Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Agnieszka

Forum Replies Created

Viewing 12 posts - 16 through 27 (of 27 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Komentarze na temat konkursu #42937
    Agnieszka
    Participant

    [b]Anerite[/b] tam by³y usmieszki i mrugniêcie. Nie chodzi o to, ¿e chcia³am wygraæ, wiêc skoro nie ma szans to "wysiadam". Za punkt honoru postawi³am sobie te min. 10 przepisów, a jak nie uda mi siê ich zmie¶ciæ to trudno. Przecie¿ to tylko zabawa 🙂 I chcia³am tylko daæ znaæ, ¿e z mój udzia³ w tej zabawie bêdzie tylko symboliczny

    in reply to: Komentarze na temat konkursu #42887
    Agnieszka
    Participant

    To ja tylko tyle: zg³aszam uprzejmie ¿e siê wycofujê z konkursu;) 🙂 [b]Ga³ucha[/b] z Tob± i dwójk± maluchów na karku nie mam szans. :laugh:
    Aga

    in reply to: sałatka śledziowa #42788
    Agnieszka
    Participant

    [b]¦led¼ "pod pierzynk±"[/b]
    25 dag solonych p³atów ¶ledziowych
    3 ¶rednie ziemniaki
    1-2 cebule
    2-3 marchewki
    3 jajka
    ¶redni s³oik majonezu
    ewentualnie 1 jogurt (200ml) naturalny
    25 dag ¿ó³tego sera
    zielona pietruszka
    Ziemniaki, marchew ugotowaæ w mundurkach, jajka ugotowaæ na twardo. ¦ledzie lekko odmoczyæ i pokroiæ w kostkê.
    Uk³±daæ warstwami od do³u:
    3 ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce
    Sledzie krojone w grub± kostkê
    Cebula drobno pokrojona
    majonez pó³ s³oika (mo¿na lekko "rozcieñczyæ" jogurtem naturalnym)
    2-3 ugotowane marchewki starte na grubej tarce
    3 ugotowane jajka te¿ starte, lub drobno pokrojone
    majonez pó³ s³oika
    posiekana zielenina (np. natka pietruszki)
    ser ¿ó³ty starty na drobnej tarce

    przepis na konkurs:)

    in reply to: szpinakożercy wszystkich krajów #42786
    Agnieszka
    Participant

    [url=http://www.planetaislam.com/kobiety/przepisy/borek.html]co¶ szpinakowego[/url] z kuchni orientalnej

    in reply to: chleb ziemniaczany #42783
    Agnieszka
    Participant

    CHLEB ZIEMNIACZANY

    30g dro¿d¿y
    1 ³y¿ka cukru
    5 ³y¿ek letniego mleka
    375 g m±ki
    500 g obranych ziemniaków
    4 jajka
    szczypta soli
    t³uszcz do formy

    Z dro¿d¿y, cukru, mleka i odrobiny m±ki wymieszaæ niezbyt gêst± masê. Obrane ziemniaki drobno zetrzeæ i odcisn±æ i szybko wymieszaæ z ciastem. Sok przelaæ do oddzielnego naczynia.
    Dodaæ jajka, sól, resztê m±ki i wyrobiæ ciasto. Odstawiæ do wyro¶niêcia ok. 20 min.
    Sok z ziemniaków odlaæ a osadzon± skrobiê dodaæ do ciasta i wymieszaæ. Wlaæ do formy chlebowej i odstawiæ do wyro¶niêcia na ok. 30 min. Powinno podwoiæ swoj± objêto¶æ.
    Piec w temp. 200 st. Ok. 65 min.
    Upieczony chleb wyj±æ dopiero po ostudzeniu.
    UWAGA! chlebek szybko trzeba zje¶æ, bo równie szybko niestety siê psuje. Ale jest smaczny, troszkê inny.
    przepis na konkurs:)

    in reply to: chleb kukurydziany #42782
    Agnieszka
    Participant

    CHLEB KUKURYDZIANY

    175 g m±ki kukurydzianej
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    150 ml chudego jogurtu
    1 ³y¿eczka miodu
    1 ³y¿eczka oleju

    Wymieszaæ sk³adniki, aby uzyskaæ miêkkie ciasto. Prze³o¿yæ je do formy lekko posmarowanej t³uszczem i piec w temp. ok. 200 st. przez 10-15 minut.
    Chlebek jest kruchy, ¶wietnie smakuje z powid³ami.

    przepis na konkurs:)

    Post edited by: agastaga, at: 2005/03/04 10:04

    in reply to: placek morelowy #42781
    Agnieszka
    Participant

    PLACEK MORELOWY Z M¡KI KUKURYDZIANEJ

    1,5 l mleka
    0,25 ³y¿eczki soli
    375g m±ki kukurydzianej
    3 jajka
    50 g cukru
    mas³o do formy
    850 ml kompotu morelowego
    cukier puder

    Mleko posoliæ, zagotowaæ dodaj±c stopniowo m±kê, dok³adnie wymieszaæ i doprowadziæ do wrzenia. Gotowaæ na ma³ym ogniu, stale mieszaj±c a¿ do zgêstnienia. Masê przestudziæ np. rozk³adaj±c j± na talerzu. Jajka i cukier utrzeæ na pianê. Morele ods±czyæ. Formê wysmarowaæ.
    Do wymieszanej m±ki kukurydzianej. Dodaæ stopniowo pianê jajeczn±. Ciasto prze³o¿yæ do formy (np. tortownica 24cm). Na powierzchni roz³o¿yæ owoce, oprószyæ cukrem pudrem.
    Piec w rozgrzanym piekarniku temp. 150st. ok.35min.

    PRZEPIS NA KONKURS:)

    Post edited by: agastaga, at: 2005/03/04 10:01

    in reply to: Stronki kulinarne #42767
    Agnieszka
    Participant

    [url]http://www.dawnakuchnia.republika.pl/index1.htm[/url]
    Bazylio dla ciebie i za ciebie :laugh:

    in reply to: szpinakożercy wszystkich krajów #42758
    Agnieszka
    Participant

    Bazylio i inni szpinakolubcy: zaczê³am zamieszczaæ przepisy, tak jak obieca³am.
    Pa, pa

    in reply to: szpinakożercy wszystkich krajów #42586
    Agnieszka
    Participant

    [b]Bazylia pisze:[/b]
    [quote]Tak siê zdziwi³a¶, ¿e a¿ mi g³upio siê zrobi³o i jutro polecê sobie trochê tej kaszy kupiæ 😉 :laugh:
    A powa¿nie, to nie jad³am. Albo mo¿e jad³am, tylko nie pamiêtam. W ka¿dym razie na pewno spróbujê. I czekam na Twoje przepisy.
    B.[/quote]
    Sorki, nie wiedzia³am, ¿e tak to podzia³a :huh:
    Agulinaa ta stronka mnie powali³a. Pêdzê po szpinak.
    A przepis na go³abki jest prosty:
    g³ówka kapusty (najlepiej w³oskiej)
    1,5 szkl. kaszy jaglanej
    paczka mro¿onego szpinaku
    cebula
    jajko
    dla miêso¿ernych miêso mielone lub pier¶ z kurczaka

    Kaszê ugotowaæ, kapustê sparzyæ. Zeszkliæ cebulkê, podsma¿yc miêso (lub ugotowaæ i rozdrobnic pier¶ z kurczaka). Szpinak odparowaæ na patelni. Do kaszy dodaæ miêso, cebulê, szpinak i jajko. Wymieszaæ, doprawiæ do smaku (polecam ciutkê czosnku). Masê nak³adaæ na li¶cie i zawijaæ. Piec w piekarniku. Czyli wszystko podobnie jak w tradycyjnych go³abkach. 🙂
    Teraz muszê koñczyæ i zaj±æ siê ma³±, ale mo¿e wieczorkiem wklepiê jeszcze canneloni i kilka innych przepisów wygrzebanych z mojego przepastnego segregatora. I chyba pokocham szpinak.
    Aga

    in reply to: szpinakożercy wszystkich krajów #42532
    Agnieszka
    Participant

    [b]Bazylia pisze:[/b]
    [quote] Te ostatnie szczególnie mnie zainteresowa³y ze wzglêdu na kaszê jaglan±, której jeszcze nie jad³am.
    Pozdrawiam
    B.[/quote]
    Kaszy jaglanej jeszcze nie jad³a¶ :blink: ? Jest specyficzna, ale smaczna. Przepisy zamieszczê w najbli¿szym czasie. Obiecujê, mo¿e jeszcze w tym tygodniu.
    Aga

    in reply to: szpinakożercy wszystkich krajów #42524
    Agnieszka
    Participant

    Mo¿e nie jestem szpinako¿erc±, ale i w naszej kuchni czaem on go¶ci. Najczê¶ciej w postaci canneloni ze szpinakiem z sosem serowym lub w postaci go³±bków z kaszy jaglanej i szpinaku (wersja wege) czy z dodatkiem gotowanego kurczaka (wersja nie-wege).
    Smakowicie brzmi± te kotleciki nadziewane szpinakiem. Bêdê próbowaæ.
    Aga

Viewing 12 posts - 16 through 27 (of 27 total)