Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
AgnieszkaParticipant
[b]Anerite[/b] tam by³y usmieszki i mrugniêcie. Nie chodzi o to, ¿e chcia³am wygraæ, wiêc skoro nie ma szans to "wysiadam". Za punkt honoru postawi³am sobie te min. 10 przepisów, a jak nie uda mi siê ich zmie¶ciæ to trudno. Przecie¿ to tylko zabawa 🙂 I chcia³am tylko daæ znaæ, ¿e z mój udzia³ w tej zabawie bêdzie tylko symboliczny
AgnieszkaParticipantTo ja tylko tyle: zg³aszam uprzejmie ¿e siê wycofujê z konkursu;) 🙂 [b]Ga³ucha[/b] z Tob± i dwójk± maluchów na karku nie mam szans. :laugh:
AgaAgnieszkaParticipant[b]¦led¼ "pod pierzynk±"[/b]
25 dag solonych p³atów ¶ledziowych
3 ¶rednie ziemniaki
1-2 cebule
2-3 marchewki
3 jajka
¶redni s³oik majonezu
ewentualnie 1 jogurt (200ml) naturalny
25 dag ¿ó³tego sera
zielona pietruszka
Ziemniaki, marchew ugotowaæ w mundurkach, jajka ugotowaæ na twardo. ¦ledzie lekko odmoczyæ i pokroiæ w kostkê.
Uk³±daæ warstwami od do³u:
3 ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce
Sledzie krojone w grub± kostkê
Cebula drobno pokrojona
majonez pó³ s³oika (mo¿na lekko "rozcieñczyæ" jogurtem naturalnym)
2-3 ugotowane marchewki starte na grubej tarce
3 ugotowane jajka te¿ starte, lub drobno pokrojone
majonez pó³ s³oika
posiekana zielenina (np. natka pietruszki)
ser ¿ó³ty starty na drobnej tarceprzepis na konkurs:)
AgnieszkaParticipant[url=http://www.planetaislam.com/kobiety/przepisy/borek.html]co¶ szpinakowego[/url] z kuchni orientalnej
AgnieszkaParticipantCHLEB ZIEMNIACZANY
30g dro¿d¿y
1 ³y¿ka cukru
5 ³y¿ek letniego mleka
375 g m±ki
500 g obranych ziemniaków
4 jajka
szczypta soli
t³uszcz do formyZ dro¿d¿y, cukru, mleka i odrobiny m±ki wymieszaæ niezbyt gêst± masê. Obrane ziemniaki drobno zetrzeæ i odcisn±æ i szybko wymieszaæ z ciastem. Sok przelaæ do oddzielnego naczynia.
Dodaæ jajka, sól, resztê m±ki i wyrobiæ ciasto. Odstawiæ do wyro¶niêcia ok. 20 min.
Sok z ziemniaków odlaæ a osadzon± skrobiê dodaæ do ciasta i wymieszaæ. Wlaæ do formy chlebowej i odstawiæ do wyro¶niêcia na ok. 30 min. Powinno podwoiæ swoj± objêto¶æ.
Piec w temp. 200 st. Ok. 65 min.
Upieczony chleb wyj±æ dopiero po ostudzeniu.
UWAGA! chlebek szybko trzeba zje¶æ, bo równie szybko niestety siê psuje. Ale jest smaczny, troszkê inny.
przepis na konkurs:)AgnieszkaParticipantCHLEB KUKURYDZIANY
175 g m±ki kukurydzianej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu
1 ³y¿eczka miodu
1 ³y¿eczka olejuWymieszaæ sk³adniki, aby uzyskaæ miêkkie ciasto. Prze³o¿yæ je do formy lekko posmarowanej t³uszczem i piec w temp. ok. 200 st. przez 10-15 minut.
Chlebek jest kruchy, ¶wietnie smakuje z powid³ami.przepis na konkurs:)
Post edited by: agastaga, at: 2005/03/04 10:04
AgnieszkaParticipantPLACEK MORELOWY Z M¡KI KUKURYDZIANEJ
1,5 l mleka
0,25 ³y¿eczki soli
375g m±ki kukurydzianej
3 jajka
50 g cukru
mas³o do formy
850 ml kompotu morelowego
cukier puderMleko posoliæ, zagotowaæ dodaj±c stopniowo m±kê, dok³adnie wymieszaæ i doprowadziæ do wrzenia. Gotowaæ na ma³ym ogniu, stale mieszaj±c a¿ do zgêstnienia. Masê przestudziæ np. rozk³adaj±c j± na talerzu. Jajka i cukier utrzeæ na pianê. Morele ods±czyæ. Formê wysmarowaæ.
Do wymieszanej m±ki kukurydzianej. Dodaæ stopniowo pianê jajeczn±. Ciasto prze³o¿yæ do formy (np. tortownica 24cm). Na powierzchni roz³o¿yæ owoce, oprószyæ cukrem pudrem.
Piec w rozgrzanym piekarniku temp. 150st. ok.35min.PRZEPIS NA KONKURS:)
Post edited by: agastaga, at: 2005/03/04 10:01
AgnieszkaParticipant[url]http://www.dawnakuchnia.republika.pl/index1.htm[/url]
Bazylio dla ciebie i za ciebie :laugh:AgnieszkaParticipantBazylio i inni szpinakolubcy: zaczê³am zamieszczaæ przepisy, tak jak obieca³am.
Pa, paAgnieszkaParticipant[b]Bazylia pisze:[/b]
[quote]Tak siê zdziwi³a¶, ¿e a¿ mi g³upio siê zrobi³o i jutro polecê sobie trochê tej kaszy kupiæ 😉 :laugh:
A powa¿nie, to nie jad³am. Albo mo¿e jad³am, tylko nie pamiêtam. W ka¿dym razie na pewno spróbujê. I czekam na Twoje przepisy.
B.[/quote]
Sorki, nie wiedzia³am, ¿e tak to podzia³a :huh:
Agulinaa ta stronka mnie powali³a. Pêdzê po szpinak.
A przepis na go³abki jest prosty:
g³ówka kapusty (najlepiej w³oskiej)
1,5 szkl. kaszy jaglanej
paczka mro¿onego szpinaku
cebula
jajko
dla miêso¿ernych miêso mielone lub pier¶ z kurczakaKaszê ugotowaæ, kapustê sparzyæ. Zeszkliæ cebulkê, podsma¿yc miêso (lub ugotowaæ i rozdrobnic pier¶ z kurczaka). Szpinak odparowaæ na patelni. Do kaszy dodaæ miêso, cebulê, szpinak i jajko. Wymieszaæ, doprawiæ do smaku (polecam ciutkê czosnku). Masê nak³adaæ na li¶cie i zawijaæ. Piec w piekarniku. Czyli wszystko podobnie jak w tradycyjnych go³abkach. 🙂
Teraz muszê koñczyæ i zaj±æ siê ma³±, ale mo¿e wieczorkiem wklepiê jeszcze canneloni i kilka innych przepisów wygrzebanych z mojego przepastnego segregatora. I chyba pokocham szpinak.
AgaAgnieszkaParticipant[b]Bazylia pisze:[/b]
[quote] Te ostatnie szczególnie mnie zainteresowa³y ze wzglêdu na kaszê jaglan±, której jeszcze nie jad³am.
Pozdrawiam
B.[/quote]
Kaszy jaglanej jeszcze nie jad³a¶ :blink: ? Jest specyficzna, ale smaczna. Przepisy zamieszczê w najbli¿szym czasie. Obiecujê, mo¿e jeszcze w tym tygodniu.
AgaAgnieszkaParticipantMo¿e nie jestem szpinako¿erc±, ale i w naszej kuchni czaem on go¶ci. Najczê¶ciej w postaci canneloni ze szpinakiem z sosem serowym lub w postaci go³±bków z kaszy jaglanej i szpinaku (wersja wege) czy z dodatkiem gotowanego kurczaka (wersja nie-wege).
Smakowicie brzmi± te kotleciki nadziewane szpinakiem. Bêdê próbowaæ.
Aga -
AuthorPosts