Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Thai bals- kulki z mięsa

Składniki :
(4 porcje)

  • 70 dag- mięso mielone najlepiej mieszanka (wp.+ woł.+ drob.)
  • 5 łyżek- mąki pszennej
  • 2 łyżki -skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki- imbiru w proszku
  • 2 łyżki -sosu sojowego
  • 3 ząbki- czosnku drobno pokrojone
  • 5 cebulek -(szalotki) drobno pokrojonej lub 2 duże cebule
  • 3 szt.-jaja kurze
  • 1 łyżeczka – pokrojonej papryczki chili ( bez pestek) lub ½ łyżeczki chili w proszku
  • olej do głębokiego smażenia ok. ¾ litra ( do wielokrotnego użycia )
  • chili dodajemy wg uznania proponowana ilość uczyni potrawę bardzo ostrą,

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki, a więc mięso, jaja, obie mąki, pokrojone warzywa i przyprawy dokładnie mieszamy w odpowiednio dużej misce. Po wyrobieniu na jednolitą masę formujemy z niej mokrymi dłońmi ( ręce moczymy, aby masa mięsna nie kleiła się do dłoni) małe kulki o średnicy ok. 2 cm . W głębokim rondlu lub patelni Wok mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy delikatnie kulki zachowując dużą ostrożność, aby nie opryskać się gorącym tłuszczem. Smażymy partiami na złocisty kolor i wyławiamy łyżką cedzakową na suchy talerz. Nabijamy ciasno jeszcze gorące -po cztery sztuki- na drewniane patyczki grilowe , a podajemy po cztery patyczki na osobę z gotowa-nym ryżem, polane sosem, lub z dipem do maczania. Z proponowanej ilości mięsa można zrobić ok. 70 kulek. Dobrym wariantem jest wcześniejsze przygotowanie i usmażenie wszystkich kulek, a przed podaniem podgrzewamy je tylko w kuchence mikrofalowej (3 min), pozostałe składniki podając świeże i gorące np. sosy oraz ryż.
Sos do maczania NAM PRIK
W małym garnku gotujemy ok. 20 minut. ¼ szklanki sosu rybnego (fish sauce- dostępny w dużych sklepach) , 1 łyżka octu winnego 6 % , ½ łyżeczki poszatkowanej chili ( bez pestek – są bardzo ostre) lub ¼ łyżeczki chili w proszku , 1-2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki kolendry świeżej lub 1 łyż. suchej lub 1/3 łyżeczki kolendry w proszku . Wystudzony podajemy w miseczce.
Inny wariant to : dodajemy do gotującego się sosu odrobinę mąki ziemniaczanej (rozbełtanej w odrobinie zimnej wody aby nie było grudek w sosie) i więcej cukru, zagęszczamy go. Gorącym sosem polewamy podgrzane i ułożone fantazyjnie pa-tyczki z kulkami oraz ugotowany na sypko ryż,. Sałatka Sukhothay Jedną niewielką kapustę pekińską bardzo drobno szatkujemy, zalewamy ją sosem i odstawiamy na godzinę do lodówki aby się uformowała lub jak kto woli przegryzła. Składniki sosu: ½ słoiczka majonezu, 4 łyżki octu winnego, 4 łyżeczki cukru, ½ ły-żeczki soli, bardzo drobno pokrojona papryczka chili (osoby nie uznające ostrych przypraw dodają połowę chili lub wcale) 2 łyżki oliwy , wszystko należy bardzo ener-gicznie wymieszać w szejkerze lub innym zamykanym naczyniu, polać kapustę , wymieszać, i odstawić wg przepisu do lodówki. Podajemy chłodną np. do kulek i ryżu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *