Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gjuwecz z wieprzowiny

 

Składniki:

    • kilogram łopatki
    • cebula,
    • marchewki
    • fasolka szparagowa
    • groszek
    • bakłażany
    • cukinia
    • ziemniaki
    • kapusta
    • olej
    •  natka pietruszki
    • sól, pieprz, papryka mielona

Sposób przyrządzenia:
Mięso myjemy i obsuszamy, kroimy w plasterki i krótko obsmażamy w oleju. Następnie solimy, zalewamy wodą i gotujemy (najlepiej hermetycznie zamykanym garnku). Warzywa dusimy w głębokim naczyniu. Należy zwrócić uwagę na kolejność dorzucania warzyw do duszenia. W pierwszej kolejności dusimy pokrojoną marchewkę i cebulę. Potem dorzucamy, fasolkę, groszek, ziemniaki, cukinię. Duszone warzywa zalewamy bulionem z ugotowanego mięsa oraz dodajemy same mięso. Można dodać ząbki czosnku. Przyrządzoną w ten sposób potrawę zapiekamy w piekarniku tak, żeby zgęstniała. Tak przygotowany gjuwecz przed podaniem posypujemy posiekana natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *