Składniki:
• 1 duży sandacz – 1,70 kg
• duża cebula
• tłuszcz do smażenia – 150 ml
• borowiki – 60g
• seler – 100g
• marchew – 200g
• por – 2 szt
• pietruszka korzeń – 100g
Dekoracja:
• cytryny – 4 szt
• winogrona – 1 kiść
• papryka św.
• jabłko
• kukurydza mini kolby
Przygotowanie:
Z dużego sandacza należy zdjąć skórę. Z mięsa wyjąć ości. Ładne kawałki pokroić w kostkę, Doprawić solą i białym pieprzem. Pozostałe mięso przekręcić przez maszynkę posolić dodać zeszkloną na maśle cebulę. Ugotować w całości borowiki i marchewkę.
Wszystkie składniki wymieszać, zaszyć w skórę sandacza i z warzywami gotować na wolnym ogniu. Następnie wyjąć położyć na desce, przykryć drugą i obciążyć.
Gdy wystygnie podawać z ciemnym gruboziarnistym pieczywem posmarowanym masłem koperkowym.