Składniki:
- 50 dag łopatki
- 25 dag fasoli białej
- 25 dag białej kapusty
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kilka łyżek przecieru pomidorowego
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- 2 łyżki maki pszennej
- tłuszcz
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie w której się moczyła.
Miękką fasolkę zostawić w wywarze.
W między czasie mięso pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć mąką po czym obsmażyć.
Następnie pokroić warzywa i dodać je do mięsa.
Wrzucić jeszcze liść laurowy oraz ziele angielskie.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać całość wrzątkiem.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, wówczas dodać fasolkę razem z wodą oraz przecier pomidorowy.
Całość wymieszać, podprawić jeszcze śmietaną i zagotować.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.