Masz dziś ochotę na danie z piersi indyka? Wypróbuj ten przepis na grillowane piersi z indyka Michała. Lista zakupów: piersi z indyka, miód, sos sojowy, czosnek oraz imbir.
Składniki:
- ½ kg piersi z indyka
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze porcję.Następnie do miseczki przelać sos sojowy.Dodać do niego miód i dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze starty imbir, sok z cytryny oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować około 2 godzin.Po tym czasie odsączyć mięso z nadmiaru marynaty i kłaść na rozgrzanym ruszcie.Grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 2