Home › Forums › Przepisy czytelników › Szukam przepisu na…. › papryka faszerowana
- This topic has 2 replies, 3 voices, and was last updated 19 years, 6 months ago by Anerite.
-
AuthorPosts
-
1 czerwca 2005 at 12:52 #44002adminKeymaster
witam was cieplutko i na wstepie wszystkiego naj, naj dla wszystkich dzieciakow – tych wiecznych :laugh:
narescie znalazlam odpowiednie dla mnie forum, bo sie przyuczam do kucharzenia w domku 😛 i nie zawsze mam mozliwosc sciagniecia przepisow od mamy.
poza tym widze, ze wiele przepisow tu zamieszczonych jest podobnych do tych, ktore funkjonuja u mnie w domu (panienskim oczywiscie)no wiec tak – gzie moge znalezc u was na forum – bo pewnie juz gdzies jest – przepis na papryke faszerowana miesem. czyli cos analogicznego do gol±bkow ale zamast kapusty aromatyczna papryka:-)
1 czerwca 2005 at 16:10 #44003marekParticipant[url]http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=685&Itemid=139[/url] Tutaj jest papryka faszerowana z dzia³u pó³miêsne, powodzenia i smacznego.
2 czerwca 2005 at 22:14 #44004AneriteParticipantMoj sposob: zazwyczaj biore 4 duze jedrne papryki ale zielone, poniewaz czerwona papryka jest lekko slodkawa i mniej mi odpowiada w tym przypadku. Ryzu biore objetosciowo troche mniej niz miesa, np.2/3 lub mniej tak na oko. Ryz zalewam wrzacym bulionem w odpowiedniej proporcji w zaleznosci od gatunku ryzu (zazwyczaj jest instrukcja na opakowaniu), daje kawalek masla i rozdrobniony zabek czosnku. Gotuje ryz pod przykryciem na najmniejszym ogniu do momentu az caly plyn wsiaknie, a ryz jest poltwardy. Wykladam ryz na miske i gdy sie ostudzi – dodaje surowe mielone mieso, zazwyczaj wieprzowine, ale mozna wolowine lub mieszane oraz lekko podsmazona na masle, drobno posiekana cebule, sol i pieprz do smaku. Farsz dokladnie mieszam i nakladam nim papryki surowe, nie obgotowuje. Z papryk albo scinam wierzchy, albo wykrawam ogonki tuz przy nasadzie, zeby daly sie wyjac i potem nozem usuwam gniazda nasienne. Otwor po ogonku jest wystarczajaco duzy i potem nadziewam. Oczywiscie wygodniej jest odkroic, ale tak papryka jest w calosci. Farsz trzeba ugniatac tak, aby nie bylo "dziur". Nastepnie wkladam papryki do garnka o grubym dnie, zalewam bulionem lub rosolem (moze byc z kostki) i dodaje puszke krojonych pomidorow (nieprzyprawionych) z plynem lacznie mw. do 3/4 wysokosci papryki. Mozna uzyc swieze pomidory, ale smak bedzie ten sam. Wrzucam 1-2 zabki czosnku i czesto dodaje pikantna mala papryczke, lub 2, bardzo lubie. Po doprowadzeniu do wrzenia skrecam ogien na malutki i tak powoli dusze papryki pod przykryciem ponad pol godziny. Papryki maja byc ugotowane ale jedrne, nie maja sie rozleciec. Do sosu mozna dodac troszeczke ziol albo gotowe danie posypac swiezym koperkiem. Sos nalezy doprawic do smaku i mozna podprawic smietana, ale i sam jest tez b. smaczny. Podawac z pieczywem albo ziemniakami pure. Zawsze robie "na oko" i jesli farszu wyjdzie za duzo, to mozna go uzyc inaczej.Ten sam farsz nadaje sie do golabkow albo nadziewania innych jarzyn. Kazdy rodzaj ryzu zwieksza objetosc 3 krotnie po ugotowaniu, czyli filizanka suchego ryzu da po ugotowaniu 3 filizanki, ale proporcje plynu do ryzu sa dwojakie: 2:1 lub 1,5 do 1.(to dla mniej doswiadczonych). Anerite.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.