Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
marekParticipant
Wiolciu, a wiêc awansem wszystkiego co naj……
marekParticipantNo i po problemie. Dziêkujê Jolu. 🙂 A co do merytorycznej warto¶ci przepisów pozwolê siê z Wami nie zgodziæ, dla mnie bomba. Byæ mo¿e by³y Panie znacznie lepiej znaj±ce temat, ale trzeba mieæ jeszcze ich ksia¿ki aby je przepisywaæ, je¶li jednak kto¶ ma i podejmie siê tego dzie³a to nie widzê przeszkód aby i inne autorki publikuj±ce dawno upowszechniæ.
Co do odrêbnego dzia³u, mo¿na by zrobiæ nawet i 20 i napewno by siê przyda³y jednak im wiêkszy transwer (ogladalno¶æ) tym utrzymanie strony dro¿ej kosztuje. 🙁marekParticipantA oto jeszcze kilka grzybów jadalnych o "niesamowitym" wygl±dzie:
Bu³awka pa³eczkowata Clavariadelphus pistillaris
[img size=150]http://img277.imageshack.us/img277/268/19fc.jpg[/img]Czasznica oczkowata Calvatia utriformis
[img size=150]http://img274.imageshack.us/img274/2478/22uj.jpg[/img]Ga³êziak gruby Ramaria largentii
[img size=150]http://img265.imageshack.us/img265/1844/39lx.jpg [/img]I dla równowagi najpiêkniejszy moim zdaniem grzyb jadalny:
Borowik ceglastopory Boletus erythropus
[img size=150]http://img259.imageshack.us/img259/5751/44mv.jpg[/img]marekParticipantBardzo trafna nazwa 🙂
marekParticipantOczywi¶cie Jolu. Pamiêtam s³ojê stoj±ce w spi¿arni z marynowanymi "kwokami". Wioem ¿e wyraznie odstaj± one wygl±dem od stereotypu grzyba, ale smak maj±, czy raczej mia³y, wyborny.
marekParticipantObieca³em napisaæ co¶ na temat innego grzyba pamiêtanego z dzieciñstwa, grzyba zwanego "kwok±’ niegdy¶ popularnego w lasach. Przewertowa³em literaturê i vortale internetowe, ju¿ mi rêce opada³y a¿ wreszcie dzi¶ znalaz³em!!!!
Kwoka to:
[b]Ga³êziak zielonawy Ramaria abietina.[/b]
Grzyby naziene lub nadrzewne. Owocnik drzewkowato lub krzaczasto rozga³êziony (koraloidalny), przewa¿nie ¿ywo zabarwiony, ¿ó³tawy, pomarañczowy lub czerwonawy. Konsystencja w³óknista, skórzasta, chrz±skowata lub ¿elatynowata. W Europie oko³o 40 gatunków, na ¶wiecie ponad 120.[img size=150]http://img366.imageshack.us/img366/2818/gaziak8ik.jpg[/img]
marekParticipant🙂 A teraz ich nie zbierasz> Ja pamiêtam z dzieciñstwa grzyby na które moja bacia mówi³a kwoki. Bardzo ³adne i przesmaczne, jutro o nich napiszê.
marekParticipantTe¿ tak my¶lê, tyle ¿e pewnie trzeba by czym¶ "zaostrzyæ" smak mirabelek. 🙂
marekParticipant🙂 Czyli warto!
marekParticipantNiestety ja nie potrafie nic Ci podpowiedzieæ. 🙁
marekParticipantKwestia smaku i gustu. Jeden lubi ogórki…… Ka¿dy co¶ tam lubi wiec trudno to oceniaæ.
marekParticipantW pe³ni siê zgadzam co do piwa, "uprzemys³owione" traci duszê. Knedliki przepyszne, natomiast ser moim zdaniem ochyda, ten panierowany oczywi¶cie. No ale to tylko moje zdanie….
marekParticipantWiêc trzeba jechaæ tam gdzie ¿yj± eskimosi, tyle ¿e od takiego jedzenia oczêta robi± siê sko¶ne 😉
marekParticipantPoeksperymentowaæ mo¿na, pytanie czy warto :rolleyes:
Post edited by: tinca, at: 2005/08/16 10:40
marekParticipantWygl±daj± nieciekawie, naprawdê s± tak smaczne? My¶lê ¿e warto na forum za³o¿yæ temat grzyby.
-
AuthorPosts