Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
adminKeymaster
A gdyby upieczonego kurczaka w całości lub fragmentarycznie zapiekac np. w glinianym czy ceramicznym garnku, zasypanym solą, a po upiczeniu szczelnie zamykać foją???
Wówczas wilgoć nie będzie miała szans przedostac się do soli. Skorupa będzie trwała i a kurczak w solnej skorupie zabespieczony przed bakteriami z zewnątrz.
Co o tym myślicie?
Czy to ma wogóle sens?adminKeymasterDziękując witam Ciebie bardzo serdecznie
Spojrzałem jeszcze raz do książki której jesteśmy właścicielami.
Jest napisane "Wyziga"
Jest to"Najnowsza Kuchnia Warszawska" Anieli Owoczyńskiej
nakładem Księgarni Popularnej w Warszawie.Niestety nie ma roku wydania.
Podobną znalazłem na aukcji na Allegro stąd wnioskuję o dacie wydania.
Bardzo sobie cenię Twoją pomoc,sam przez dwa lata nie mogłem sobie
z tym poradzić.
ANERITE zapraszam Ciebie wraz z osobą towarzyszącą do nas do młyna
na pstrąga z naszego kanału który u nas pojawi się w kwietniu/nie hodujemy
lecz kupujemy po 200 kg i trzymamy żywe/
Jakpodaje moja żona widać na naszej stronie
http://www.rybaki.com.pl
Jedyne co musisz u nas zrobić to go złowić;reszę masz gratisMariola i Ryszard Walczak
Rybaki 1 Młyn
http://www.ryabki.com.pl:adminKeymasterDziękuję za przepis !!!
ZASTABAWIA MNIE JESZCZE JEDNO, A MIANOWICIE; JAK TRWAŁ JEST UZYSKANA W TEN SPOSÓB SKORUPA SOLNA W KTÓREJ UPICHCILISMY MIĘSKO I INNE TOWARZYSZĄCE SMAKOŁYKI? CZY TAK ZASKLEPIONA RYBKA NADAJAE SIĘ DO TRANSPORTU? CZY TO MOŻE NATURALNIE PRZEDŁUŻAYĆ ŚWIERZOŚĆ MIĘSA? JAK MYSLISZ???adminKeymastermoj adres [email protected]
adminKeymasterMaju byłabym wdzięczna za przesłanie mi przepisu na ten torcik, nawet jesli ma on mniej warstw, z góry dziękuję i serdeczna prosba na adres email:[email protected] ,dziekuję
adminKeymasterTez bym chetnie zrobila sobie twarog, od lat cierpie na jego brak mieszkajac w zolto-serowej Holandii. Czy moglabys podac Twoj przepis na twarog? Bylabym baaaardzo wdzieczna!
Pozdrawiam,
IwonaadminKeymasterBardzo, bardzo dziękuję za wskazówki, :woohoo: jutro mój wielki dzień B) pieczenie indyka z … podręcznym zestawem warzywnym , przygotowanym wg Twoich podpowiedzi. Trzymałabym za siebie kciuki :whistle: ale obawiam sie , że mogłoby to być zbyt kłopotliwe przy przygotowywaniu tego indora :laugh:
ps. Wybrałam indyka o średniej wadze, z dobrej rodziny, apetycznej prezencji i w średnim wieku :silly:adminKeymaster[b]CASATTE[/b]
SKŁADNIKI:
1 BIAŁY BUDYŃ NA 0,5 LITRA
0,5 LITRA MLEKA
1 KOSTKA PALMY
6 ŁYŻECZEK ŻELATYNY
SZKLANKA CUKRU PUDRU
CUKIER WANILIOWY
RÓŻNE GALARETKI
1 ŁYŻKA CZUBATA KAKAO
4 JAJA
BAKALIE
SPOSÓB WYKONANIAŻelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Budyń ugotować i wystudzić. Palmę z cukrem i żółtkami i wanilią utrzeć. Do masy dodawać po trochę budyniu , rozpuszczoną w mikrofalówce żelatynę dodać do masy. 0,5 masy wyłożyć na formę . Do reszty dodać kakao i wyłożyć na białą masę. 1 galaretkę zalać szklanką wody gorącej. Gęstniejącą galaretkę połączyć z ubitą pianą białek , dołożyć bakalie . Wylać na masę i włożyć do lodówki. Po zgęstnieniu ułożyć owoce i zalać drugą galaretką . Całość może być na cienkim biszkopcie
[b]SZARLOTKA JAPOŃSKA[/b]
SKŁADNIKI:
CIASTO:
8 JAJ
25 DAG MARGARYNY
40 DAG CUKRU PUDRU
30 DAG MAKU
60 DAG JABŁEK
10 ŁYŻEK KASZKI MANNEJ
PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
BAKALIEPOLEWA:
1/2 KOSTKI MARGARYNY
1/2 SZKLANKI CUKRU
2 CZUBATE ŁYŻKI KAKAO
2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODYWYKONAIE:
Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać do jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku . Dalej ucierać . Włożyć starte na grubej tarce jabłka. Wymieszać . Na koniec dodać ubitą pianę , kasze , bakalie i lekko wymieszać . Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 min. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.[b]CIASTO MAKOWO-SEROWE[/b]
SKŁADNIKI:
WARSTWA MAKOWA
20 DAG MAKU
4 JAJA
1,5 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
1,5 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
2 DAG RODZYNEK
ŁYŻKA POSIEKANYCH ORZECHÓW
20 DAG CUKRU
1-2 ŁYŻKI MIODU
WARSTWA SEROWA
50 DAG PÓŁTŁUSTEGO SERA
4 JAJA
12 DAG MASŁA
ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ
20 DAG CUKRU PUDRU
3 DAG RODZYNEK
WARSTWA ORZECHOWA
15 DAG ZMIELONYCH ORZECHÓW
4 JAJA
2 ŁYŻKI MĄKI
2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
5 ŁYŻEK MIAŁKIEGO CUKRU
1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIAWYKONANIE:
Warstwa makowa
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać sparzony trzykrotnie zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pianę ubitą z białek i resztę składników. Wymieszać i przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem.Warstwa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem. Mieszając, dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, roztopione, ale chłodne masło, rodzynki i pianę ubitą z białek. Wyłożyć na warstwę makową.Warstwa orzechowa
Z białek ubić pianę, starannie wymieszać ją z cukrem, żółtkami, orzechami i proszkiem do pieczenia oraz pozostałymi składnikami. Wyłożyć na warstwę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec 40 minut. Upieczony placek posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.[b]CIASTO MARCHEWKOWE[/b]
SKŁADNIKI:
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki pszennej mąki
2 szklanki cukru
kostka masła – 20 dag
4 jajka
czubata łyżeczka cynamonu
ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka sody
szczypta soli
pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
masło i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
blacha 30x30x8 cmWYKONANIE:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok .Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę – powinna zwiększyć swoją objętości 3
razy i zmienić kolor na prawie biały. Do masy jajeczne dodajemy mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, odsączone rodzynki i orzechy. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Piekę około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.[b]AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA [/b]
SKŁADNIKI:
4 JAJKA, ZOLTKA I BIALKA OSOBNO
1 2/3 SZKLANKI CUKRU
1 KOSTKA MASLA
1 SZKLANKA MOCNEJ WYSTUDZONEJ HERBATY
2 SZKLANKI MAKI
1 1/2 LYZKI STOLOWEJ PROSZKU DO PIECZENIA
1/3 SZKLANKI BULKI TARTEJ
1/3 SZKLANKI GORZKIEGO KAKAO
1 SZKLANKA ORZECHOW LAASKOWYCH LUB WLOSKICH (NIEKONIECZNIE)WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, formę (tortowa) masłem i wysypać mąką. Masło z cukrem ubić mikserem na puszysta masę, dodawać żółtka po jednym ciągle ubijając. Stopniowo dodawać zimna herbatę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać orzechy i bułkę tarta, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momenty połączenia się obu mas. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z masa i wlać do formy. Piec w 180 stopniach około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 40 minutach – jeżeli jest suchy, babka jest gotowa. Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyć na druciana siateczkę do kompletnego wystygnięcia.[b]SERNIK Z WIŚNIAMI[/b]
SKŁADNIKI:
SPÓD
30 DAG MĄKI
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
20 DAG MARGARYNY
20 DAG CUKRU
CUKIER WANILIOWY
2 DAG KAKAO
3 JAJAMASA SEROWA
1 kg twarogu
15 dag cukru
10 dag margaryny
budyń śmietankowy
4 jajaWYKONANIE:
Spód:
Mąkę, proszek, kakao – wymieszać. Cukier, margaryna – utrzeć i stopniowo dodawać żółtka. Dodać mąkę i ubite białka. Odstawić na 30 minut.
Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać żółtka i twaróg . Dodać proszek budyniowy i ubite białka.
3/4 ciasta na spód – na blaszkę wysmarowana tłuszczem. Wyłożyć masę twarogową, ułożyć wiśnie. resztę ciasta ze spodu rozkładać wilgotnymi rękami na ciasto.
Piec 50 minut 175 stopni.
Dekoracja: śmietana i wiśnie.[b]PACZKI Z TWAROŻKU[/b]
SKŁADNIKI:
1,5 SZKLANKI MAKI
3 JAJKA
1 TWAROŻEK HOMOGENIZOWANY
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIAWYKONANIE:
Jaja trochę ubić , dodać na przemian mąkę z twarożkiem . Łyżką kłaść jak pączki do oleju. Oprószyć cukrem pudrem.[b]CIASTECZKA DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM, POWIDŁAMI[/b]
SKŁADNIKI:
½ KOSTKI DROŻDŻY (50 GRAM)
¾ SZKLANKI CUKRU
2 i ½ LETNIEGO MLEKA
½ ŁYŻECZKI SOLI
7 SZKLANEK MĄKI
2/3 KOSTKI ROZPUSZCZONEJ MARGARYNY
NA FARSZ
CYNAMON,
CUKIER,
ROZPUSZCZONA MARGARYNAWYKONANIE:
Drożdże, mleko, cukier wymieszać i poczekać aż zacznie bąbelkować. Połączyć składniki i dobrze wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować i posmarować margaryną. Posypać cynamonem i cukrem lub posmarować powidłami. Zawinąć w rulon o odkrawać 1 cm odcinki. Lekko spłaszczać i układać na wysmarowanej blasze.
Można posmarować białkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 8 minut.[b]POTRAWKA KALAFIOROWA Z JAJKIEM[/b]
SKŁADNIKI:
80 DAG ZIEMNIAKÓW
1/2 KG KALAFIORA
SÓL
5 DAG MASŁA LUB MARGARYNY
5 DAG MĄKI
1/4 LITRA MLEKA
4 JAJKA
1/2 PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI
BIAŁY PIEPRZ
PĘCZEK SZCZYPIORKU
2 ŁYŻECZKI ROSOŁU (W PROSZKU)
SZCZYPTA STARTEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJWYKONANIE:
Ziemniaki obrać, umyć. Podzielić na potówki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do 3/4 litra osolonego wrzątku, gotować 10 minut. Odcedzić, odmierzyć 1/2 litra wywaru. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. Rozprowadzić wywarem z gotowania kalafiora oraz mlekiem, gotować 5 minut. Jajka ugotować na półmiękko. Dodać po-siekaną natkę i szczypiorek, przyprawić sos do smaku rosołem w proszku, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Włożyć do sosu różyczki kalafiora, podgrzać. Odcedzić ziemniaki. Jajka obrać, podzielić na połówki. Potrawkę kalafiorową przełożyć z jajkami do miski. Podawać razem z ziemniakami bezpośrednio po przygotowaniu.[b]
MIELONY Z KAPUSTA[/b]SKŁADNIKI:
GŁÓWKA KAPUSTY
½ KG MIELONEGO
1 SZKLANKA KASZKI MANNEJ
2 JAJA
2 CEBULE
½ LITRA ROSOŁKU
3 ŁYŻKI KONCENTRATUWYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować , wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować paluszki i obtoczyć w bułce tartej . Podsmażyć na patelni, następnie ułożyć w półmisku żaroodpornym zalać rosołkiem wymieszanym z koncentratem . Zapiekać w temp. 200 stop. Przez l godz.[b]KURCZAK KFC[/b]
SKŁADNIKI:
PIERŚ Z KURCZAKA
SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA
150G MĄKI
PÓŁ SZKLANKI MLEKA
2 JAJKA
OKOŁO 2 SZKLANEK BUŁKI TARTEJ
OKOŁO 2 SZKLANEK ROZGNIECIONYCH PŁATKÓW OWSIANYCHWYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy. Z mąki, mleka i jajek przygotowujemy ciasto naleśnikowe (musi być dość gęste). Ciasto przyprawiamy tak jak kurczaka. Bułkę i płatki wymieszać. Kawałki kurczaka maczać w cieście i następnie w panierce. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.„Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Annę Muchowską
adminKeymasterDzięki, spróbuję:)
adminKeymasterna kaca najlepsza praca .ale to hasło jest stare jak świat.dobra jest czerwona herbata która wspomaga pracę wątroby i wydala szybciej alkochol,oraz witaminy (falwit lub jakiś inny preparat)przeciwbólowe i łóżko też pomaga. :sick:
adminKeymasterjestem na dorobku zbierania takich przepisów i niestety mam tylko kilka ale szukam w internecie. czy można tam znaleść jakieś gotowe przepisy do przygotowania B) PS.proszę o odpowiedź 🙂 [email protected]
adminKeymasterjestem na dorobku zbierania takich przepisów i niestety mam tylko kilka ale szukam w internecie. czy można tam znaleść jakieś gotowe przepisy do przygotowania B) PS.proszę o odpowiedź 🙂 [email protected]
adminKeymasterwesłych,szczesliwych, miłych spędzonych w gronie najbliższych Świąt Bożego Narodzenia życzy dla wszystkich pychotkowiczów Majka
ps.Piękne życzenia tinca dziękujemy:)
adminKeymasterdziekuję bardzo za Twój jedyny odzew! Szukam przepisów wszelkich byleby faktycznie pochodziły z Warmi lub Mazur. Ja pochodzę z lubelszczyzny a w olsztynie mieszkam od 3 lat i szczerze mówiąc nie spotkałem wielu receptur kulinarnych, które byłyby ommanentne tylko tej ziemi. Ale, ale…. Dotarłem do penwj kobiety, która pracowała przez 8 lat w PCK i opiekowała sie starszymi, bardzo sedziwymi kobietami. Podczas tych 8 lat pytała, podpytyała i zapisywała tajemnie skrywane i zapomniane potrawy, dania, przysmaki wszelkiej maści.
Kobieta mieszka pod Lidzbarkiem Warmińskim i jesteśmy umówieni na spotkanie zaraz po nowym roku. Zamierzam tam pojechać i …. Z tego co mówiła mi ów Pani, jest w posiadaniu istnych skarbów z dziedziny kulinariów regionalnych. OBIECUJĘ SIĘ PODZIELIĆ 😛 :pinch:A co do czatu, to faktycnie u mnie działa ale co z tego skoro nigogo tam nie ma…
Pozdrawiam zatem wszystkich niobecnych, ale w szczególności ANERITE :kiss:
Edytowany przez: tinca, w: 2006/03/26 21:39
adminKeymasterI wiesz wcale Ci sie nie dziwię ,bo komu opowiadam to nikt nie słyszał o takim zwyczaju a pytałam moją mamę z kąd taki zwyczaj, to tez nie wie ,bo zna to od dziecinstwa,a babcia juz niestety nie powie ..pozdrawiam
-
AuthorPosts