Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowane skrzydełka z surówką z cykorii Iwony

Składniki:

    • 1½ kg skrzydełek z kurczaka
    • 1 ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki białego pieprzu
    • 10 dkg stopionego masła

    Surówka
    Składniki:

    • 25 dkg cykorii
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1 pomarańcz
    • 1 kwaśne jabłko
    • ¾ szklanki śmietany  kremówki
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Skrzydełka natrzeć solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzać stopione masło. Głąb cykorii wyciąć. Cykorię pokroić w plasterki i wymieszać z łyżką soku z cytryny i miodem, dodać starte jabłko i podzieloną wzdłuż błonek pomarańczę. Śmietanę ubić, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać do cykorii. Skrzydełka posmarować olejem i grillować do uzyskania chrupiącej skórki. Podawać z surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *