Skład:
- 50dkg gęsich wątróbek
- 3-4 cebule
- 2 łyżki smalcu lub margaryny
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 ½ szklanki ryżu lub kaszy perłowej na sypko
- 3 łyżki naci pietruszki
Sposób wykonania:
Wątróbki umyć, osuszyć, przekroić każda na 4 części, oprószyć mąką i zarumienić na tłuszczu, pod koniec dodać pokrojoną w kostki cebule. Oprószyć solą i pieprzem i dusić pod przykryciem podlewając od czasu do czasu wodą. Gdy są miękkie (duszą się około 15 minut), podlać śmietaną i przyprawić do smaku. Ryż lub kaszę na sypko wyłożyć na półmisek pozostawiając w środku wgłębienie, do którego wlać duszone wątróbki. Obsypać posiekana pietruszką