Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka sproszkowanej papryki
- łyżeczka sproszkowanej chili
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki smalcu
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- puszka pomidorów
- 3 łyżki sproszkowanego chili
- łyżka cynamonu
- łyżeczka zmielonych goździków
- ½ łyżeczki kruszonej papryki
- 2 ziemniaki
- 2 szkl posiekanej marchewki
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z papryką, chili oaz solą po czym obtoczyć w niej mięso.
Obsmażyć wołowinę na rumiano na rozgrzanym smalcu.
Wówczas dodać posiekaną cebulę oraz czosnek.
Gdy cebula stanie się miękka dodać pokrojone pomidory, chili, cynamon, goździki i ruszoną paprykę.
Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 2 godzin.
Po tym czasie dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz startą marchewkę.
Dusić ostanie 45 minut do miękkości warzyw.