kolorowe i intensywnie pachnące – nie można się mu oprzeć. Na moich imprezach zagościło już na stałe – zaproście je i na swoje a na pewno nie pożałujecie. Gorąco polecam.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek