Pyszny chleb kukurydziany. Wypróbuj ten przepis na wcale nie takie trudne. Aby go upiec będziesz potrzebować: mąki kukurydzianej, maślanki naturalnej, jajek i soku z cytryny.
Składniki:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 500 ml maślanki naturalnej
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżka soli
Sposób wykonania:
-
Do dużej miski przesiać mąkę z dodatkiem soli i sody odczyszczonej.Do drugiej miski wlać maślankę.Wbić do niej jajka i dodać sok z cytryny.Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.Wówczas dodać suche składniki.Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.Gotowe przelać do brytfanki.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.Po upieczeniu pozostaw w brytfance do całkowitego ostygnięcia.
Liczba porcji: 11