Składniki:
- 50 dag mięsa wołowego bez kości
- 25 dag mięsa wieprzowego i baraniego bez kości
- 15 dag słoniny
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka utłuczonego kminku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Słoninę pokroić w kostkę, stopić, dodać cebulę z zrumienić, skropić octem smażyć tak długo, aby ocet odparował. Potem dodać czosnek. Włożyć wołowinę, obsmażyć, wlać 50 ml wody i dusić ok.10 min. Po odparowaniu wody, włożyć mięso wieprzowe i baranie zamieszać i obsmażyć. Doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Wlać 200 ml wody i dusić mięso ok.40 min. do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, paprykę i majeranek. Sos z duszenia rozcieńczyć z 50 ml przegotowanej wody. Gulasz wymieszać i podgrzać 3 min. na małym ogniu.