[b]¦limaki nadziewane w muszlach.[/b]
2 gar¶ci winniczków,
gar z wrz±c± wod±,
sól,
cebula,
pieczarki,
mas³o,
mleko,
czosnek,
2 jajka,
ga³ka muszkatu³owa,
zielona pietruszka.
Sposób przygotowania:
¦limaki wrzuciædo gor±cej, posolonej wody, gdy ¶limaki wyjd± ze skorup, wybraæ wszystkie muszelki, ¶limaki za¶, dodawszy trochê cebuli, kilka pieczarek, pó³ ³y¿ki mas³a, dusiæ pod przykryciem przez pó³ godziny. Potem wrzuciæ na stolnicê, usiekaæ drobno,dodaæ bu³kê namoczon± w mleku i dobrze wyci¶niet±, dwa ca³e jajka, trochê surowego mas³a, szczyptê soli, pieprzu i ga³ki muszkatu³owej, wymieszaæ razem, nape³niæ tym farszem muszelki ze ¶limaków, polac ka¿d± mas³em z przyrumienion± bu³eczk±, u³o¿yæ na pó³misku i wstawiæ na 10 minut do pieca.
[b]¦limaki po burgundzku [/b]
Sk³adniki:
– 60-80 ¿ywych ¶limaków
– 2 gar¶cie soli
Sos:
– 75 ml wody
– 750 ml bia³ego burgunda
– 1 niewielka cebulka
– 5 go¼dzików
– pêczek zió³ (po 3 ga³±zki koperku tymianku i natki)
Wonne mas³o:
– 40 dag mas³a
– 4 dag posiekanych szalotek
– 3 posiekane z±bki czosnku
– 3 ³y¿ki natki
– sól
– pieprz
Sposób przyrz±dzania:
¦limaki w³ó¿ do naczynia i przykryj. Odstaw w ch³odne miejsce na tydzieñ. W³ó¿ do miski i zasyp sol±. Mieszaj, a¿ pozbêd± siê soku. Starannie wyp³ucz, odstaw i po jakim¶ czasie znów wyp³ucz. Operacjê tê powtórz 4-5 razy.
W³ó¿ ¶limaki do garnka i zalej zimn± wod±. Doprowad¼ do wrzenia i gotuj 10 minut. Os±cz i wyjmij ¶limaki z muszelek (muszelki zachowaj). Odkrój i wyrzuæ czarne czê¶ci ¶limaków.
Zrób sos: wymieszaj wodê z winem, przypraw sol± i pieprzem, dorzuæ cebulkê naszpikowan± go¼dzikami i pêczek zió³.
W³ó¿ ¶limaki i gotuj 3 godziny na ma³ym ogniu. Odced¼ (sos zachowaj). Stop mas³o, dodaj szalotki, czosnek i natkê. Du¶ przez chwilê, przypraw sol± i pieprzem.
Do ka¿dej muszelki wlej ³y¿kê sosu z gotowania ¶limaków. Wsuñ ¶limaka i zalej wonnym mas³em. Podawaj na ciep³o.