Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Halibut pieczony z oliwkowym dressingiem

Składniki:

  • 50 – 70 dkg steków wykrojonych z halibuta
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Dressing:

  • ½ szklanki pokrojonych na połowę czarnych oliwek
  • ½ szklanki pokrojonych na połowę zielonych oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki dressingu wymieszać, przyprawić sola i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Steki z halibuta o grubości około 2,5 cm umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Przygotowane steki nasmarować oliwką, i piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut raz odwracając. Upieczone ostrożnie nakładać na talerze, obłożyć dressingiem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *