Home › Forums › Przepisy czytelników › Szukam przepisu na…. › WIZIGA
- This topic has 7 replies, 2 voices, and was last updated 17 years, 11 months ago by admin.
-
AuthorPosts
-
16 stycznia 2006 at 22:24 #44458adminKeymaster
Witam wszystkich i proszę o pomoc
W książce z 1920 r Nowa Kuchnia Warszawska Anieli Owoczyńskiej
na stronie 48 jest przepis na kulebiaka z wyzigą.
Pytam na wszelkich możliwych portalach i nie znajduję odpowiedzi
co to jest"WYZIGA"
W przepisie piszę się że można dostać w sklepie u Kuruluka gdzie
wogóle słone rzeczy…Wszystkim swoim gościom czytam ten fragment od dwóch lat i nic
Czy ktoś może nam pomóc ?Mariola i Ryszard Walczak
Rybaki 1 młyn
http://www.rybaki.com.pl17 stycznia 2006 at 02:43 #44460AneriteParticipantW kwestii formalnej, w tytule piszesz "wiziga" a w tresci "wyziga". Jeszcze moze byc wizyga albo wyzyga, to wiec jaka jest wlasciwa nazwa? A moze wchodza w gre inne litery -a, e, u? To przypuszczalnie jest stara nazwa skladnika i zastapiona potem inna, ale jesli podasz konkretnie ten przepis w calosci, to moze da sie wyposrodkowac o co chodzi, bo mam kilka b. starych ksiazek kucharskich. Podaj caly przepis i przez porownanie moze znajde, to trzeba pomyslec, bo widac nie tedy droga. Kulebiak to jest stara potrawa ale o wiele nowsza nazwa, napewno nie z lat 20, dlatego trudno znalezc nazwe tego skladnika, ale domyslam sie, ze to smiesznie latwe, tylko trzeba wiedziec jak szukac. Moze pomoge jesli podasz ten przepis. Anerite.
17 stycznia 2006 at 02:43 #44461AneriteParticipantW kwestii formalnej, w tytule piszesz "wiziga" a w tresci "wyziga". Jeszcze moze byc wizyga albo wyzyga, to wiec jaka jest wlasciwa nazwa? A moze wchodza w gre inne litery -a, e, u? To przypuszczalnie jest stara nazwa skladnika i zastapiona potem inna, ale jesli podasz konkretnie ten przepis w calosci, to moze da sie wyposrodkowac o co chodzi, bo mam kilka b. starych ksiazek kucharskich. Podaj caly przepis i przez porownanie moze znajde, to trzeba pomyslec, bo widac nie tedy droga. Kulebiak to jest stara potrawa ale o wiele nowsza nazwa, napewno nie z lat 20, dlatego trudno znalezc nazwe tego skladnika, ale domyslam sie, ze to smiesznie latwe, tylko trzeba wiedziec jak szukac. Moze pomoge jesli podasz ten przepis. Anerite.
17 stycznia 2006 at 07:03 #44462AneriteParticipantUps, zrobilo sie podwojnie, nie wiem dlaczego, ale mam, znalazlam, wprawdzie nie w kuchni warszawskiej, ale rosyjskiej. Nazwa nie budzi watpliwosci, choc inna pisownia/wymowa i w tym tkwil problem. Wiaziga jest to nadzienie do kulebiaka z chrzastek ryb jesiotrowatych. Moga byc swieze lub suszone. Przepis pewnie masz, ale moge sluzyc na zyczenie tym, co znalazlam. A tu link z Google na potwierdzenie: http://www.sandomierz.net/kulinarny/slowniczek/str_28.htm. Pozdrawiam, Anerite.
17 stycznia 2006 at 07:03 #44463AneriteParticipantUps, zrobilo sie podwojnie, nie wiem dlaczego, ale mam, znalazlam, wprawdzie nie w kuchni warszawskiej, ale rosyjskiej. Nazwa nie budzi watpliwosci, choc inna pisownia/wymowa i w tym tkwil problem. Wiaziga jest to nadzienie do kulebiaka z chrzastek ryb jesiotrowatych. Moga byc swieze lub suszone. Przepis pewnie masz, ale moge sluzyc na zyczenie tym, co znalazlam. A tu link z Google na potwierdzenie: http://www.sandomierz.net/kulinarny/slowniczek/str_28.htm. Pozdrawiam, Anerite.
PS. Jesli link sie nie otworzy, to tu jest kopia: WIAZIGA (ros.) Z suszonych strun grzbietowych ryb jesiotrowatych po wymoczeniu
i ugotowaniu przygotowywano masę do farszów, jakimi w kuchni rosyjskiej napełniano wykwintne pierogi.Edytowany przez: anerite, w: 2006/01/17 04:11
17 stycznia 2006 at 23:43 #44471adminKeymasterDziękując witam Ciebie bardzo serdecznie
Spojrzałem jeszcze raz do książki której jesteśmy właścicielami.
Jest napisane "Wyziga"
Jest to"Najnowsza Kuchnia Warszawska" Anieli Owoczyńskiej
nakładem Księgarni Popularnej w Warszawie.Niestety nie ma roku wydania.
Podobną znalazłem na aukcji na Allegro stąd wnioskuję o dacie wydania.
Bardzo sobie cenię Twoją pomoc,sam przez dwa lata nie mogłem sobie
z tym poradzić.
ANERITE zapraszam Ciebie wraz z osobą towarzyszącą do nas do młyna
na pstrąga z naszego kanału który u nas pojawi się w kwietniu/nie hodujemy
lecz kupujemy po 200 kg i trzymamy żywe/
Jakpodaje moja żona widać na naszej stronie
http://www.rybaki.com.pl
Jedyne co musisz u nas zrobić to go złowić;reszę masz gratisMariola i Ryszard Walczak
Rybaki 1 Młyn
http://www.ryabki.com.pl:18 stycznia 2006 at 01:34 #44473AneriteParticipantOdpowiedz wyslana an adres email, dzieki wielkie itd. Lubie poznawac milych i kulturalnych ludzi. Strona piekna i podam komu nalezy. Pozdrawiam starym harcerskim odezwanieniem: czuj duch, Anerite.
23 grudnia 2006 at 20:21 #45202adminKeymaster[b]anerite napisał:[/b]
[quote]Ups, zrobilo sie podwojnie, nie wiem dlaczego, ale mam, znalazlam, wprawdzie nie w kuchni warszawskiej, ale rosyjskiej. Nazwa nie budzi watpliwosci, choc inna pisownia/wymowa i w tym tkwil problem. Wiaziga jest to nadzienie do kulebiaka z chrzastek ryb jesiotrowatych. Moga byc swieze lub suszone. Przepis pewnie masz, ale moge sluzyc na zyczenie tym, co znalazlam. A tu link z Google na potwierdzenie: http://www.sandomierz.net/kulinarny/slowniczek/str_28.htm. Pozdrawiam, Anerite.[/quote]:sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :angry: :angry: :angry: :kiss: :kiss: :pinch: :pinch: :kiss: :kiss: :kiss: :silly: 😆 B) 😉 😛 :laugh: :ohmy: :sick: :angry: :blink: 🙁 :unsure: :kiss: :woohoo: 😆 :silly: :pinch: :side: :whistle: 👿 :S :blush: :cheer: :huh: :dry: -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.