Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki- zraziki

Skład:

  • 8 dużych twardych cierpkich gruszek
  • 30 dkg mielonej wieprzowiny
  • jajko
  • mała cebula
  • pół kostki bulionu
  • 2 ziarnka jałowca
  • Sól pieprz, papryka, sól czosnkowa
  • łyżka masła
  • tłuszcz do cebuli

 

 

Sposób wykonania:
Rozpuścić bulion w szklance wody, dodać paprykę i rozgnieciony jałowiec.
Obrać gruszki, przeciąć na pół, usunąć gniazda i włożyć gruszki do bulionu
na pół godz. Nie gotować. Zeszklić posiekana cebule na tłuszczu, połączyć z
mięsem, doprawić sola, sola czosnkowa i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić
łyżka, wyrobić kulki. Wyjąć połówki gruszek z bulionu, napełnić je kulkami.
Ułożyć gruszki w rondlu nadzieniem do góry, dodać masło i zalać bulionem z
gruszek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Doprawić sos do smaku,
podawać z sypkim ryżem lub ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *