Składniki:
- 40 dag filetów rybnych
- 3 łyżki soku z cytryny
- cebula
- 6 ziaren białego pieprzu
- liść laurowy
- 5 łyżek żelatyny
- łyżka octu
- 125 ml białego wina
- ¼ litra soku pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki estragonu
- ½ filiżanki groszku
- cytryna
- sól
Sposób przyrządzenia:
Filety rybne skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1/21 wody z przyprawami, solą i cebulą. Do wywaru włożyć rybę i gotować 10 minut. Po wystudzeniu, pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Odcedzić ¼ l wywaru rybnego, dodać skok pomidorowy , wino ocet, sól, paprykę i estragon. Wszystko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze. Na dno naczynia wlać cienką warstwę galarety. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wypełnić formę na przemian kostkami ryby, groszkiem i galaretą pomidorową. Schłodzić. Wyjąć na półmisek, udekorować plastrami cytryny.
1 comment for “Galaretka z ryb”