Witam wszystkich,
mam pytanie. Jak można ze zwykłych świeżych śledzi zrobić śledzie solone?
Chodzi mi o ilość soli. Moje dotychczasowe próby kończyły się tym, że sól wyciągała całą wodę ze śledzi i przypominały one drewniane drzazgi 🙁
Może mi ktoś powie, co robię nie tak?
Pozdrawiam
Jurek
Nigdy tego nie robiłem ale wydaje mi się że należy użyć solanki, tj. przesyconego roztworu soli kuchennej w wodzie. Przesycony tzn. taki roztwór w którym sól już przestaje się rozpuszczać. Dodając dodatkowo przyprawy, uzyskasz śledzie korzenne.
Proszę bardzo. Jeszcze pomyślałem nad tematem i uważam że soli należy dać więcej, tak żeby część pozostała nie rozpuszczona. Z czasem i ona się rozpuści po wyrównaniu stęzenia soli w śledziach i msolance. Powodzenia. Napisz jaki był efekt proszę. Pozdrawiam.