[b]Sa³atka z makaronem w trzech wariacjach[/b]
1 puszka groszku
1 zielony ogórek
200 g makaronu nitki ( krótkie nitki roso³owe lub np. po³amany spaghetti)
czosnek
kawa³ek pieczonego miêsa (ok. 200g)
³y¿eczka musztardy
oliwa
sól
Makaron ugotowaæ. Nastêpnie prze³o¿yæ go na patelniê z rozgrzan± oliw± i sol±, chwilê podsma¿yæ. Groszek ods±czyæ, a zalewê podgrzewaæ na ma³ym ogniu do zgêstnienia, dodaæ ³y¿eczkê musztardy. Wymieszaæ to z groszkiem. Ogórka obraæ, pokroiæ na plasterki lub pó³plasterki. Czosnek przecisn±æ przez praskê i wymieszaæ z ogórkiem. Miêso (lub wêdlinê) pokroiæ Na ma³e kawa³ki (paski, s³upki). Uk³adaæ warstwami makaron, ogórek, groszek, wêdlina (mo¿na po dwa razy).
Wariacja I
Podawaæ z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem (jogurt, majonez, szczypiorek, przyprawy)
Wariacja II
zamiast makaronu tradycyjnego podaæ makaron sojowy/ry¿owy
Wariacja III
Zamiast pieczeni lub wêdliny mo¿na dodaæ pokrojone kotlety sojowe instant
Przepis na konkurs:)