Składniki:
- 50 – 70 dkg steków wykrojonych z halibuta
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Dressing:
- ½ szklanki pokrojonych na połowę czarnych oliwek
- ½ szklanki pokrojonych na połowę zielonych oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki dressingu wymieszać, przyprawić sola i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Steki z halibuta o grubości około 2,5 cm umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Przygotowane steki nasmarować oliwką, i piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut raz odwracając. Upieczone ostrożnie nakładać na talerze, obłożyć dressingiem i podawać.