Home › Forums › Przepisy czytelników › Szukam przepisu na…. › szukam przepisu…
- This topic has 13 replies, 3 voices, and was last updated 18 years, 5 months ago by admin.
-
AuthorPosts
-
5 marca 2006 at 22:33 #44603adminKeymaster
Witam wszystkich .Szukam przepisu na corndogi-parówki w cieście naleśnikowym.Jeżeli ktoś wie jak to sięrobi to proszę o pomoc,Z góry dziękuję.
5 marca 2006 at 23:08 #44604AneriteParticipantMoge poszukac, jesli znajde to podam, ale corndogi robi sie z ciasta kukurydzianego, jak sama nazwa wskazuje, a nie nalesnikowego, choc chyba mozna smazyc w nalesnikowym ciescie, ale to nie to samo.W nalesnikowym ciescie mozna smazyc wszystko, wybierasz sobie jakikolwiek przepis na ciasto, robisz troche gesciejsze i obtaczasz parowki, jarzyny czy cokolwiek i smazysz najlepiej w glebokim tluszczu, ale jesli chcesz corndogi, to poszukam przepisu, albo moze ktos poda. Pozdrawiam, Anerite
6 marca 2006 at 01:23 #44605AneriteParticipantPrzepisow na ciasto do hotdogow jest bardzo duzo, znalazlam w sumie 53 na Google wpisujac corndog. Skladniki sa w roznych proporcjach, zawsze maka kukurydziana w polaczeniu z inna maka + inne skladniki.
Przykladowe przepisy mojego tlumaczenia z angielskiego:Pol szklanki zwyklej maki i pol szklanki maki kukurydzianej, lyzeczka soli, pol lyzeczki pieprzu, pol szklanki mleka, 1 ubite jajko, i 1 lyzka oliwy, 12 hot dogow (parowek), oliwa do glebokiego smazenia.
Wymieszac dobrze w misce suche skladniki, dodac mleko, jajko i oliwe, wszystko dokladnie wymieszac na gladkie plynne, ale geste ciasto. Parowki nabijac na specjalne patyczki i dokladnie obtaczac w ciescie, wrzucac na bardzo goraca oliwe i smazyc 2-3 minuty na zloty kolor obracajac, aby sie rowno usmazyly, wyjac, osaczyc na papierowym reczniku, jesc z dodatkami, jak keczup, musztarda, relisz z ogorkow czy dowolna surowka. Mozna smazyc bez patyczkow. Oliwy powinno byc nie mniej niz na wysokosc 5 cm w odpowiednim rondlu albo naczyniu do frytowania. Dogi musza plywac w oliwie, moze tez byc inny tluszcz.
————————————————————————-
jeszcze 2 inne przepisy:
1 szklanka maki, 2/3 szklanki maki kukurydzianej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia, 2 lyzki cukru, lyzka soli, 2 lyzki oliwy, 3/4 szklanki mleka, 1 jajko.
Przesiane suche skladniki wymieszac, dodac reszte skladnikow i dobrze wszystko wymieszac. Zanurzac parowki i smazyc j.w.
