Składniki:
- 1 średniej wielkości kurczak
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć. W odpowiednio dużym garnku, zalać wodą tak aby był przykryty i gotować usuwając powstającą pianę. Gdy piana przestanie się tworzyć dodajemy do gotującego się kurczaka obrane cebule, marchewkę i oliwę z oliwek. Gotujemy do chwili aż mięsą kurczaka da się bez problemu oddzielić od kości. Kurczaka delikatnie wyjmujemy z garnka, odstawiamy w ciepłe miejsce, a do garnka dodajemy ryż i gotujemy do momentu aż będzie odpowiednio miękki, przyprawiamy. Na talerz nakładamy porcję mięsa, cebulę i całość zalewamy rosołem z ryżem. Ryż można zastąpić gotowanym jajkiem, lanymi kluskami itp. Posypujemy posiekaną zieleniną i podajemy.