Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 4 korzenie pasternaku obrane przekrojone wzdłuż na ćwiartki
- 1 kg miąższu dyni pokrojonego na kąski
- 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone wzdłuż na ósemki
- 1 cytryna
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 jabłko
- 2 szklanki esencjonalnego rosołu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Warzywa wymieszać z sola i pieprzem oraz oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Z cytryny otrzeć skórkę, wymieszać z ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem, natrzeć nimi umyte, osuszone mięso. Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze z warzywami i piec przez około 40 minut polewając mięso powstałym sosem. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić, rozsypać na piekącym się mięsie i warzywach, podlać rosołem i dusić jeszcze razem około 10 minut. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na „pierzynce” z pieczonych warzyw i podawać. Polecam, pychota