Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

marek

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 346 through 360 (of 524 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: szynka wędzona #44164
    marek
    Participant

    Poczytaj proszê te posty:
    [url]http://pychotka.pl/pychotka/content/view/553/104/[/url]
    [url]http://pychotka.pl/pychotka/content/view/219/68/[/url]
    [url]http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2900/150/[/url]
    My¶lê ¿e opieraj±c siê na zawartyuch w nich informacjach mo¿na wysnuæ wniosek ¿e warto siê pokusiæ, za efekt jednak nie rêczê.

    in reply to: Farsze do pierogów #44151
    marek
    Participant

    Zainteresowany nieznanym mi grzybem poszpera³em w internecie i oto gar¶æ informacji nt. Lejkowca:
    Grzyb nie wykazuje normalnego podzia³u na kapelusz i trzon, lecz tworzy ca³kowity, zwykle ku do³owi zwê¿aj±cy siê lejek. W górnej czê¶ci, tam, gdzie p³atowate brzegi tr±bki wyginaj± siê na zewn±trz, ¶rednica mo¿e dochodziæ do 10 cm. W wilgotnym lesie jesieni± tylko z du¿ym trudem mo¿na go znale¼æ, gdy¿ jego barwy wahaj± siê miêdzy sadzowat± szaro¶ci± lub czerni± a czarniawym br±zem podbarwionym na liliowo. Na powierzchni kapelusza znajduj± siê ma³e, wci¶niête ³useczki. Trzon odznacza siê elastyczno¶ci±, lecz przy d³ugo utrzymuj±cej siê suszy kruszy siê do¶æ ³atwo. Hymenofor bez blaszek czy listew, sk³ada siê z popielatoszarych, s³abo wystaj±cych zmarszczek i bez strefy przej¶ciowej przechodzi w trzon. Mi±¿sz bardzo cienki, szaroczarny, bez specjalnego zapachu, w smaku nieco cierpki.
    lejkowiec dêty pojawia siê w wilgotnych miejscach w lasach li¶ciastych na glebach wapiennych. Nale¿y go szukaæ szczególnie pod bukami, gdzie nieraz wystêpuje gromadnie. U nas do¶æ czêsty. Pojawia siê ju¿ w drugiej po³owie roku, znacznie obficiej jednak jesieni±.
    Mo¿liwo¶æ pope³nienia pomy³ki: nieco podobny mo¿e byæ bardzo rzadki pieprznik szary (Pseudocraterellus cinerus) o podobnie ciemnych, ma³o widocznych barwach, którego hymenofor ma jednak wyra¼ne listwy. Natomiast równie rzadki lejkowniczek pe³tnotrzonowy (Pseudocraterellus sinuosus) jest znacznie bardziej miêsisty.
    lejkowiec dêty jest bardzo smaczny, choæ w Polsce na ogó³ nie zbierany. Czyszczenie sprawia nieco k³opotu. Najlepiej u¿ywaæ go w stanie wysuszonym.
    [img size=150]http://img300.imageshack.us/img300/5577/lejkowiec6is.jpg[/img]

    Post edited by: tinca, at: 2005/08/15 12:57

    in reply to: Autoryzacja #44143
    marek
    Participant

    Cholera……. 😡 Przepraszam Jolu, jeszcze troszkê cierpliwosci. Napiszemy do w³a¶ciciela serwera.

    in reply to: Autoryzacja #44141
    marek
    Participant

    Nic Jolu sobie nie odpu¶cili¶my. Jak widzisz ludzie ci±gle nadsy³aj± przepisy a my je publikujemy. Mam pro¶bê, zarejestruj siê jeszcze raz zmieniaj±c nick np na joobi i napisz jaki to da³o efekt. Nikt nie potrafi znaj¶æ usterki która jest przyczyn± tych perturbacji. Przepraszam i z góry dziekujê.

    Post edited by: tinca, at: 2005/08/12 18:33

    in reply to: Jadło drwala #44134
    marek
    Participant

    [url]http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3358 [/url]

    in reply to: Autoryzacja #44125
    marek
    Participant

    Iteracja to po ³acinie irytacja.;)

    in reply to: Autoryzacja #44123
    marek
    Participant

    Ok nie ma sprawy. Przepraszam za ityracje, ale z³o¶ci mnie to ¿e co¶ nie gra. To nie jest b³±d bo dotyczylby wszystkich.

    in reply to: Autoryzacja #44121
    marek
    Participant

    Irenko, odnoszê wra¿enie ¿e sugerujesz nam z³o¶liwo¶æ i ograniczenie dostêpu. To bzdura i nie ma znaczenia czy kto¶ pisa³ sporo, czy ma³o, czy zgo³a nic. Wszyscy maja takie same prawa. Wszyscy którzy maj± ochotê tutaj bywaæ. Gdyby to by³o tak proste usterki ju¿ by nie by³o. Nie dolewaj wiec oliwy do ognia którego nie ma. Pozdrawiam.

