Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1-1.5 godziny
Dla 2 osób (porcja 1261 kalorii)
Składniki:
-golonka wieprzowa(ok.700g)
-300g kiszonej kapusty
-2 duże jabłka
-3 łyżki smalcu
-cebula
-3-4 ziarenka jałowca
-listek laurowy
-sól,pieprz,majeranek
Wykonanie:
-mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem
-brytfannę wysmarować smalcem, włożyć golonkę, piec przez 1-1,5h w temp. 190C
-cebulę obrać,posiekać, jabłka umyć, pokroić w ósemki, wyciąć gniazdka
-2 łyżki smalcu rozgrzać, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać kapustę, 3 łyżki wody, dusić przez 25minut. Dodać jabłka, dusić jeszcze przez 5minu
-golonkę można podać ułożoną na kapuście z pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki
1 comment for “Golonka z jabłkami”