Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
AgnieszkaParticipant
Mój szynkowar jeszcze do mnie nie dotar³, wiêc i produkcji nie uruchomi³am 🙂
Za to dotar³am do takiej smakowitej stronki: [url]http://www.wedlinydomowe.pl/[/url]. Tam równie¿ s± przepisy z wykorzystaniem szynkowaru.AgnieszkaParticipant[b]Tinca[/b] masz racjê: okropne ustrojstwo z tego jest, ale jaki pyszny jest boczek nadziewany pieczarkami 😛 Ze wzglêdu na ostatnie "przeboje" z firmami miêsnymi i bezglutenowo¶ci± mojego syna postanowi³am zaj±æ siê w³asnorêcznym wyrobem wêdlinek. Muszê przywie¶æ od rodziców szynkowar i zaczynam dzia³aæ. Wkrótce mam nadziejê zacz±æ go¶ciæ czê¶ciej w tym dziale:)
AgnieszkaParticipantNajlepsze dania s± podobno te najprostsze:)
My (rodzinka ca³a) uwielbiamy wszelkie rybki z grilla. Np. pstr±g faszerowany fet± i zielon± pietruszk±, ³oso¶ (tylko lekko marynowany). Poza tym lubimy karkówkê (w marynacie z miodem i kilkoma rodzajami pieprzu), skrzyde³a z kurczaka (obsypane solidnie papryk± i w czasie pieczenia skrapiane wod± z miodem).AgnieszkaParticipantnr 8 to cynamon
AgnieszkaParticipantJak ju¿ nieomieszka³m zaznaczyæ w opinii, zrobi³am cud-krokiety ze szpinaczkiem. Dwa wnioski na przysz³o¶æ:
1) nie zabieraæ siê za czyszczenie szpinaku kiedy nie ma siê kto zaj±æ wyj±cymi maluchami
2) nie zabieraæ siê za robienie krokietów kiedy nie ma siê kto zaj±æ wyj±cymi maluchami
🙂 🙂 🙂
A na serio to dzieciom nie przypasowa³y, choæ wyjada³y samo nadzienie. Za to mnie przypad³y do gustu. I to bardzo.
Teraz czas na surówkê…AgnieszkaParticipant[b]petits fours[/b]
sk³adniki na 10 szt.
[u]ciasto: [/u]
4 jajka
4 ³y¿ki gor±cej wody
5 ³y¿ek m±ki
5 ³y¿ek m±ki ziemniaczanej
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
[u]masa:[/u]
1 opak. surowego marcepanu
2 kieliszki wi¶niówki
1/2 szkl. czerwonej konfitury owocowej
1 bia³ko
1/2 szkl. cukru pudru
kilka kropli soku cutrynowego
12,5 dag polewy czekoladowej
kandyzowane owoce
[b]C:[/b] M±kê przesiaæ razem z proszkiem, z bia³ek ubiæ pianê. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem i wod± na masê, dodaæ pianê i m±kê. Lekko wymieszaæ. Ciasto rozsmarowaæ na wy³o¿onej pergaminem blasze i piec ok. 15 min. w temp. 200 st. Gdy ciasto wystygnie pokroiæ je na 3 pasy jednakowej szeroko¶ci.
pierwszy pas posmarowaæ marcepanem wymieszanym z z jednym kieliszkiem wi¶niówki. Przykryæ drugim pasem. Posmarowaæ go konfitur±. Przykryæ trzecim pasem ciasta. Ca³o¶æ pokroiæ w kostkê ok. 3×3 cm.
Bia³ko utrzeæ z cukrem pudrem na gêst± pulchn± masê, dodaæ wi¶niówkê i sok cytrynowy. Przygotowanym lukrem ozdobiæ czê¶æ ciaste, pozosta³e udekorowaæ p³ynn± czekolad±. Dodatkow± dekoracjê s± kandyzowane owoce.przepis na konkurs:)
Post edited by: agastaga, at: 2005/04/13 12:37
AgnieszkaParticipant[b]Ciasto gruszkowe[/b]
[u]ciasto:[/u]
1,5szkl. (25 dag) m±ki
0,5 kostki mas³a (12 dag)
1 ¿ó³tko
6 ³y¿ek cukru
4 ³y¿ki soku z cytryny
1/2 op. proszku do pieczenia
[u]nadzienie:[/u]
40 dag chudego twarogu
1,5 puszki (po 850 ml) gruszek
2 jajka
1 bia³ko
6 ³y¿ek mas³a
6 ³y¿ek soku z cytryny
5 ³y¿ek cukru
3 ³y¿ki kaszy manny
[b]C:[/b] T³uszcz roztopiæ. M±kê po³±czyæ z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaæ ¿ó³tko, sok z cytryny i stopiony t³uszcz. Ca³o¶æ wyrobiæ na g³adk± masê.
[b]N: [/b]Gruszki ods±czyæ. ¯ó³tka oddzieliæ od bia³ek. T³uszcz utrzeæ na g³adko z cukrem. Dodaæ sok z cytryny, twaróg, ¿ó³tka i kaszê mannê. Bardzo dok³adnie wymieszaæ. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, równie¿ dodaæ do masy. Delikatnie wymieszaæ. Do tortownicy 26” wy³o¿yæ ok. 2/3 ciasta i lekko docisn±æ. Na warstwie ciasta rozsmarowaæ nadzienie twarogowe. Na nim u³o¿yæ po³ówki gruszek (dwie po³ówki zostawiæ do dekoracji). Resztê ciasta drobno pokruszyæ i przysypaæ owoce. Ca³o¶æ wstawiæ do piekarnika. Piec ok. 1 godz. w temp. 200 st.przepis na konkurs:)
AgnieszkaParticipantJeszcze podr±¿ê temat. Mam jeszcze jedno pytanie: czy zamieszczaj±c przepisy, je¶li mam zdjêcie potrawy, to mogê te¿ je zalinkowaæ i czy wtedy zostan± pokazane?:)
AgnieszkaParticipant[b]Anerite pisze:[/b]
[quote]Aga, a gdzie jest ten przepis? Anerite.[/quote]
Ot i problem… Z tym tortem sprawa wygl±da tak, ¿e jest to przepis i pomys³ z gazety pt. Mamo to ja. Stamt±d jednak wziê³am tylko pomys³, reszta to ju¿ pochodzi ode mnie.
[url=http://www.pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=1393&Itemid=112]Ten biszkopt[/url] upiek³am z 6 jajek (1,5 porcji) w dwóch prostok±tnych blaszkach. Po wystudzeniu jednen biszkopt podzieli³am na pó³ – z tego powsta³y wagony. Drugi podzieli³am w proporcjach 1/3 i 2/3 – to lokomotywa. Krótsza czê¶æ to nadstawka lokomotywy. W d³u¿szej czê¶ci "¶ciê³am" przód. Wszystkie kawa³ki przek³ada³am jak tradycyjny tort. Kremy by³y waniliowy i czekoladowy – gotowe z "Cykorii" (do zrobienia na mleku). Do dekoracji potrzebne by³y: pianki, ¿elki, lentilki, galaretki w cukrze-cytrynki (tyle ile kó³ – u mnie 14 szt.). Sposób u³o¿enia widaæ na zdjêciach.AgnieszkaParticipantNie licz±c pieczenia biszkoptu to reszta ok. 2,5 godziny. I wcale nie by³o to takie trudne jak mi siê pocz±tkowo wydawa³o. A m³ody w euforii :laugh: Mam nadziejê, ¿e pozwoli go zje¶æ 😉
AgnieszkaParticipant[b]Bazylio![/b] Uprzejmie informujê, ¿e zrobi³am mielone ze szpinakowym nadzieniem! Uroczysta premiera min i smaków odbêdzie siê w sobotê w czasie imprezki rodzinnej :laugh: Trzymaj kciuki! Wprawdzie przez okno mnie nie wyrzuc±, bo to mój dom, ale mog± czym¶ [i]we mnie[/i] rzucaæ! 😉
Gotowa³am te¿ zupê szpinakow±. W taki sam sposób jak szczawiow±, tzn. z ziemniaczkami i jajkiem. Gdybym doda³a troszkê soku cytrynowego by³aby jeszcze lepsza i praktycznie nie do odró¿nienia od szczawiowej. Pycha!
AgaAgnieszkaParticipant[b]Zapiekanka z cukinii [/b]
ry¿ (ok.1 torebka),
20dag miêsa mielonego,
ser ¿ó³ty w platerkach,
1 pomidor,
przyprawy,
ew. 1 jajko.
