Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

marek

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 331 through 345 (of 524 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Co ugotować ukochanej osobie? #44208
    marek
    Participant

    Wiolciu, a wiêc awansem wszystkiego co naj……

    in reply to: Slezanska #44206
    marek
    Participant

    No i po problemie. Dziêkujê Jolu. 🙂 A co do merytorycznej warto¶ci przepisów pozwolê siê z Wami nie zgodziæ, dla mnie bomba. Byæ mo¿e by³y Panie znacznie lepiej znaj±ce temat, ale trzeba mieæ jeszcze ich ksia¿ki aby je przepisywaæ, je¶li jednak kto¶ ma i podejmie siê tego dzie³a to nie widzê przeszkód aby i inne autorki publikuj±ce dawno upowszechniæ.
    Co do odrêbnego dzia³u, mo¿na by zrobiæ nawet i 20 i napewno by siê przyda³y jednak im wiêkszy transwer (ogladalno¶æ) tym utrzymanie strony dro¿ej kosztuje. 🙁

    in reply to: Grzyby #44200
    marek
    Participant

    A oto jeszcze kilka grzybów jadalnych o "niesamowitym" wygl±dzie:

    Bu³awka pa³eczkowata Clavariadelphus pistillaris
    [img size=150]http://img277.imageshack.us/img277/268/19fc.jpg[/img]

    Czasznica oczkowata Calvatia utriformis
    [img size=150]http://img274.imageshack.us/img274/2478/22uj.jpg[/img]

    Ga³êziak gruby Ramaria largentii
    [img size=150]http://img265.imageshack.us/img265/1844/39lx.jpg [/img]

    I dla równowagi najpiêkniejszy moim zdaniem grzyb jadalny:

    Borowik ceglastopory Boletus erythropus
    [img size=150]http://img259.imageshack.us/img259/5751/44mv.jpg[/img]

    in reply to: Grzyby #44199
    marek
    Participant

    Bardzo trafna nazwa 🙂

    in reply to: Grzyby #44196
    marek
    Participant

    Oczywi¶cie Jolu. Pamiêtam s³ojê stoj±ce w spi¿arni z marynowanymi "kwokami". Wioem ¿e wyraznie odstaj± one wygl±dem od stereotypu grzyba, ale smak maj±, czy raczej mia³y, wyborny.

    in reply to: Grzyby #44194
    marek
    Participant

    Obieca³em napisaæ co¶ na temat innego grzyba pamiêtanego z dzieciñstwa, grzyba zwanego "kwok±’ niegdy¶ popularnego w lasach. Przewertowa³em literaturê i vortale internetowe, ju¿ mi rêce opada³y a¿ wreszcie dzi¶ znalaz³em!!!!
    Kwoka to:
    [b]Ga³êziak zielonawy Ramaria abietina.[/b]
    Grzyby naziene lub nadrzewne. Owocnik drzewkowato lub krzaczasto rozga³êziony (koraloidalny), przewa¿nie ¿ywo zabarwiony, ¿ó³tawy, pomarañczowy lub czerwonawy. Konsystencja w³óknista, skórzasta, chrz±skowata lub ¿elatynowata. W Europie oko³o 40 gatunków, na ¶wiecie ponad 120.

    [img size=150]http://img366.imageshack.us/img366/2818/gaziak8ik.jpg[/img]

    in reply to: Grzyby #44184
    marek
    Participant

    🙂 A teraz ich nie zbierasz> Ja pamiêtam z dzieciñstwa grzyby na które moja bacia mówi³a kwoki. Bardzo ³adne i przesmaczne, jutro o nich napiszê.

    in reply to: mirabelki #44181
    marek
    Participant

    Te¿ tak my¶lê, tyle ¿e pewnie trzeba by czym¶ "zaostrzyæ" smak mirabelek. 🙂

    in reply to: piwo domowe #44178
    marek
    Participant

    🙂 Czyli warto!

    in reply to: mirabelki #44177
    marek
    Participant

    Niestety ja nie potrafie nic Ci podpowiedzieæ. 🙁

    in reply to: Roquefort robiony w domu #44176
    marek
    Participant

    Kwestia smaku i gustu. Jeden lubi ogórki…… Ka¿dy co¶ tam lubi wiec trudno to oceniaæ.

    in reply to: Czechy i Słowacja #44168
    marek
    Participant

    W pe³ni siê zgadzam co do piwa, "uprzemys³owione" traci duszê. Knedliki przepyszne, natomiast ser moim zdaniem ochyda, ten panierowany oczywi¶cie. No ale to tylko moje zdanie….

    in reply to: Co jedzą Eskimosi? #44167
    marek
    Participant

    Wiêc trzeba jechaæ tam gdzie ¿yj± eskimosi, tyle ¿e od takiego jedzenia oczêta robi± siê sko¶ne 😉

    in reply to: piwo domowe #44166
    marek
    Participant

    Poeksperymentowaæ mo¿na, pytanie czy warto :rolleyes:

    Post edited by: tinca, at: 2005/08/16 10:40

    in reply to: Farsze do pierogów #44165
    marek
    Participant

    Wygl±daj± nieciekawie, naprawdê s± tak smaczne? My¶lê ¿e warto na forum za³o¿yæ temat grzyby.

Viewing 15 posts - 331 through 345 (of 524 total)