Składniki:
- 1½ kg skrzydełek z kurczaka
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 10 dkg stopionego masła
- 25 dkg cykorii
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 pomarańcz
- 1 kwaśne jabłko
- ¾ szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól, pieprz do smaku
Surówka
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka natrzeć solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzać stopione masło. Głąb cykorii wyciąć. Cykorię pokroić w plasterki i wymieszać z łyżką soku z cytryny i miodem, dodać starte jabłko i podzieloną wzdłuż błonek pomarańczę. Śmietanę ubić, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać do cykorii. Skrzydełka posmarować olejem i grillować do uzyskania chrupiącej skórki. Podawać z surówką.