Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz z gęsich wątróbek

Skład:

  • 50dkg gęsich wątróbek
  • 3-4 cebule
  • 2 łyżki smalcu lub margaryny
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ½ szklanki ryżu lub kaszy perłowej na sypko
  • 3 łyżki naci pietruszki

Sposób wykonania:
Wątróbki umyć, osuszyć, przekroić każda na 4 części, oprószyć mąką i zarumienić na tłuszczu, pod koniec dodać pokrojoną w kostki cebule. Oprószyć solą i pieprzem i dusić pod przykryciem podlewając od czasu do czasu wodą. Gdy są miękkie (duszą się około 15 minut), podlać śmietaną i przyprawić do smaku. Ryż lub kaszę na sypko wyłożyć na półmisek pozostawiając w środku wgłębienie, do którego wlać duszone wątróbki. Obsypać posiekana pietruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *