Składniki:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łodyżki selera naciowego
- 3 łyżki masła
- puszka pomidorów
- 8 szkl wody
- łyżeczka suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 szkl kaszy perłowej
- 2 szkl mrożonej fasolki szparagowej
- łyżka posiekanego koperku
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w kostkę oraz posiekany seler.
Po około 5 minutach dodać posiekane pomidory, wodę, bazylię oraz tymianek.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia i wsypać kaszę.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości kaszy.
Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucić fasolkę szparagową.
Dokładnie wymieszać i zdjąć z gna.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.