[b]Zapiekanka z cukinii [/b]
ry¿ (ok.1 torebka),
20dag miêsa mielonego,
ser ¿ó³ty w platerkach,
1 pomidor,
przyprawy,
ew. 1 jajko.
No i oczywi¶cie cukinia.
Cukiniê przeci±æ wzd³u¿ na dwie po³ówki i wyczy¶ciæ z pestek.Lekko oprószyæ sol± i odstawiæ na ok. pó³ godz. Ugotowaæ ry¿, wymieszaæ z miêsem podobnie jak na farsz do go³±bków (przyprawiæ do smaku, mo¿na dodaæ jajko). Do "³ódek" z cukini wy³o¿yæ farsz, u³o¿yæ na blasze i wstawiæ do piekarnika. Dobrze jest przykryæ ca³o¶æ foli± aluminiow±. Kiedy cukinia zacznie miêkn±æ u³o¿yæ na ni± plastry ¿ó³tego sera i plastry pomidora. Zapiec z serem. Mo¿na podawaæ z sosem pomidorowym.
[i]Inna wersja:[/i] cukiniê pokroiæ w plastry, wyj±æ pestki i oprószone sol± po³o¿yæ na blasze. W kó³ka w³o¿yæ ry¿ z miêsem, polaæ to odrobin± rozmieszanego jajka i zapiekaæ. Na koniec po³o¿yæ plaster pomidora i przykryæ ¿ó³tym serem.
Obie wersje robi³am te¿ w wersji bezmiêsnej, wtedy do ry¿u mo¿na dodaæ np. gotowana marchewkê, groszek czy inne warzywo wg uznania