- This topic has 20 replies, 3 voices, and was last updated 19 years, 8 months ago by
Anerite.
-
AuthorPosts
-
24 marca 2006 at 00:03 #44675
admin
KeymasterCzy jest calkiem zdrowa, sprawa dyskusyjna. Kilka lat temu oficjalnie w tv amerykanskiej podano o szkodliwej stronie margaryny, mianowicie zawiera ona pewne kwasy tluszczowe, ktore maja udzial w nabywaniu artretyzmu u starszych ludzi. Bylo to udowodnione po doglebnych, wieloletnich badaniach klinicznych i wtedy upadl mit o bezwzglednej zdrowotnosci margaryny i jej przewadze nad maslem. Osobiscie rozmawialam z kims, kto od lat jadl tylko margaryne (bo zdrowsza) i byl w szoku po uslyszeniu tej wiadomosci w tv. Nie rozumiem po co zamieniac maslo na margaryne robiac diete, mozna sie obejsc bez masla, albo jesc w mniejszych ilosciach, a o kalorycznosci tluszczow byla mowa w tym watku, warto poczytac od poczatku uwaznie. Powtarzam tylko, co juz pisalam, ze masla nie moze jesc ktos, kto ma jakies uczulenia czy inne problemy zwiazane ze spozywaniem produktow mlecznych. Nie majac jednak problemow zdrowotnych, zamiana masla na margaryne jest dobrowolna decyzja osoby, a co do smaku, to tez zalezy, co komu smakuje. Ja tam nie wierze w takie hasla: "nie wierze, ze to nie jest maslo" (ze niby taki dobry smak), ale kazdy ma prawo jesc, co chce i moze. Anerite.
24 marca 2006 at 11:17 #44677marek
ParticipantJa tam ze wszystkich margaryn najbardziej lubię masło. Bez olejów, plastyfikatorów. Żółciutkie i pieknie pachnące. 😉
25 marca 2006 at 00:08 #44685admin
Keymastertak trochę offtopic …… czemu masło po wyjeciu z lodówki jest twarde a margaryna nie? w końcu i tu i tu tłuszcz?
25 marca 2006 at 00:14 #44686Anerite
ParticipantZe wzgledu na strukture tluszczu i sposob wytwarzania oraz sklad chemiczny. Margaryna nie nadaje sie np. na mase do tortu, bo masa bedzie plynna. Maslo jest tluszczem naturalnym a margaryna nie, dlatego ma inna postac, procz tego sa specjalne dodatki stosowane przy produkcji margaryny wlasnie takie, ktore powoduja, ze jest ona miekka, to dla wygody konsumentow specjalnie. Anerite.
30 marca 2006 at 18:24 #44706admin
Keymastertylko współczesne masła mają tyle wspólnego ze zdrowiem i naturą co towot z powidłami 🙂
30 marca 2006 at 21:58 #44709Anerite
ParticipantNie nalezy kupowac spreparowanego masla. Napewno w handlu jest tez niepodrabiane, choc moze trudne do znalezienia. Trzeba czytac sklad na opakowaniu, powinno pisac w skladzie – pasteryzowana smietana i nic wiecej. Sprobuj masla produkcji dunskiej, Danish Creamery -2 lub 4 kostki w pudelku. Sklad: smietanka pasteryzowana w naturalnym smaku. Smak taki, jaki mialo chlopskie maslo domowego wyrobu sprzedawane na targu. Zadne inne prawdziwe nie dorownuje smakiem i napewno zalezy to od jakosci smietany. Niestety to maslo jest drozsze. Anerite.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.