CHLEB ZIEMNIACZANY
30g dro¿d¿y
1 ³y¿ka cukru
5 ³y¿ek letniego mleka
375 g m±ki
500 g obranych ziemniaków
4 jajka
szczypta soli
t³uszcz do formy
Z dro¿d¿y, cukru, mleka i odrobiny m±ki wymieszaæ niezbyt gêst± masê. Obrane ziemniaki drobno zetrzeæ i odcisn±æ i szybko wymieszaæ z ciastem. Sok przelaæ do oddzielnego naczynia.
Dodaæ jajka, sól, resztê m±ki i wyrobiæ ciasto. Odstawiæ do wyro¶niêcia ok. 20 min.
Sok z ziemniaków odlaæ a osadzon± skrobiê dodaæ do ciasta i wymieszaæ. Wlaæ do formy chlebowej i odstawiæ do wyro¶niêcia na ok. 30 min. Powinno podwoiæ swoj± objêto¶æ.
Piec w temp. 200 st. Ok. 65 min.
Upieczony chleb wyj±æ dopiero po ostudzeniu.
UWAGA! chlebek szybko trzeba zje¶æ, bo równie szybko niestety siê psuje. Ale jest smaczny, troszkê inny.
przepis na konkurs:)