Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki Mileny

Składniki:

  • 1 miękka główka białej kapusty (ok. 1 kg)
  • 2 woreczki białego ryżu (1 = ok. 120 g)
  • ½ kg. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża puszka mielonki „Turystycznej””
  • 2 dag. suszonych grzybów
  • 1 jajko
  • 1 duża marchew
  • Vegeta
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 kostka rosołowa
  • Sos borowikowy

Sposób przyrządzenia:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb, opłukać, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i obgotować. Stopniowo zdejmować mięknące liście i odkładać na talerz do przestygnięcia. Po przestudzeniu ścinać z liści grubsze, twarde nerwy. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciepły ryż wysypać z woreczków do dużej miski. Do ryżu dołożyć surowe mięso mielone oraz wlać 4 łyżki oliwy. Mielonkę  Turystyczną wyjąć z puszki, posiekać na kostkę i dołożyć do ryżu z mięsem mielonym (wraz z tłuszczykiem oraz galaretką znajdującą się w konserwie). Na tarce zetrzeć suszone grzyby oraz marchew, a następnie wsypać je do miski z farszem. Cały farsz dopóki jest jeszcze ciepły dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią). Następnie doprawić do smaku pieprzem, vegetą, ziołami prowansalskimi a na końcu dodać surowe, całe jajko i całość jeszcze raz całość wymieszać. Gotowy farsz nakładać porcjami na liście z gotowanej główki kapusty (boki liścia złożyć do środka na 2-3 cm) i zwijać w gołąbki. Na dno rondla położyć liście kapusty, (co zapobiega przywieraniu gołąbków do dna) a na nich ciasno układać zawinięte gołąbki. Gołąbki zalać zimną wodą, wrzucić do nich kostkę rosołową, ziele angielskie oraz liście laurowe. Po zagotowaniu wody dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny.
Uduszone gołąbki odcedzić z wody i delikatnie zarumienić na patelni wysmarowanej oliwą (otrzymamy wówczas piękny zapach i cudowny smak przysmażonej kapusty). W zalewie, w której były duszone gołąbki rozrabiamy sos borowikowy „Knorr”. Gołąbki układamy na talerzu i polewamy sosem.
Gołąbki podajemy zawsze na ciepło, z chlebem bądź, jak kto woli z ziemniakami. Mielonka Turystyczna  nadaje daniu niepowtarzalny smak – musisz to wypróbować. Moi goście od razu wyczuwają tę nutę zapachową i „zarażają się nią „ już na zawsze.Gorąco polecam.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *