Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz leśnej braci

Składniki:

    • 30 dkg surowego boczku
    • 50 dkg mielonej wołowiny
    • 50 dkg łopatki wieprzowej
    • 1 litr mocnego wywaru mięsnego
    • 1 szklanka fasoli konserwowej
    • 1 obrana i posiekana cebula
    • 1 szklanka posiekanych pomidorów
    • 1 łyżki mielonego chili
    • 1 łyżka mielonego kminku
    • 2 liście laurowe
    • 5 owoców jałowca
    • 5 rozgniecionych ząbków czosnku
    • sól i pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Boczek pokroić w średnio dużą kostkę, włożyć do dużego rondla, wytopić tłuszcz, nadmiar ewentualnie odlać. Z mielonej wołowiny odrywać palcami niewielkie kawałki i dodawać do rondla, smażyć mieszając aż zbrązowieje, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż cebula stanie się szklista. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, dodać do rondla, chwilę razem smażyć. Podsmażone mięso zalać bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie, dodać pomidory i wypłukaną fasole. Po kilku minutach podawać. W sezonie można do potrawy dodać całe lub pokrojone borowiki, znakomicie podnosi to smak potrawy. Oczywiście wołowinę i wieprzowinę można zastąpić dziczyzną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *