Składniki:
- 2 l bulionu drobiowego
- 2 szklanki drobno pokrojonego ugotowanego mięsa z kurczaka
- ½ szklanki soku z cytryny
- ½ szklanki długoziarnistego ryżu
- 1 starta na grubej tarce marchewka
- 4 żółtka jaj
- 1 cytryna
- posiekana zielenina
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Bulion z drobiu doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sok z cytryn i przyprawy do smaku, a następnie ryż i utartą marchewkę. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy przez 30 minut. Do miseczki wlewamy około 1 szklanki gorącej zupy i mieszając dodajemy powoli żółtka. Do zupy dodajemy mięso kurczaka, gotujemy razem przez kilka minut i odstawiamy. Dodajemy do zupy ciągle mieszając przygotowane w miseczce żółtka i podajemy. Dekorujemy zieleniną i plasterkami wyparzonej i wymytej cytryny.