Składniki:
- 30 dkg surowego boczku
- 50 dkg mielonej wołowiny
- 50 dkg łopatki wieprzowej
- 1 litr mocnego wywaru mięsnego
- 1 szklanka fasoli konserwowej
- 1 obrana i posiekana cebula
- 1 szklanka posiekanych pomidorów
- 1 łyżki mielonego chili
- 1 łyżka mielonego kminku
- 2 liście laurowe
- 5 owoców jałowca
- 5 rozgniecionych ząbków czosnku
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Boczek pokroić w średnio dużą kostkę, włożyć do dużego rondla, wytopić tłuszcz, nadmiar ewentualnie odlać. Z mielonej wołowiny odrywać palcami niewielkie kawałki i dodawać do rondla, smażyć mieszając aż zbrązowieje, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż cebula stanie się szklista. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, dodać do rondla, chwilę razem smażyć. Podsmażone mięso zalać bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie, dodać pomidory i wypłukaną fasole. Po kilku minutach podawać. W sezonie można do potrawy dodać całe lub pokrojone borowiki, znakomicie podnosi to smak potrawy. Oczywiście wołowinę i wieprzowinę można zastąpić dziczyzną.