Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

marek

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 361 through 375 (of 524 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Slimaki #44081
    marek
    Participant

    [b]¦limaki nadziewane w muszlach.[/b]
    2 gar¶ci winniczków,
    gar z wrz±c± wod±,
    sól,
    cebula,
    pieczarki,
    mas³o,
    mleko,
    czosnek,
    2 jajka,
    ga³ka muszkatu³owa,
    zielona pietruszka.
    Sposób przygotowania:
    ¦limaki wrzuciædo gor±cej, posolonej wody, gdy ¶limaki wyjd± ze skorup, wybraæ wszystkie muszelki, ¶limaki za¶, dodawszy trochê cebuli, kilka pieczarek, pó³ ³y¿ki mas³a, dusiæ pod przykryciem przez pó³ godziny. Potem wrzuciæ na stolnicê, usiekaæ drobno,dodaæ bu³kê namoczon± w mleku i dobrze wyci¶niet±, dwa ca³e jajka, trochê surowego mas³a, szczyptê soli, pieprzu i ga³ki muszkatu³owej, wymieszaæ razem, nape³niæ tym farszem muszelki ze ¶limaków, polac ka¿d± mas³em z przyrumienion± bu³eczk±, u³o¿yæ na pó³misku i wstawiæ na 10 minut do pieca.

    [b]¦limaki po burgundzku [/b]
    Sk³adniki:
    – 60-80 ¿ywych ¶limaków
    – 2 gar¶cie soli
    Sos:
    – 75 ml wody
    – 750 ml bia³ego burgunda
    – 1 niewielka cebulka
    – 5 go¼dzików
    – pêczek zió³ (po 3 ga³±zki koperku tymianku i natki)
    Wonne mas³o:
    – 40 dag mas³a
    – 4 dag posiekanych szalotek
    – 3 posiekane z±bki czosnku
    – 3 ³y¿ki natki
    – sól
    – pieprz
    Sposób przyrz±dzania:
    ¦limaki w³ó¿ do naczynia i przykryj. Odstaw w ch³odne miejsce na tydzieñ. W³ó¿ do miski i zasyp sol±. Mieszaj, a¿ pozbêd± siê soku. Starannie wyp³ucz, odstaw i po jakim¶ czasie znów wyp³ucz. Operacjê tê powtórz 4-5 razy.
    W³ó¿ ¶limaki do garnka i zalej zimn± wod±. Doprowad¼ do wrzenia i gotuj 10 minut. Os±cz i wyjmij ¶limaki z muszelek (muszelki zachowaj). Odkrój i wyrzuæ czarne czê¶ci ¶limaków.
    Zrób sos: wymieszaj wodê z winem, przypraw sol± i pieprzem, dorzuæ cebulkê naszpikowan± go¼dzikami i pêczek zió³.
    W³ó¿ ¶limaki i gotuj 3 godziny na ma³ym ogniu. Odced¼ (sos zachowaj). Stop mas³o, dodaj szalotki, czosnek i natkê. Du¶ przez chwilê, przypraw sol± i pieprzem.
    Do ka¿dej muszelki wlej ³y¿kê sosu z gotowania ¶limaków. Wsuñ ¶limaka i zalej wonnym mas³em. Podawaj na ciep³o.

    in reply to: Kiełbasa #44080
    marek
    Participant

    [url]http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=1440[/url]
    Przepis autorstwa Maxella, ¶wietny.
    KIE£BASA WÊGIERSKA WEDZONA
    (na 5 kg surowca)

    A. Surowiec:
    1. Wo³owina kl. I lub II nie peklowana – 1,5 kg
    2. S³onina nie solona – 3,5 kg

    B. Przyprawy i materia³y pomocnicze:
    I. Przyprawy:
    a) u¿yte do peklowania i solenia:
    1. sól warzona – 0,116 kg
    2. saletra – 0,001 kg
    b) dodane w czasie produkcji:
    1. pieprz naturalny – 0,008 kg
    2. papryka s³odka – 0,006 kg
    II. Materia³y pomocnicze:
    1. jelita wiankowe o ¶rednicy ponad 40 mm.
    2. przêdza nr 3 lub szpilki drewniane.

    C. Postac surowca po obróbce:
    Wo³owina kl. I lub II rozdrobniona przez siatkê 2 mm i kutrowana ( w naszym przypadku puszczona 2-3 razy przez siatke 2 mm). S³onina pokrajana w kostkê o krawedzi 15 mm.

    D. Postaæ gotowego produktu:
    Kie³basa w wiankach uformowanych wg naturalnego skretu jelita. Obwód zewnetrzny uformowanego wianka 50-75 cm. Oba koñce wianka zwi±zane przêdz± lub spiête szpilk±.