No i oczywi¶cie cukinia.
Cukiniê przeci±æ wzd³u¿ na dwie po³ówki i wyczy¶ciæ z pestek.Lekko oprószyæ sol± i odstawiæ na ok. pó³ godz. Ugotowaæ ry¿, wymieszaæ z miêsem podobnie jak na farsz do go³±bków (przyprawiæ do smaku, mo¿na dodaæ jajko). Do "³ódek" z cukini wy³o¿yæ farsz, u³o¿yæ na blasze i wstawiæ do piekarnika. Dobrze jest przykryæ ca³o¶æ foli± aluminiow±. Kiedy cukinia zacznie miêkn±æ u³o¿yæ na ni± plastry ¿ó³tego sera i plastry pomidora. Zapiec z serem. Mo¿na podawaæ z sosem pomidorowym.[i]Inna wersja:[/i] cukiniê pokroiæ w plastry, wyj±æ pestki i oprószone sol± po³o¿yæ na blasze. W kó³ka w³o¿yæ ry¿ z miêsem, polaæ to odrobin± rozmieszanego jajka i zapiekaæ. Na koniec po³o¿yæ plaster pomidora i przykryæ ¿ó³tym serem.
Obie wersje robi³am te¿ w wersji bezmiêsnej, wtedy do ry¿u mo¿na dodaæ np. gotowana marchewkê, groszek czy inne warzywo wg uznaniaAgnieszkaParticipantCZARNE CIASTO
2 szkl. m±ki
1 margaryna
2 szkl. cukru
4 jajka
0,5 szkl. wody
3 ³y¿ki kakao
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
Margarynê, kakao, wodê i cukier gotowaæ ok. 5 minut. Odlaæ pó³ szkl. na polewê. Resztê masy wystudziæ, dodaæ m±kê z proszkiem, ¿ó³tka i na koniec pianê z bia³ek. Piec ok. 60 min. w temp. 170-180 st. Po wystudzeniu polaæ polew±. Mo¿na prze³o¿yæ powid³ami ¶liwkowymi.
przepis na konkurs:)AgnieszkaParticipant[b]biszkopcik puszysty[/b]
4 jajka
1/2 szkl. cukru
4 ³y¿ki m±ki kukurydzianej
1 ³y¿ka oliwy
t³uszcz do formy
Oddzieliæ bia³ka od ¿ó³tek. ¯ó³tka utrzeæ z po³ow± cukru na jednolit± masê. Bia³ka ubiæ na sztywno, dodaæ na koniec pozosta³y cukier. Do ubitych bia³ek delikatnie dodaæ masê jajeczn±, m±kê i oliwê. Mo¿na te¿ dodaæ 1 ³y¿kê kakao (na ciemne ciasto). Wylaæ do tortownicy. Wstawiæ do nagrzanego piekarnika (180 st.) Piec ok. 35 min.przepis na konkurs:)
AgnieszkaParticipant[b]Sa³atka z makaronem w trzech wariacjach[/b]
1 puszka groszku
1 zielony ogórek
200 g makaronu nitki ( krótkie nitki roso³owe lub np. po³amany spaghetti)
czosnek
kawa³ek pieczonego miêsa (ok. 200g)
³y¿eczka musztardy
oliwa
sólMakaron ugotowaæ. Nastêpnie prze³o¿yæ go na patelniê z rozgrzan± oliw± i sol±, chwilê podsma¿yæ. Groszek ods±czyæ, a zalewê podgrzewaæ na ma³ym ogniu do zgêstnienia, dodaæ ³y¿eczkê musztardy. Wymieszaæ to z groszkiem. Ogórka obraæ, pokroiæ na plasterki lub pó³plasterki. Czosnek przecisn±æ przez praskê i wymieszaæ z ogórkiem. Miêso (lub wêdlinê) pokroiæ Na ma³e kawa³ki (paski, s³upki). Uk³adaæ warstwami makaron, ogórek, groszek, wêdlina (mo¿na po dwa razy).
Wariacja I
Podawaæ z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem (jogurt, majonez, szczypiorek, przyprawy)Wariacja II
zamiast makaronu tradycyjnego podaæ makaron sojowy/ry¿owyWariacja III
Zamiast pieczeni lub wêdliny mo¿na dodaæ pokrojone kotlety sojowe instantPrzepis na konkurs:)
-
AuthorPosts