Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

admin

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 331 through 345 (of 592 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Amerykańskie impresje kulinarne #44518
    admin
    Keymaster

    [b]anerite napisał:[/b]
    [quote]Iwonko, moj przepis juz podalam tu na forum na prosbe innej osoby, jest w temacie: Szukam przepisu na… , str.2. Zwykle robilam z poswieca

    [size=5][/size][color=#FF0000][/color][b]Ale ktos wypracowanie napisal bleeeeeeeeeeeeeeeeeee

    in reply to: Problem z pizza #44516
    admin
    Keymaster

    Mozliwe. Ale wydaje mi sie ze dobrze bo daje wszystkie skladniki zgodnie z przepisami. hmmm. Ale dzieki, spróbuje

    in reply to: Problem z pizza #44514
    admin
    Keymaster

    ojej ale nawrzeszczałas na mnie 😐 chyba rzeczywiscie wole kupic gotowa pizze niz prosic o rade takie mile panie jak Ty 🙂

    in reply to: Problem z pizza #44512
    admin
    Keymaster

    no tak, wlasnie z tych przepisow korzystalam przy robieniu ciasta 🙂 nic no , myslalam ze moze macie jakis "cudowny sposob" na to.

    in reply to: Co jedzą Eskimosi? #44501
    admin
    Keymaster

    Nie nawidzę tranu !!!!!!!!:angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick:

    in reply to: Chleb esseński, chleb ezechiela dla grupy 0 #44499
    admin
    Keymaster

    poprosze o przepis na chleb essenski

    in reply to: Chleb esseński, chleb ezechiela dla grupy 0 #44498
    admin
    Keymaster

    [b]MoniaKat napisał:[/b]
    [quote]Co to jest chleb Esseński i chleb Ezachiela???
    Jak go uzyskać, gdzie go kupić, lib jak go upiec, proszę o radę…
    Pozdrawiam1
    M.[/quote]

    in reply to: Pierwsza partia konkursu #44497
    admin
    Keymaster

    [color=#000080]Kotleciki z piekarnika[/color]

    Składniki:
    1/2 kg mięsa mielonego
    2 kostki rosołowe
    1 cebula duża
    4-5 sucharów namoczonych w mleku lub pół filiżanki tartej bułki
    1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
    1 łyżeczka czosnku granulowanego Kamis
    2 łyżeczki oregano Kamis
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Kamis
    5 dużych ziemniaków
    1/2 filiżanki startego sera żółtego
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka octu winnego
    1/2 filiżanki oliwy
    sól i pieprz

    [color=#000080]
    Sposób przygotowania:[/color]
    Mięso mielone wyłożyć do dużej miski. Cebulę i pomidora zmiksować w blederze, dodać do mięsa. Dodać tartą bułkę lub odciśnięte suchary. Dodać paprykę słodką, przyprawę do mięsa mielonego, starty ser i jajko, 1 łyżkę oliwy i octu, sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Formować kotlety wielkości dłoni. Ułożyć kotlety obok siebie na dużej blaszce z piekarnika.

    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większe kostki, ułożyć wszystkie obok kotletów na blaszce. Posypać ziemniaki oregano, czosnkiem. Kostki rosołowe pokroić na mniejsze kawałeczki i ułożyć na ziemniakach (uwaga nie solić już!). Polać ziemniaki oliwą i dodać dwie filiżanki wody. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 godziny. W czasie pieczenia trzeba co jakiś czas przerzucać ziemniaki na blaszce oraz polewać je sosem powstałym podczas pieczenia. Zapobiega to wysychaniu ziemniaków i równomiernym ich pieczeniu się. Potrawa jest gotowa kiedy wszystkie ziemniaki są miękkie. Potrawa do spożycia na gorąco.

    Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez karolka_s

    in reply to: Pierwsza partia konkursu #44496
    admin
    Keymaster

    Potrawka z kurczaka po grecku

    Składniki:
    0,5 kg piersi z kurczaka
    1 cebula,
    1 papryka czerwona,
    1 puszka pomidorów,
    5 oliwek pokrojone w krążki,
    50 g masła,
    1/2 kostki sera feta,
    szczypta (wedle własnego smaku) przypraw Kamis: oregano, pieprz, rozmaryn, papryka słodka
    kilka ząbków czosnku,
    natka pietruszki,
    szczypta przyprawy Vegeta,
    sól,
    cukier.

    Przepis:
    Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle, dodać pokrojoną w piórka cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki, podsmażyć aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojone pomidory razem z zalewą, oliwki, czosnek posiekany, podgrzać. Ser pokroić w kostkę, dodać do potrawy, dosypać oregano ,oraz resztę przypraw wszystko posypać natką pietruszki. Jeszcze chwilę podgrzać.
    Podawać z pieczywem, ryżem, ziemniakami

    Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez helas

    in reply to: Pierwsza partia konkursu #44495
    admin
    Keymaster

    Gulasz z karkówki w piwie i miodzie

    – 2 plastry 1,5 cm karkówki
    – 1/2 l piwa
    – 4 łyżki oleju
    – łyżeczka miodu
    – 2 zšbki czosnku
    – kukurydza z puszki
    – groszek z puszki
    – przyprawy Kamis: pieprz,bazylia,oregano, słodka papryka (lub inne zioła
    wedle uznania)
    – sól
    – 1 cebula
    – puszka pomidorów (mała)
    – 1 czerwona papryka

    Sposób wykonania
    Plastry karkówki pokroić na niezbyt duże kawałki.Podgrzać piwo z miodem tak,aby miód się rozpuœcił. Zalewę należy ostudzić .Ostudzonš 2/3 częœciš marynaty zalać mięso i pozostawić na 1/2 do 1 godz. Kawałki karkówki wyjšć z marynaty i wrzucić na rozgrzanš patelnię do wczeœniej podsmażonej cebuli i pokrojonej na małe paseczki papryki (cebulę można pokroić wedle uznania w piórka lub kostkę), dorzucić zmiksowane pomidory oraz odsšczonš kukurydzę i groszek,a także drobno posiekany czosnek. Dusić pod przykryciem do miękkoœci ,podlewajšc od czasu do czasu pozostałš marynatš. Podawać najlepiej z ryżem lub ziemniakami jak również z pieczywem.

    „Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Juliannę Staszyńskš"

    in reply to: Pierwsza partia konkursu #44494
    admin
    Keymaster

    Gyros z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym

    Składniki:

    2-3 piersi z kurczaka
    4-5 ziemniaków

    Sos:
    1 serek homogenizowany naturalny,
    1 średni ogórek świeży,
    łyżka majonezu,
    3 łyżki śmietany,
    koperek
    sól

    Produkty Kamis:
    Pieprz czarny mielony
    Gyros
    Przyprawa do dań z ziemniaków lub mieszanka następujących ziół:
    *bazylia
    *Oregano
    *papryka słodka i ostra
    *suszony czosnek
    *Warzywko

    Sposób wykonania:

    Ziemniaki w skórkach podgotować ok. 20 min bez soli. Ostudzić i pokroić w cząstki / nie obierać ze skórki/. Wrzucić na patelnię i smażyć. Na koniec posypać sporą ilością przyprawy. Można użyć gotowej Przyprawy do dań z ziemniaków lub samodzielnie zrobić mieszankę. Proporcje: Bazylia, Oregano, Czosnek, Papryka słodka, Warzywko – po ok . ½ łyżeczki, Papryka ostra – ok. ¼ łyżeczki. Oczywiście można robić tę mieszankę z dowolnych proporcji, jak kto lubi, w każdym razie warto zrobić więcej i mieć na przyszłość.
    Piersi kurczaka pokroić w paski i podsmażyć. 2 łyżeczki przyprawy Gyros wymieszać z ½ szkl ciepłej wody. Wlać do kurczaka i smażyć do wyparowania płynu.
    Ogórek zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć. Wymieszać z serkiem, majonezem, śmietaną i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i suszonym czosnkiem /jeżeli ktoś lubi to można dać świeży/ – do smaku. Wstawić na 15 minut do lodówki.
    Podawać z warzywami.
    Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez Edutkę.

    in reply to: Pierwsza partia konkursu #44493
    admin
    Keymaster

    Karkówka z grilla bardzo aromatyczna

    Składniki:
    1,5 kg karkówki wieprzowej
    0,5 kg średnich pieczarek
    1 duża papryka czerwona
    1 nieduża papryka zielona
    3 średnie cebule
    3 szklanki oleju

    Produkty Kamis:
    1 torebka – Grill – przyprawa do mięs pikantna
    lub ta przyprawa w formie posypki (szczególnie polecam tę drugą)
    musztarda sarepska Kamis

    Sposób przygotowania:
    Mięso oczyścić i pokroić w ok 1 cm plastry – rozbić trochę tłuczkiem aby było bardziej miękkie. Grzyby wyczyścić i gdy są zbyt duże przekroić wzdłóż. Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę – jak kto lubi – w krążki lub piórka. Następnie przygotować marynatę. Jeżeli robimy z torebki -wg przepisu na niej. Jeżeli dajemy posypkę poprostu mięso i warzywa kładziemy partiami, polewamy olejem i posypujemy dość solidnie posypką. Ostrzegam iż danie to będzie pikantne więc jak ktoś woli delikatniej to radzę dać mniej posypki.
    Tak przygotowane mięso odstawić do zimnego miejsca na conajmniej 12 godzin aby składniki przeszły aromatem przypraw.
    Piec na grillu do miękkości. Warzywa aby nie spadały najlepiej ułożyć na tacce aluminiowej.
    Przepyszne z musztardą sarepską Kamis.

    in reply to: sztuczne osłonki #44485
    admin
    Keymaster

    Dzięki za namiary na stronkę, która jest po prostu świetna. Szukałem tych osłonek od dłuszego czasu. Pomogłeś mi niesamowicie. Obiecuję że w wolnej chwili napiszę parę słów o moich doświadczeniach z wyrobem wędlin domowych.
    Pozdrawiam serdecznie. Smacznego.:)

    in reply to: Tajemnica odpowiedniego nastroju… #44482
    admin
    Keymaster

    ZAPRASZAM NA AUKCJE WALENTYNKOWE http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82576244

    in reply to: Proszę o informacje na temat pieczenia w soli #44477
    admin
    Keymaster

    a gdyby mięsko zawinąc w liście np. chrzanu albo rabarbaru?

Viewing 15 posts - 331 through 345 (of 592 total)