Czy jest calkiem zdrowa, sprawa dyskusyjna. Kilka lat temu oficjalnie w tv amerykanskiej podano o szkodliwej stronie margaryny, mianowicie zawiera ona pewne kwasy tluszczowe, ktore maja udzial w nabywaniu artretyzmu u starszych ludzi. Bylo to udowodnione po doglebnych, wieloletnich badaniach klinicznych i wtedy upadl mit o bezwzglednej zdrowotnosci margaryny i jej przewadze nad maslem. Osobiscie rozmawialam z kims, kto od lat jadl tylko margaryne (bo zdrowsza) i byl w szoku po uslyszeniu tej wiadomosci w tv. Nie rozumiem po co zamieniac maslo na margaryne robiac diete, mozna sie obejsc bez masla, albo jesc w mniejszych ilosciach, a o kalorycznosci tluszczow byla mowa w tym watku, warto poczytac od poczatku uwaznie. Powtarzam tylko, co juz pisalam, ze masla nie moze jesc ktos, kto ma jakies uczulenia czy inne problemy zwiazane ze spozywaniem produktow mlecznych. Nie majac jednak problemow zdrowotnych, zamiana masla na margaryne jest dobrowolna decyzja osoby, a co do smaku, to tez zalezy, co komu smakuje. Ja tam nie wierze w takie hasla: "nie wierze, ze to nie jest maslo" (ze niby taki dobry smak), ale kazdy ma prawo jesc, co chce i moze. Anerite.