Składniki :
(4 porcje)
- 70 dag- mięso mielone najlepiej mieszanka (wp.+ woł.+ drob.)
- 5 łyżek- mąki pszennej
- 2 łyżki -skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki- imbiru w proszku
- 2 łyżki -sosu sojowego
- 3 ząbki- czosnku drobno pokrojone
- 5 cebulek -(szalotki) drobno pokrojonej lub 2 duże cebule
- 3 szt.-jaja kurze
- 1 łyżeczka – pokrojonej papryczki chili ( bez pestek) lub ½ łyżeczki chili w proszku
- olej do głębokiego smażenia ok. ¾ litra ( do wielokrotnego użycia )
- chili dodajemy wg uznania proponowana ilość uczyni potrawę bardzo ostrą,
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki, a więc mięso, jaja, obie mąki, pokrojone warzywa i przyprawy dokładnie mieszamy w odpowiednio dużej misce. Po wyrobieniu na jednolitą masę formujemy z niej mokrymi dłońmi ( ręce moczymy, aby masa mięsna nie kleiła się do dłoni) małe kulki o średnicy ok. 2 cm . W głębokim rondlu lub patelni Wok mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy delikatnie kulki zachowując dużą ostrożność, aby nie opryskać się gorącym tłuszczem. Smażymy partiami na złocisty kolor i wyławiamy łyżką cedzakową na suchy talerz. Nabijamy ciasno jeszcze gorące -po cztery sztuki- na drewniane patyczki grilowe , a podajemy po cztery patyczki na osobę z gotowa-nym ryżem, polane sosem, lub z dipem do maczania. Z proponowanej ilości mięsa można zrobić ok. 70 kulek. Dobrym wariantem jest wcześniejsze przygotowanie i usmażenie wszystkich kulek, a przed podaniem podgrzewamy je tylko w kuchence mikrofalowej (3 min), pozostałe składniki podając świeże i gorące np. sosy oraz ryż.
Sos do maczania NAM PRIK
W małym garnku gotujemy ok. 20 minut. ¼ szklanki sosu rybnego (fish sauce- dostępny w dużych sklepach) , 1 łyżka octu winnego 6 % , ½ łyżeczki poszatkowanej chili ( bez pestek – są bardzo ostre) lub ¼ łyżeczki chili w proszku , 1-2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki kolendry świeżej lub 1 łyż. suchej lub 1/3 łyżeczki kolendry w proszku . Wystudzony podajemy w miseczce.
Inny wariant to : dodajemy do gotującego się sosu odrobinę mąki ziemniaczanej (rozbełtanej w odrobinie zimnej wody aby nie było grudek w sosie) i więcej cukru, zagęszczamy go. Gorącym sosem polewamy podgrzane i ułożone fantazyjnie pa-tyczki z kulkami oraz ugotowany na sypko ryż,. Sałatka Sukhothay Jedną niewielką kapustę pekińską bardzo drobno szatkujemy, zalewamy ją sosem i odstawiamy na godzinę do lodówki aby się uformowała lub jak kto woli przegryzła. Składniki sosu: ½ słoiczka majonezu, 4 łyżki octu winnego, 4 łyżeczki cukru, ½ ły-żeczki soli, bardzo drobno pokrojona papryczka chili (osoby nie uznające ostrych przypraw dodają połowę chili lub wcale) 2 łyżki oliwy , wszystko należy bardzo ener-gicznie wymieszać w szejkerze lub innym zamykanym naczyniu, polać kapustę , wymieszać, i odstawić wg przepisu do lodówki. Podajemy chłodną np. do kulek i ryżu.