    Post edited by: tinca, at: 2005/08/07 22:05

    in reply to: Autoryzacja #44106
    marek
    Participant

    Nie ma ¿adnych ograniczeñ wprowadzonych przez administratora, wina le¿y albo po stronie prividiera sieci internerowej, albo co bardziej prawdopodobne po stronie sprzêtu kompuretowego urzytkownika. Kilka osób sygnalizowa³o ten problem, jednak po sptawdzeniu nie stwierdzono usterek technicznych systemy na którym "wisi" wortal pychotka.

    in reply to: przetwory z pomidorków koktajlowych #44098
    marek
    Participant

    Moim zdaniem wg pierwszego przepisu z powodzeniem mo¿na konserwowaæ i pomidorki koktajlowe

    in reply to: przetwory z pomidorków koktajlowych #44094
    marek
    Participant

    Sk³adniki:
    4 s³oiki po 500 ml:
    – 1 kg pomidorów (twardych, o ma³ej ilo¶ci pestek)
    – kilka ostrych zielonych papryk (ewentualnie)
    – kilka g³ówek czosnku
    – 1,5 dag soli
    – 1 dag kwasku cytrynowego winiary
    – po kilkana¶cie listków laurowych lub ziaren ziela angielskiego
    – ³y¿ka cukru
    – olej
    Wykonanie:
    Paprykê umyj. Czosnek obierz i podziel na z±bki. Pomidory umyj i ponak³uwaj je w kilku miejscach wyka³aczk±. Teraz razem z papryk± i czosnkiem u³ó¿ w s³ojach. 3 szklanki wody zagotuj z sol±, kwaskiem cytrynowym, cukrem i zielem angielskim. Zalej ni± pomidory, do ka¿dego s³oika wlej ³y¿eczkê oleju. Pasteryzuj 20 minut.

    CHUTNEY POMIDOROWY
    1 kg dojrza³ych pomidorów, 50 dag kwa¶nych jab³ek, 25 dag bia³ej cebuli, 6 z±bków czosnku, kawa³ek ¶wie¿ego imbiru, 12 dag rodzynek, 2 ma³e ostre papryczki, ma³y kawa³ek cynamonu, ³y¿ka ziaren gorczycy, 1-2 ³y¿eczki zielonego pieprzu, pó³ ³y¿eczki soli, 30 dag br±zowego cukru, pó³torej szklanki czerwonego octu winnego

    Pomidory sparzyæ, przelaæ zimn± wod± i obraæ ze skórki. Pokroiæ w kostkê. Jab³ka obraæ, usun±æ gniazda nasienne i pokroiæ na ósemki. Cebulê obraæ i tak¿e pokroiæ na ósemki. Czosnek i imbir obraæ i posiekaæ. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ w rondlu. Wlaæ æwieræ szklanki octu i, mieszaj±c, zagotowaæ. Nastêpnie 60-75 min gotowaæ na ma³ym ogniu, czêsto mieszaj±c i wlewaj±c po trochu resztê octu. Gor±cy chutney przek³adaæ do wyparzonych s³oików i natychmiast je zamykaæ. Przechowywaæ w ch³odnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu mo¿na oko³o miesi±ca przechowywaæ w lodówce.

    wyszperane w internecie pod has³em "pomidory przetwory"

    in reply to: Wiśnie, rum, miód i co ? #44091
    marek
    Participant

    Ale¿ proszê.

    in reply to: Wiśnie, rum, miód i co ? #44089
    marek
    Participant

    Napisz proszê do mnie na adres [email protected], prze¶lê Ci plik z nalewkami, oko³o 70 stron, zawsze cos wybierzesz.

    in reply to: Sosy meksykańskie #44087
    marek
    Participant

    Poczytaj ten dzia³ jest tam kilka sosów rodem z Meksyku

    [url]http://pychotka.pl/pychotka/content/category/3/79/53/[/url]

    in reply to: śledzie #44085
    marek
    Participant

    Ale¿ do tego przepisu mo¿na adoptowaæ ka¿dy inny, w miejsce oleju, marynaty wprowadziæ majone¿ wymieszany z koncentratem pomidorowym, mo¿na dodaæ odrobinê ¶mietany lub jogurtu aby nie by³ zbyt gêsty.

Viewing 15 posts - 346 through 360 (of 524 total)