Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gong Bao – kurczak z orzechami

Gong Bao Ji Ding kurczak z orzechami zwany Gong Bao lub Kung Pao. Danie to znane też jako Kung Pao posiada swoją historię a w czasie Rewolucji Kulturalnej omawianie i przypominanie o niej nie należało do rozsądnych kroków wręcz było zagrożeniem, zresztą jak wszystko co miało podłoże historyczne lub kulturowe. Nazwa pochodzi od wybitnej osobistości dworu cesarskiego Gubernatora Syczuanu Pana Ding Baozhen. Pod koniec panowania dynastii Qing ( koniec 18 stulecia) podczas żniw Pan Gubernator wizytował tereny uprawne w prowincji Guizhou i przypadkiem zagościł w jednej z wykwintnych restauracji. Podano wtedy kurczaka, lecz „nie dostosowanego w/g kanonów kuchni cesarskich”. Pan Ding nakazał „przygotować” czyli pokroić kurczaka w kostkę i dodać pokrojonych przepalanych orzechów arachidowych z papryką. Po dokładnym zastosowaniu zaleceń gubernatora danie zmieniło swój smak. Po drobnej modyfikacji, czyli dodaniu palonej ostrej papryki, sosu, orzechów przyjęto nazwę Gong Bao Ji Ding na cześć słynnego gościa i jego pomysłowości. Gubernator Pan Ding Baozhen słynął jako pomysłodawca wielu przepisów kulinarnych regionu Syczuan. Był bardzo lubiany przez dzieci m.in.z powodu orzeszków, którymi szczodrze obdzielał swych uczniów, należy dodać, że był wybitnym nauczycielem oraz wychowawcą następców tronu i wielu potomków wybitnych rodów. Przywrócony na karty Historii po całkowitej rehabilitacji w roku 1980. Gong Bao Ji Ding jest pięknym daniem i bardzo okazale prezentuje się wzrokowo. Złote kawałki kurczaka świetnie komponują z czerwoną papryką i złotymi orzeszkami, a wszystko to połączone sosem lekko słodko-kwaśnym z dodatkiem Syczuańskiego pieprzu stanowi delicję pełną harmonii i dobrej kompozycji smaków. Zgodnie z Jing i Jang.

Składniki:


  • 2 piersi kurze ze skórka lub bez ok. 60-70 dag max, pokrojone w kostkę 1,5 cm
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kłącza świeżego imbiru
  • 5 cebulek zielonych (młodych)
  • 2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych
  • 1 garstka świeżej czerwonej chili bez pestek (wg uznania)
  • ½ łyżeczki czerwonego pieprzu syczuańskiego (mielony)
  • ½ szklanki pokruszonych orzechów arachidowych (niesolonych)

Marynata do mięsa:

  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry
  • 2½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (Marzena)
  • 1 łyżka stołowa wody

Składniki sosu:

  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżeczki octu winnego (jabłkowy)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka rosołu lub wody ( ¼ kostki rozp.W wodzie)

Sposób przygotowania:
1. Pokroić kurczaka w 1,5 centymetrową kostkę. Wymieszać w misce składniki marynaty i zamoczyć w niej kurczaka. Odstawić na 2 godziny. Na małej patelni przesmażyć -„przepalić” pokruszone orzeszki arachidowe na złoty kolor, wyzwalając z nich mocny aromat.
2. Drobno pokroić czosnek i imbir. Cebulkę pokroić w kawałki, lecz nieprzekraczające 1,5 cm. Paprykę chili pokroić w 2 cm kawałki wypestkować wcześniej gdyż pestki bardzo zaostrzą potrawę.
3. W małym naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i posmakować czy aby na pewno ma lekko słodko kwaśny smak.
4. Rozgrzać olej na patelni wok z i gdy będzie gorący wrzucić pokrojone chili. Chwila smażenia pozbawi czerwone chili ostrego smaku natomiast doda aromatu potrawie. Usunąć paprykę na miseczkę pozostawiając olej.
5. Na rozgrzany olej wrzucić kurczaka i smażyć mieszając delikatnie aż poszczególne kostki oddzielą się i przyrumienią na złoto. Dodać paprykę i smazyc dalej dodając imbir i czosnek oraz cebulkę. (skosztować duży kawałek kurczaka czy jest już gotowy, powinien być miękki, soczysty,)
6. Zalać zawartość patelni sosem i dodać orzechy, kontynuować smażenie do momentu zgęstnienia sosu i połączenia z nim składników potrawy stale mieszając.
7. Serwować gorące prosto z patelni ze świeżo ugotowanym ryżem i np. sałatką z kapusty.
Smacznego
Bogdan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *