Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fondue serowe z jabłkami o orzechami

Składniki:

    • 80 dkg tartego żółtego sera gruyera  i ementalera
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 l białego wytrawnego wina
    • 50g wytrawnej wiśniówki
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • szczypta sody oczyszczonej
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • sól, pieprz
    • 8 zielonych jabłek
    • 2 szklanki prażonych rozdrobnionych orzechów


    Sposób przyrządzenia:
    Zestaw do fondue składa się z podstawki z palnikiem na paliwo stałe lub płynne, naczynia do potrawy i specjalnych widelczyków z długą rączką. W sprzedaży jest niezliczona ilość gotowych zestawów. Od bardzo wykwintnych z marmurowymi podstawkami i miseczkami do sosów, aż po bardzo proste, aluminiowe.
    Przejdźmy do przygotowania fondue. Natrzeć czosnkiem żaroodporne naczynie do fondue, resztki czosnku zostawić wewnątrz naczynia. Wlać wino i podgrzewać na średnim ogniu. Powoli wrzucać tarty ser przez cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy masa zaczyna gęstnieć, dodać do smaku sól i pieprz, mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wina, sodę, wiśniówkę i gałkę muszkatołową. Naczynie z gorącym fondue postawić na stole nad palnikiem, tak aby fondue cały czas było w stanie wrzenia.
    Jabłka pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Porcję jabłka nabijamy na widelczyk, zanurzamy we wrzącym serze z dodatkami i po wyjęciu gdy nadmiar płynnej masy serowej obcieknie obtaczamy w orzechach. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *