Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

admin

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 346 through 360 (of 592 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Proszę o informacje na temat pieczenia w soli #44474
    admin
    Keymaster

    A gdyby upieczonego kurczaka w całości lub fragmentarycznie zapiekac np. w glinianym czy ceramicznym garnku, zasypanym solą, a po upiczeniu szczelnie zamykać foją???
    Wówczas wilgoć nie będzie miała szans przedostac się do soli. Skorupa będzie trwała i a kurczak w solnej skorupie zabespieczony przed bakteriami z zewnątrz.
    Co o tym myślicie?
    Czy to ma wogóle sens?

    in reply to: WIZIGA #44471
    admin
    Keymaster

    Dziękując witam Ciebie bardzo serdecznie

    Spojrzałem jeszcze raz do książki której jesteśmy właścicielami.
    Jest napisane "Wyziga"
    Jest to"Najnowsza Kuchnia Warszawska" Anieli Owoczyńskiej
    nakładem Księgarni Popularnej w Warszawie.Niestety nie ma roku wydania.
    Podobną znalazłem na aukcji na Allegro stąd wnioskuję o dacie wydania.
    Bardzo sobie cenię Twoją pomoc,sam przez dwa lata nie mogłem sobie
    z tym poradzić.
    ANERITE zapraszam Ciebie wraz z osobą towarzyszącą do nas do młyna
    na pstrąga z naszego kanału który u nas pojawi się w kwietniu/nie hodujemy
    lecz kupujemy po 200 kg i trzymamy żywe/
    Jakpodaje moja żona widać na naszej stronie
    http://www.rybaki.com.pl
    Jedyne co musisz u nas zrobić to go złowić;reszę masz gratis

    Mariola i Ryszard Walczak
    Rybaki 1 Młyn
    http://www.ryabki.com.pl:

    in reply to: Proszę o informacje na temat pieczenia w soli #44465
    admin
    Keymaster

    Dziękuję za przepis !!!
    ZASTABAWIA MNIE JESZCZE JEDNO, A MIANOWICIE; JAK TRWAŁ JEST UZYSKANA W TEN SPOSÓB SKORUPA SOLNA W KTÓREJ UPICHCILISMY MIĘSKO I INNE TOWARZYSZĄCE SMAKOŁYKI? CZY TAK ZASKLEPIONA RYBKA NADAJAE SIĘ DO TRANSPORTU? CZY TO MOŻE NATURALNIE PRZEDŁUŻAYĆ ŚWIERZOŚĆ MIĘSA? JAK MYSLISZ???

    in reply to: torcik składający sie z 30-40 cienitkich placków #44428
    admin
    Keymaster

    moj adres [email protected]

    in reply to: torcik składający sie z 30-40 cienitkich placków #44427
    admin
    Keymaster

    Maju byłabym wdzięczna za przesłanie mi przepisu na ten torcik, nawet jesli ma on mniej warstw, z góry dziękuję i serdeczna prosba na adres email:[email protected] ,dziekuję

    in reply to: Amerykańskie impresje kulinarne #44423
    admin
    Keymaster

    Tez bym chetnie zrobila sobie twarog, od lat cierpie na jego brak mieszkajac w zolto-serowej Holandii. Czy moglabys podac Twoj przepis na twarog? Bylabym baaaardzo wdzieczna!

    Pozdrawiam,
    Iwona

    in reply to: INDYK CZY INDYCZKA ? #44407
    admin
    Keymaster

    Bardzo, bardzo dziękuję za wskazówki, :woohoo: jutro mój wielki dzień B) pieczenie indyka z … podręcznym zestawem warzywnym , przygotowanym wg Twoich podpowiedzi. Trzymałabym za siebie kciuki :whistle: ale obawiam sie , że mogłoby to być zbyt kłopotliwe przy przygotowywaniu tego indora :laugh:
    ps. Wybrałam indyka o średniej wadze, z dobrej rodziny, apetycznej prezencji i w średnim wieku :silly:

    in reply to: Partia nr 1 #44401
    admin
    Keymaster

    [b]CASATTE[/b]
    SKŁADNIKI:
    1 BIAŁY BUDYŃ NA 0,5 LITRA
    0,5 LITRA MLEKA
    1 KOSTKA PALMY
    6 ŁYŻECZEK ŻELATYNY
    SZKLANKA CUKRU PUDRU
    CUKIER WANILIOWY
    RÓŻNE GALARETKI
    1 ŁYŻKA CZUBATA KAKAO
    4 JAJA
    BAKALIE
    SPOSÓB WYKONANIA

    Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Budyń ugotować i wystudzić. Palmę z cukrem i żółtkami i wanilią utrzeć. Do masy dodawać po trochę budyniu , rozpuszczoną w mikrofalówce żelatynę dodać do masy. 0,5 masy wyłożyć na formę . Do reszty dodać kakao i wyłożyć na białą masę. 1 galaretkę zalać szklanką wody gorącej. Gęstniejącą galaretkę połączyć z ubitą pianą białek , dołożyć bakalie . Wylać na masę i włożyć do lodówki. Po zgęstnieniu ułożyć owoce i zalać drugą galaretką . Całość może być na cienkim biszkopcie

    [b]SZARLOTKA JAPOŃSKA[/b]

    SKŁADNIKI:
    CIASTO:
    8 JAJ
    25 DAG MARGARYNY
    40 DAG CUKRU PUDRU
    30 DAG MAKU
    60 DAG JABŁEK
    10 ŁYŻEK KASZKI MANNEJ
    PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    BAKALIE

    POLEWA:
    1/2 KOSTKI MARGARYNY
    1/2 SZKLANKI CUKRU
    2 CZUBATE ŁYŻKI KAKAO
    2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY

    WYKONAIE:
    Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać do jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku . Dalej ucierać . Włożyć starte na grubej tarce jabłka. Wymieszać . Na koniec dodać ubitą pianę , kasze , bakalie i lekko wymieszać . Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 min. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.

    [b]CIASTO MAKOWO-SEROWE[/b]

    SKŁADNIKI:
    WARSTWA MAKOWA
    20 DAG MAKU
    4 JAJA
    1,5 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
    1,5 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
    ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    2 DAG RODZYNEK
    ŁYŻKA POSIEKANYCH ORZECHÓW
    20 DAG CUKRU
    1-2 ŁYŻKI MIODU
    WARSTWA SEROWA
    50 DAG PÓŁTŁUSTEGO SERA
    4 JAJA
    12 DAG MASŁA
    ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    20 DAG CUKRU PUDRU
    3 DAG RODZYNEK
    WARSTWA ORZECHOWA
    15 DAG ZMIELONYCH ORZECHÓW
    4 JAJA
    2 ŁYŻKI MĄKI
    2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
    5 ŁYŻEK MIAŁKIEGO CUKRU
    1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

    WYKONANIE:
    Warstwa makowa
    Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać sparzony trzykrotnie zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pianę ubitą z białek i resztę składników. Wymieszać i przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem.

    Warstwa serowa
    Żółtka utrzeć z cukrem. Mieszając, dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, roztopione, ale chłodne masło, rodzynki i pianę ubitą z białek. Wyłożyć na warstwę makową.

    Warstwa orzechowa
    Z białek ubić pianę, starannie wymieszać ją z cukrem, żółtkami, orzechami i proszkiem do pieczenia oraz pozostałymi składnikami. Wyłożyć na warstwę serową.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec 40 minut. Upieczony placek posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

    [b]CIASTO MARCHEWKOWE[/b]

    SKŁADNIKI:
    2 szklanki drobno utartej marchewki
    2 szklanki pszennej mąki
    2 szklanki cukru
    kostka masła – 20 dag
    4 jajka
    czubata łyżeczka cynamonu
    ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    czubata łyżeczka sody
    szczypta soli
    pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
    pół szklanki rodzynek
    masło i tarta bułka do formy
    cukier puder do posypania
    blacha 30x30x8 cm

    WYKONANIE:
    Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok .Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę – powinna zwiększyć swoją objętości 3
    razy i zmienić kolor na prawie biały. Do masy jajeczne dodajemy mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, odsączone rodzynki i orzechy. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Piekę około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

    [b]AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA [/b]

    SKŁADNIKI:
    4 JAJKA, ZOLTKA I BIALKA OSOBNO
    1 2/3 SZKLANKI CUKRU
    1 KOSTKA MASLA
    1 SZKLANKA MOCNEJ WYSTUDZONEJ HERBATY
    2 SZKLANKI MAKI
    1 1/2 LYZKI STOLOWEJ PROSZKU DO PIECZENIA
    1/3 SZKLANKI BULKI TARTEJ
    1/3 SZKLANKI GORZKIEGO KAKAO
    1 SZKLANKA ORZECHOW LAASKOWYCH LUB WLOSKICH (NIEKONIECZNIE)

    WYKONANIE:
    Rozgrzać piekarnik do 180ºC, formę (tortowa) masłem i wysypać mąką. Masło z cukrem ubić mikserem na puszysta masę, dodawać żółtka po jednym ciągle ubijając. Stopniowo dodawać zimna herbatę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać orzechy i bułkę tarta, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momenty połączenia się obu mas. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z masa i wlać do formy. Piec w 180 stopniach około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 40 minutach – jeżeli jest suchy, babka jest gotowa. Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyć na druciana siateczkę do kompletnego wystygnięcia.

    [b]SERNIK Z WIŚNIAMI[/b]

    SKŁADNIKI:
    SPÓD
    30 DAG MĄKI
    1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    20 DAG MARGARYNY
    20 DAG CUKRU
    CUKIER WANILIOWY
    2 DAG KAKAO
    3 JAJA

    MASA SEROWA
    1 kg twarogu
    15 dag cukru
    10 dag margaryny
    budyń śmietankowy
    4 jaja

    WYKONANIE:
    Spód:
    Mąkę, proszek, kakao – wymieszać. Cukier, margaryna – utrzeć i stopniowo dodawać żółtka. Dodać mąkę i ubite białka. Odstawić na 30 minut.
    Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać żółtka i twaróg . Dodać proszek budyniowy i ubite białka.
    3/4 ciasta na spód – na blaszkę wysmarowana tłuszczem. Wyłożyć masę twarogową, ułożyć wiśnie. resztę ciasta ze spodu rozkładać wilgotnymi rękami na ciasto.
    Piec 50 minut 175 stopni.
    Dekoracja: śmietana i wiśnie.

    [b]PACZKI Z TWAROŻKU[/b]

    SKŁADNIKI:
    1,5 SZKLANKI MAKI
    3 JAJKA
    1 TWAROŻEK HOMOGENIZOWANY
    1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

    WYKONANIE:
    Jaja trochę ubić , dodać na przemian mąkę z twarożkiem . Łyżką kłaść jak pączki do oleju. Oprószyć cukrem pudrem.

    [b]CIASTECZKA DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM, POWIDŁAMI[/b]

    SKŁADNIKI:
    ½ KOSTKI DROŻDŻY (50 GRAM)
    ¾ SZKLANKI CUKRU
    2 i ½ LETNIEGO MLEKA
    ½ ŁYŻECZKI SOLI
    7 SZKLANEK MĄKI
    2/3 KOSTKI ROZPUSZCZONEJ MARGARYNY
    NA FARSZ
    CYNAMON,
    CUKIER,
    ROZPUSZCZONA MARGARYNA

    WYKONANIE:
    Drożdże, mleko, cukier wymieszać i poczekać aż zacznie bąbelkować. Połączyć składniki i dobrze wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować i posmarować margaryną. Posypać cynamonem i cukrem lub posmarować powidłami. Zawinąć w rulon o odkrawać 1 cm odcinki. Lekko spłaszczać i układać na wysmarowanej blasze.
    Można posmarować białkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 8 minut.

    [b]POTRAWKA KALAFIOROWA Z JAJKIEM[/b]

    SKŁADNIKI:
    80 DAG ZIEMNIAKÓW
    1/2 KG KALAFIORA
    SÓL
    5 DAG MASŁA LUB MARGARYNY
    5 DAG MĄKI
    1/4 LITRA MLEKA
    4 JAJKA
    1/2 PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI
    BIAŁY PIEPRZ
    PĘCZEK SZCZYPIORKU
    2 ŁYŻECZKI ROSOŁU (W PROSZKU)
    SZCZYPTA STARTEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ

    WYKONANIE:
    Ziemniaki obrać, umyć. Podzielić na potówki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do 3/4 litra osolonego wrzątku, gotować 10 minut. Odcedzić, odmierzyć 1/2 litra wywaru. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. Rozprowadzić wywarem z gotowania kalafiora oraz mlekiem, gotować 5 minut. Jajka ugotować na półmiękko. Dodać po-siekaną natkę i szczypiorek, przyprawić sos do smaku rosołem w proszku, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Włożyć do sosu różyczki kalafiora, podgrzać. Odcedzić ziemniaki. Jajka obrać, podzielić na połówki. Potrawkę kalafiorową przełożyć z jajkami do miski. Podawać razem z ziemniakami bezpośrednio po przygotowaniu.

    [b]
    MIELONY Z KAPUSTA[/b]

    SKŁADNIKI:
    GŁÓWKA KAPUSTY
    ½ KG MIELONEGO
    1 SZKLANKA KASZKI MANNEJ
    2 JAJA
    2 CEBULE
    ½ LITRA ROSOŁKU
    3 ŁYŻKI KONCENTRATU

    WYKONANIE:
    Kapustę drobno poszatkować , wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować paluszki i obtoczyć w bułce tartej . Podsmażyć na patelni, następnie ułożyć w półmisku żaroodpornym zalać rosołkiem wymieszanym z koncentratem . Zapiekać w temp. 200 stop. Przez l godz.

    [b]KURCZAK KFC[/b]

    SKŁADNIKI:
    PIERŚ Z KURCZAKA
    SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA
    150G MĄKI
    PÓŁ SZKLANKI MLEKA
    2 JAJKA
    OKOŁO 2 SZKLANEK BUŁKI TARTEJ
    OKOŁO 2 SZKLANEK ROZGNIECIONYCH PŁATKÓW OWSIANYCH

    WYKONANIE:
    Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy. Z mąki, mleka i jajek przygotowujemy ciasto naleśnikowe (musi być dość gęste). Ciasto przyprawiamy tak jak kurczaka. Bułkę i płatki wymieszać. Kawałki kurczaka maczać w cieście i następnie w panierce. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.

    „Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Annę Muchowską

    in reply to: śledzie solone #44400
    admin
    Keymaster

    Dzięki, spróbuję:)

    in reply to: nocne szaleństwa – poranna katasrofa #44389
    admin
    Keymaster

    na kaca najlepsza praca .ale to hasło jest stare jak świat.dobra jest czerwona herbata która wspomaga pracę wątroby i wydala szybciej alkochol,oraz witaminy (falwit lub jakiś inny preparat)przeciwbólowe i łóżko też pomaga. :sick:

    in reply to: Nalewki i likiery domowe. #44388
    admin
    Keymaster

    jestem na dorobku zbierania takich przepisów i niestety mam tylko kilka ale szukam w internecie. czy można tam znaleść jakieś gotowe przepisy do przygotowania B) PS.proszę o odpowiedź 🙂 [email protected]

    in reply to: Nalewki i likiery domowe. #44387
    admin
    Keymaster

    jestem na dorobku zbierania takich przepisów i niestety mam tylko kilka ale szukam w internecie. czy można tam znaleść jakieś gotowe przepisy do przygotowania B) PS.proszę o odpowiedź 🙂 [email protected]

    in reply to: Odp:Życzenia #44383
    admin
    Keymaster

    wesłych,szczesliwych, miłych spędzonych w gronie najbliższych Świąt Bożego Narodzenia życzy dla wszystkich pychotkowiczów Majka

    ps.Piękne życzenia tinca dziękujemy:)

    in reply to: Kuchnia Warmi i Mazur #44377
    admin
    Keymaster

    dziekuję bardzo za Twój jedyny odzew! Szukam przepisów wszelkich byleby faktycznie pochodziły z Warmi lub Mazur. Ja pochodzę z lubelszczyzny a w olsztynie mieszkam od 3 lat i szczerze mówiąc nie spotkałem wielu receptur kulinarnych, które byłyby ommanentne tylko tej ziemi. Ale, ale…. Dotarłem do penwj kobiety, która pracowała przez 8 lat w PCK i opiekowała sie starszymi, bardzo sedziwymi kobietami. Podczas tych 8 lat pytała, podpytyała i zapisywała tajemnie skrywane i zapomniane potrawy, dania, przysmaki wszelkiej maści.
    Kobieta mieszka pod Lidzbarkiem Warmińskim i jesteśmy umówieni na spotkanie zaraz po nowym roku. Zamierzam tam pojechać i …. Z tego co mówiła mi ów Pani, jest w posiadaniu istnych skarbów z dziedziny kulinariów regionalnych. OBIECUJĘ SIĘ PODZIELIĆ 😛 :pinch:

    A co do czatu, to faktycnie u mnie działa ale co z tego skoro nigogo tam nie ma…

    Pozdrawiam zatem wszystkich niobecnych, ale w szczególności ANERITE :kiss:

    Edytowany przez: tinca, w: 2006/03/26 21:39

    in reply to: wigilia #44359
    admin
    Keymaster

    I wiesz wcale Ci sie nie dziwię ,bo komu opowiadam to nikt nie słyszał o takim zwyczaju a pytałam moją mamę z kąd taki zwyczaj, to tez nie wie ,bo zna to od dziecinstwa,a babcia juz niestety nie powie ..pozdrawiam

Viewing 15 posts - 346 through 360 (of 592 total)