Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb kukurydziany Urszuli

Pyszny chleb kukurydziany. Wypróbuj ten przepis na wcale nie takie trudne. Aby go upiec będziesz potrzebować: mąki kukurydzianej, maślanki naturalnej, jajek i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 500 ml maślanki naturalnej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 płaska łyżka soli 

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski przesiać mąkę z dodatkiem soli i sody odczyszczonej.
    Do drugiej miski wlać maślankę.
    Wbić do niej jajka i dodać sok z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Wówczas dodać suche składniki.
    Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
    Gotowe przelać do brytfanki.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.
    Po upieczeniu pozostaw w brytfance do całkowitego ostygnięcia.
     

Liczba porcji: 11

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *