Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

masło?? margaryna??

Home Forums Działy Hudy Park masło?? margaryna??

Viewing 6 posts - 16 through 21 (of 21 total)
  • Author
    Posts
  • #44675
    admin
    Keymaster

    Czy jest calkiem zdrowa, sprawa dyskusyjna. Kilka lat temu oficjalnie w tv amerykanskiej podano o szkodliwej stronie margaryny, mianowicie zawiera ona pewne kwasy tluszczowe, ktore maja udzial w nabywaniu artretyzmu u starszych ludzi. Bylo to udowodnione po doglebnych, wieloletnich badaniach klinicznych i wtedy upadl mit o bezwzglednej zdrowotnosci margaryny i jej przewadze nad maslem. Osobiscie rozmawialam z kims, kto od lat jadl tylko margaryne (bo zdrowsza) i byl w szoku po uslyszeniu tej wiadomosci w tv. Nie rozumiem po co zamieniac maslo na margaryne robiac diete, mozna sie obejsc bez masla, albo jesc w mniejszych ilosciach, a o kalorycznosci tluszczow byla mowa w tym watku, warto poczytac od poczatku uwaznie. Powtarzam tylko, co juz pisalam, ze masla nie moze jesc ktos, kto ma jakies uczulenia czy inne problemy zwiazane ze spozywaniem produktow mlecznych. Nie majac jednak problemow zdrowotnych, zamiana masla na margaryne jest dobrowolna decyzja osoby, a co do smaku, to tez zalezy, co komu smakuje. Ja tam nie wierze w takie hasla: "nie wierze, ze to nie jest maslo" (ze niby taki dobry smak), ale kazdy ma prawo jesc, co chce i moze. Anerite.

    #44677
    marek
    Participant

    Ja tam ze wszystkich margaryn najbardziej lubię masło. Bez olejów, plastyfikatorów. Żółciutkie i pieknie pachnące. 😉

    #44685
    admin
    Keymaster

    tak trochę offtopic …… czemu masło po wyjeciu z lodówki jest twarde a margaryna nie? w końcu i tu i tu tłuszcz?

    #44686
    Anerite
    Participant

    Ze wzgledu na strukture tluszczu i sposob wytwarzania oraz sklad chemiczny. Margaryna nie nadaje sie np. na mase do tortu, bo masa bedzie plynna. Maslo jest tluszczem naturalnym a margaryna nie, dlatego ma inna postac, procz tego sa specjalne dodatki stosowane przy produkcji margaryny wlasnie takie, ktore powoduja, ze jest ona miekka, to dla wygody konsumentow specjalnie. Anerite.

    #44706
    admin
    Keymaster

    tylko współczesne masła mają tyle wspólnego ze zdrowiem i naturą co towot z powidłami 🙂

    #44709
    Anerite
    Participant

    Nie nalezy kupowac spreparowanego masla. Napewno w handlu jest tez niepodrabiane, choc moze trudne do znalezienia. Trzeba czytac sklad na opakowaniu, powinno pisac w skladzie – pasteryzowana smietana i nic wiecej. Sprobuj masla produkcji dunskiej, Danish Creamery -2 lub 4 kostki w pudelku. Sklad: smietanka pasteryzowana w naturalnym smaku. Smak taki, jaki mialo chlopskie maslo domowego wyrobu sprzedawane na targu. Zadne inne prawdziwe nie dorownuje smakiem i napewno zalezy to od jakosci smietany. Niestety to maslo jest drozsze. Anerite.

Viewing 6 posts - 16 through 21 (of 21 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.