Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

admin

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 271 through 285 (of 592 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: szukam przepisu… #44683
    admin
    Keymaster

    [b]anerite napisał:[/b]
    [quote]Przepisow na ciasto do hotdogow jest bardzo duzo, znalazlam w sumie 53 na Google wpisujac corndog. Skladniki sa w roznych proporcjach, zawsze maka kukurydziana w polaczeniu z inna maka + inne skladniki.
    Przykladowe przepisy mojego tlumaczenia z angielskiego:

    Pol szklanki zwyklej maki i pol szklanki maki kukurydzianej, lyzeczka soli, pol lyzeczki pieprzu, pol szklanki mleka, 1 ubite jajko, i 1 lyzka oliwy, 12 hot dogow (parowek), oliwa do glebokiego smazenia.
    Wymieszac dobrze w misce suche skladniki, dodac mleko, jajko i oliwe, wszystko dokladnie wymieszac na gladkie plynne, ale geste ciasto. Parowki nabijac na specjalne patyczki i dokladnie obtaczac w ciescie, wrzucac na bardzo goraca oliwe i smazyc 2-3 minuty na zloty kolor obracajac, aby sie rowno usmazyly, wyjac, osaczyc na papierowym reczniku, jesc z dodatkami, jak keczup, musztarda, relisz z ogorkow czy dowolna surowka. Mozna smazyc bez patyczkow. Oliwy powinno byc nie mniej niz na wysokosc 5 cm w odpowiednim rondlu albo naczyniu do frytowania. Dogi musza plywac w oliwie, moze tez byc inny tluszcz.
    ————————————————————————-
    jeszcze 2 inne przepisy:
    1 szklanka maki, 2/3 szklanki maki kukurydzianej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia, 2 lyzki cukru, lyzka soli, 2 lyzki oliwy, 3/4 szklanki mleka, 1 jajko.
    Przesiane suche skladniki wymieszac, dodac reszte skladnikow i dobrze wszystko wymieszac. Zanurzac parowki i smazyc j.w.
    ————————————————————————-
    na wieksza ilosc:
    6 szklanek maki kukurydzianej i 3 szklanki zwyklej maki, 2,5 lyzeczki sody do pieczenia, 1,5 lyzeczki soli, 2 lyzki cukru, 3 szklanki maslanki, 3/4 szklanki swiezego mleka, 1 jajko. Wykonanie jw. biorac duza miske. Jesli ciasto za geste – dodac odpowiednio troszke wody. Jesli zostanie troche ciasta, mozna trzymac kilka dni w lodowce i potem upiec ciasto, rozcienczywszy odpwiednio woda, albo upiec od razu, to cos w rodzaju biszkoptu, dobry do gulaszu np.

    =============================================================
    Mozna sobie wybrac inne przepisy, sa tu: http://www.cooks.com/rec/search/0,1-0,corndog_batter,FF.html dla mowiacych po angielsku. Prosze mi podac, czy to sie przydalo i ewentualnie jak sie udalo, bede wdzieczna za wiadomosc. Anerite.[/quote]

    [color=#FF0000]Nie rozumiem po co corndog ten cytat? Moderator.[/color]

    Edytowany przez: tinca, w: 2006/03/24 19:47

    in reply to: Odp:Re:Mazurki #44681
    admin
    Keymaster

    Jakiej wielkosci blacha potrzebna jest na tą ilość ciasta?:

    in reply to: masło?? margaryna?? #44675
    admin
    Keymaster

    Czy jest calkiem zdrowa, sprawa dyskusyjna. Kilka lat temu oficjalnie w tv amerykanskiej podano o szkodliwej stronie margaryny, mianowicie zawiera ona pewne kwasy tluszczowe, ktore maja udzial w nabywaniu artretyzmu u starszych ludzi. Bylo to udowodnione po doglebnych, wieloletnich badaniach klinicznych i wtedy upadl mit o bezwzglednej zdrowotnosci margaryny i jej przewadze nad maslem. Osobiscie rozmawialam z kims, kto od lat jadl tylko margaryne (bo zdrowsza) i byl w szoku po uslyszeniu tej wiadomosci w tv. Nie rozumiem po co zamieniac maslo na margaryne robiac diete, mozna sie obejsc bez masla, albo jesc w mniejszych ilosciach, a o kalorycznosci tluszczow byla mowa w tym watku, warto poczytac od poczatku uwaznie. Powtarzam tylko, co juz pisalam, ze masla nie moze jesc ktos, kto ma jakies uczulenia czy inne problemy zwiazane ze spozywaniem produktow mlecznych. Nie majac jednak problemow zdrowotnych, zamiana masla na margaryne jest dobrowolna decyzja osoby, a co do smaku, to tez zalezy, co komu smakuje. Ja tam nie wierze w takie hasla: "nie wierze, ze to nie jest maslo" (ze niby taki dobry smak), ale kazdy ma prawo jesc, co chce i moze. Anerite.

    in reply to: Sało #44674
    admin
    Keymaster

    Nic nie szkodzi, tylko troszke sie zdziwilam. Nie popelniles bledu, jest to wlasciwa nazwa ukrainska/rosyjska, a dawniej na slonine mowiono w Polsce sadlo. Tak, wiem, ze jest tez forma marynowanej sloniny i moze ona tez byc dodatkowo wedzona, lub nie. Skorzystaj z podanych wczesniej linkow, tam widzialam cos takiego. Nie wiem, czy sklad marynaty bedzie taki sam, ale napewno podobny. Moze tez zapytasz Maxella, sa szanse, ze bedzie mial przepis, a moze jest na jego stronie w wedlinach, adres pewnie masz, jak nie, moge podac. A przy okazji, zniknely oznaczenia nowych postow, a jest to b. potrzebne, nikt nie bedzie czytal ciagle wszystkiego od nowa, tez zniknela szybka odpowiedz i tez potrzena. Pozdrowki, Anerite.

    in reply to: Alternatywa dla Benecolu? #44673
    admin
    Keymaster

    Zmienie nieco watek.Widziałem tez w sklepie specjalne jogurty o takim dzialaniu.Stad moje pytanie co lepsze, czy smarowidlo czy jogurt?

    in reply to: Sało #44671
    admin
    Keymaster

    Prosze bardzo ( do pytajacego). Anerite

    in reply to: masło?? margaryna?? #44670
    admin
    Keymaster

    wiem że margaryna jest całkiem zdrowa i mimo witaminy D zwykłe masło nie dorównuje ale jednak smak …. nic nie zastąpi masła…..

    in reply to: Nalewki i likiery domowe. #44665
    admin
    Keymaster

    to ja poproszę jeśli można [email protected]

    in reply to: orginalne kartki swiateczne #44664
    admin
    Keymaster

    Witam serdecznie chciałbym zaproponowac Państwu wspaniałe kartki świateczne z waszymi zdjęciami w bardzo kozystnej cenie zainteresowanych odsyłam do strony http://allegro.pl/item92800039_nowosc_foto_kartki_zobacz_ladniejszej_nie_kupis.html

    in reply to: orginalne kartki swiateczne #44663
    admin
    Keymaster

    Witam serdecznie chciałbym zaproponowac Państwu wspaniałe kartki świateczne z waszymi zdjęciami w bardzo kozystnej cenie zainteresowanych odsyłam do strony http://allegro.pl/item92800039_nowosc_foto_kartki_zobacz_ladniejszej_nie_kupis.html

    in reply to: masło?? margaryna?? #44658
    admin
    Keymaster

    Za niebawem zaczynam dietkę więc żegnaj masełko ale moim zdaniem warto dokonaćtakiej zamiany.Zdrowie ponad wszystko, trzymajcie kciuki!

    in reply to: Dieta South Beach #44657
    admin
    Keymaster

    Moim zdaniem to jedna z wartościowszych diet. Szkoda że tak mało spopularyzowana. Miejmy jednak nadziejęże sięrozpowszechni. Kupiłam właśnie książkęo tej diecie i niebawem zacznę. Trzymajcie kciuki 🙂

    in reply to: Alternatywa dla Benecolu? #44652
    admin
    Keymaster

    Dzialaja w oparciu o wprowadzona diete! Nie wierze w to ze mozna jadac tlusto i miesnie , od czasu do czaasu wszamac margaryne i zdrowie bedzie sluzyc.Bez kitu !

    in reply to: Prosze o przepis na Czekoladowa Krajanke… #44650
    admin
    Keymaster

    Mam taki przepis:
    [color=#0000FF]1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1/3 szklanki wody
    3 łyżki kakao(ciemne)
    Te składniki zagotować, lekko ostudzić i wsypać powoli 2 szklanki mleka w proszku granulowanego. Do tego dodać 2 paczki herbatników pokruszonych, 1 opakowanie pokruszonych wafli(można mniej),rodzynki, orzechy ziemne, wiórki kokosowe.Wszystko wymieszać. Na spód tortownicy położyć wafel, wyłożyć masę i na wierzch też dać wafla, docisnąć. Wstawić do lodówki aby stwardniało.[/color]
    Nie jest to przepis z tej książeczki ale składniki są podobne do tych wymienionych a ciasto nazywa się BLOK CZEKOLADOWY.Smacznego!!

    in reply to: Oryginalne spaghetti bolognese? #44647
    admin
    Keymaster

    zapomnialem dodac, ze chodzi mi o tradycyjny sos z miasta bolonia;)

Viewing 15 posts - 271 through 285 (of 592 total)