Składniki:
• 250g La Guli
• 3 szt. Chleba ciabata
• 50 ml oliwy z oliwek
• 200g cebuli
• 200g papryki żółtej
• 200g cukinii
• 50ml soku z pomidorów
• 50g ketchupu
• 30g oleju
• 100g sera mozzarela – starty na tarce
• 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
• sól, pieprz biały,
• oregano,
• tabasco,
• papryka słodka
Sos:
• 50g masła
• 30g mąki
• 50ml mleka
• 150ml śmietany 30%
• sól,
• sok z cytryny,
• gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Chleb pokroić (małe kromki) natrzeć oliwą z oliwek. Zrumienić na jasnozłoty kolor z obu stron. Cebulę oczyścić i pokroić w piórka. Paprykę i cukinię pokroić w słupki.
Cebulę zeszklić na oleju dodać paprykę i cukinię – chwilę dusić. Do warzyw dodać sok pomidorowy, ketchup, czosnek i przyprawy – dusić od 7 do 10 min.
Masło rozgrzać w rondelku dodać mąkę, mleko, śmietanę. Chwilę pogotować i doprawić przyprawami. Na grzankach ułożyć farsz z jarzyn, la Gulę. Polać odrobiną sosu i posypać serem. Zapiec w piekarniku.
1 comment for “Grostini z La Gulą”