    E. Wydajno¶æ gotowego produktu:
    w stosunku do surowca przecietnie 92%

    SKRÓT INSTRUKCJI

    1. Peklowanie:
    Miêso peklujemy jak w poprzednich przepisach. S³oninê kroimy w pod³u¿ne kawa³ki i nacieramy dok³adnie sol± (2,4 kg soli na 100 kg s³oniny) uk³adaj±c w naczyniach. S³oninê przek³adamy co 4 dni. Czas solenia 12 dni w temp. 2-4 st.C.
    Oczywi¶cie pamiêtajcie, aby korzystaæ tylko z soli wymienionej w przyprawach zarówno do peklowania miêska (sól i saletra) jak i solenia s³oniny (pozosta³a ilo¶c soli).
    2. Rozdrabnianie:
    Zgodnie z receptur±.
    3. Mieszanie:
    Wo³owine kl. I lub II miesza siê az masa nabierze kleisto¶ci. Podczas mieszania dodaje sie pieprz. Pokrojon± w kostkê s³oninê miesza siê osobno z papryk±, a nastepnie dodaje sie wo³owinê i miesza razem do dok³adnego wymieszania sk³adników.
    4. Nape³nianie i wi±zanie jelit:
    Wymieszan± mas± nape³nia siê bardzo ¶ci¶le jelita formuj±c wianki. Koñce wi±¿e siê przedz± lub spina szpilk± drewnian±.
    Kie³basy nak³uwa sie cienk± ig³±.
    5. Osadzanie:
    Przez 1-2 dni w temp. 2-8 st.C i wilgotno¶ci 85-90%.
    6. Wêdzenie:
    Zimnym dymem (przy s³abym ruchu powietrza) przez 3-4 dni do barwy ¿óltos³omkowej z ciemnoczerwonymi prze¶witami miesa. W czasie wêdzenia nale¿y przek³adaæ kije w wêdzarni.
    7. Studzenie:
    Do temperatury poni¿ej 12 st.C.

    in reply to: sery z mleka krowiego i koziego #44066
    marek
    Participant

    Temat bardzo interesuj±cy. 🙂

    in reply to: Bez przypraw nie smakuje #44062
    marek
    Participant

    Witaj Aniu, mo¿e pomogê [url]www.nowysmak.abc24.pl[/url] Jestem podobnego zdania, swiezo zmielone przyprawy to jest to !

    in reply to: przyrząd do robienia klusek #44052
    marek
    Participant

    [url]http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54304103[/url] Pzwól ¿e pomogê.

    A tutaj filmowa demonstracja dzia³ania [url]http://81.219.166.75/~allegro [/url]

    Post edited by: tinca, at: 2005/06/18 19:40

    in reply to: zioła do sałatki greckiej #44051
    marek
    Participant

    Oregano, natka pietruszki, pieprz to klasyka.

    in reply to: Szukam prostych, ciekawych dań #44039
    marek
    Participant

    Krystyna, Wiola, Maja zarejestrujcie siê proszê, wtedy znacznie ³atwiej o kontakt.

    in reply to: Szukam prostych, ciekawych dań #44030
    marek
    Participant

    Krystynko zamie¶æ proszê przepisy na te frykasy. Mo¿esz je przes³aæ na adres [email protected] , a ja je opublikujê. Pozdrawiam.

    in reply to: sosy #44025
    marek
    Participant

    Hmmm, mo¿e masz racjê ale i sk³adniki sosów wskazywaæ powinny czytalnikowi do czego mog± byæ u¿yte.

    in reply to: gdzie wsyscy? #44012
    marek
    Participant

    Jestem i ja :):):)

    in reply to: papryka faszerowana #44003
    marek
    Participant

    [url]http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=685&Itemid=139[/url] Tutaj jest papryka faszerowana z dzia³u pó³miêsne, powodzenia i smacznego.

    in reply to: książka kucharska #43997
    marek
    Participant

    [url]www.outcook.sourceforge.net[/url] Mam nadziejê ¿e pomog³em.

    in reply to: Dieta optymalna #43991
    marek
    Participant

    Ale¿ ja nie twierdzê ¿e dieta optymalna to co¶ z³ego, dlatego do tytu³u w poradniku doda³em … za i przeciw.

    in reply to: Dieta optymalna #43985
    marek
    Participant

    Polecam lekturê dzia³u poradnik.

    in reply to: piwo domowe #43984
    marek
    Participant

    [url]http://www.browamator.pl/[/url] Po wpisaniu adresu proszê zaznaczyæ go i klikn±æ na funkcjê [u]URL[/u] ( u góry nad polem do publikacji tekstu na forum)

Viewing 15 posts - 361 through 375 (of 524 total)