————————————————————————-
na wieksza ilosc:
6 szklanek maki kukurydzianej i 3 szklanki zwyklej maki, 2,5 lyzeczki sody do pieczenia, 1,5 lyzeczki soli, 2 lyzki cukru, 3 szklanki maslanki, 3/4 szklanki swiezego mleka, 1 jajko. Wykonanie jw. biorac duza miske. Jesli ciasto za geste – dodac odpowiednio troszke wody. Jesli zostanie troche ciasta, mozna trzymac kilka dni w lodowce i potem upiec ciasto, rozcienczywszy odpwiednio woda, albo upiec od razu, to cos w rodzaju biszkoptu, dobry do gulaszu np.=============================================================
Mozna sobie wybrac inne przepisy, sa tu: http://www.cooks.com/rec/search/0,1-0,corndog_batter,FF.html dla mowiacych po angielsku. Prosze mi podac, czy to sie przydalo i ewentualnie jak sie udalo, bede wdzieczna za wiadomosc. Anerite.6 marca 2006 at 11:23 #44606adminKeymasterDziękuję bardzo Anerite,bardzo dziękuję.Napewno wypróbuję.Dzisiaj zrobię ze zwykłej mąki,(ja tego nigdy nie jadłam,ale mój mąż bardzo zachwala) i chciałam mu zrobić przyjemność. Na pewno jak wypróbuję to dam znać..Pozdrawiam:P
6 marca 2006 at 11:49 #44607adminKeymasterWitam ponownie,właśnie byłam kupić mąkę kukurydzianą.Wypróbuję jednak dzisiaj przepis: Pół szklanki zwykłej mąki i pół szklanki mąki kukurydzianej, lyzeczka soli, pol lyzeczki pieprzu, pol szklanki mleka, 1 ubite jajko, i 1 lyzka oliwy, 12 hot dogow (parowek), oliwa do glebokiego smazenia. Jutro dam znać o efektach.Jeszcze raz wielkie dzięki.:;)
7 marca 2006 at 16:13 #44615Dorota KoniecznaParticipantDroga Anerite,zrobiłam te nieszczęsne corndogi z tego przepisu,co dostałam od Ciebie.Powiem szczerze, że to nie mój smak,mojej rodzince też nie bardzo podchodziło.Ale to smak tej mąki kukurydzianej (chyba)- jakiś dziwny. Ciasto wpiło olej, może jakby była zwykła mąka? Ale to by nie były corndogi – jak sama mówiłaś, tylko ciasto naleśnikowe.Myślę,że to kwestia gustu i smaku,może tak ma być , więc dzielę się swoim zdaniem,i dziękuję za te przepisy. Moż je kiedyś ulepszę.W żadnym razie nie mam pretensji do Ciebie,i proszę żebyś tego tak nie odebrała.POZDRAWIAM . Dorocik
Edytowany przez: Dorocik, w: 2006/03/07 13:16:(
Edytowany przez: Dorocik, w: 2006/03/07 13:17
7 marca 2006 at 23:38 #44619AneriteParticipantDorocik, bardzo dziekuje za szczera relacje. Ja moge kupic gotowe corndogi zrobione profesjonalnie, ale ich nie lubie, no nie lubie i juz, choc sa zrobione jak nalezy, ale tam musi byc maka kukurydziana. W nalesnikowym ciescie mozna smazyc bez maki kukurydzianej, ale takiego przepisu nie podawalam, tylko ze mozna. Przepisy pochodza z sieci, ja wole dobre (nie falszowane) parowki ugotowane z dodatkami, mozna zapiec, ale jesli komus smakuja corndogi, znaczy, ze musial jesc zrobione dobrze, a przepis to nie wszystko. Tak ogolnie, te corndogi czy cokolwiek w nalesnikowym ciescie MUSZA byc smazone w glebokim tluszczu, musza plywac, jesli smazone na kilku lyzkach oliwy na patelni, to wlasnie taki skutek, nasiakaja tluszczem. Temperatura tluszczu musi byc bardzo wysoka, ale musi go byc DUZO i o to chodzi. Tak samo jak frytki czy inne podobne wyroby, np. paczki – musza byc smazone w glebokim tluszczu i w b. wysokiej temp. powtarzam. Nie smazy sie paczkow na patelni tylko w glebokim tluszczu i to o to chodzi. Gdybys uzyla tluszczu na wysokosc 5 cm conajmniej i stosowala b. wysoka temperature, to niemozliwe by bylo, zeby corndogi wypily caly tluszcz. Blad tkwi w wykonaniu i moze niezrozumieniu techniki, bo to nie jest smazenie nalesnikow, to jest prazenie w glebokim tluszczu koniecznie. Przepisy nie moje, ale napewno dobre. Trzeba stosowac wszystkie zalecenia, bo to nie jest wszystko jedno. Inna sprawa, ze ta otoczka z maka kukurydziana moze nie smakowac, mnie nie smakuje, ale jesli odpowiednio zrobione nie maga byc nasiakniete tluszczem itd. bo to jest tajemnica smazenia w glebokim tluszczu. Jesli jeszcze kiedys chcesz sprobowac, to stosuj sie dokladnie do zalecen, inaczej nic nie wyjdzie. Chodzi o to ze technika przyrzadzania niektorych potraw ma zasadnicze znaczenie i gdy nie przestrzegana – nie daje wynikow. Zycze nastepnych pozytywnych wynikow, nie polecam "ulepszania" w takich potrawach, co mozna zmienic, to jedynie doprawienie do smaku, mniej, czy wiecej przypraw, ale nie technike. Pozdrawiam, Anerite.
PS. A jesli tluszczu bylo tyle, ile trzeba, to temperatura byla za niska. Warto kupic specjalny termometr jesli sie lubi potrawy smazone w glebokim tluszczu, bo za niska temperatura tez spowoduje nasiakanie.
Edytowany przez: anerite, w: 2006/03/07 20:43Edytowany przez: anerite, w: 2006/03/07 20:47
9 marca 2006 at 15:50 #44627adminKeymasterczytam co dorocik napisała i ona sama chyba sobie przeczy tu mi nie chodzi o przepis lecz o treśc ..,,ona nigdy nie próbowała,tylko mąż ,, pożnie napisała ze to nie jej smak..hmmm ciekawe ja sie nie czepiam ,ale to tak fanie brzmi:)
10 marca 2006 at 11:43 #44630Dorota KoniecznaParticipantDROGA ANERITE!Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie,smażyłam w głębokim tłuszczu,całe parówki były zamoczone w oleju.Może masz rację ,że tłuszcz był za mało podgrzany.:( Co nie zmienia faktu ,że mi nie smakowały.
Ateraz sprostowanie do MAJKI:otóż droga Majko,nie przeczę sama sobie i chyba faktycznie się czepiasz,bo rzeczywiście nigdy tego nie jadłam,a to że napisałam że to nie mój smak to tak jest,ja poprostu uwielbiam smak makaronów,lazani,spagetti,itp.innych rzeczy mącznych,a te corndogi wogóle nie były zbliżone smakiem,dlatego napisałam,że to nie mój smak.;)(może fajnie brzmi,ale chyba już wiesz o co mi chodziło) PozdrawiamEdytowany przez: Dorocik, w: 2006/03/10 08:51
10 marca 2006 at 11:48 #44631Dorota KoniecznaParticipantDroga Anerite,chciałamCię przeprosić za to,że ostatnio za szybko kliknęłam i zamiast dodać Ci oklask-odjęłam go 🙁 Teraz to naprawię,dodałam dzisiaj jeden i będę dodawać następne- za fachową poradę.:P Pozdrawiam
10 marca 2006 at 20:47 #44638adminKeymasterDorocik faktycznie fajnie brzmi,wiesz byc moze ja sie czepiam nie powinnam każdy ma swoj smak 🙂 pozdrawiam
11 marca 2006 at 00:05 #44640AneriteParticipantDorocik, jak pisalam, ja tez nie lubie corndogow, nawet dobrze zrobionych, ale jesli tluszcz nie byl w odpowiedniej temperaturze, to masz odpowiedz, moze by smakowalo lepiej, gdyby nie ta pomylka. To sa techniki malo doswiadczone w Polsce i musza byc przestrzegane wszystkie warunki, inaczej sie nie uda.
Smazenie w glebokim tluszczu czy to w ciescie nalesnikowym, czy innym wymaga odpowiedniej temperatury i warto kupic odpowiedni termometr, inaczej moga byc problemy. Oklaskami sie nie przejmuje, milo dostac, ale jak nie, to nieszkodzi. Pozdrawiam, Anerite.24 marca 2006 at 22:43 #44683adminKeymaster[b]anerite napisał:[/b]
[quote]Przepisow na ciasto do hotdogow jest bardzo duzo, znalazlam w sumie 53 na Google wpisujac corndog. Skladniki sa w roznych proporcjach, zawsze maka kukurydziana w polaczeniu z inna maka + inne skladniki.
Przykladowe przepisy mojego tlumaczenia z angielskiego:Pol szklanki zwyklej maki i pol szklanki maki kukurydzianej, lyzeczka soli, pol lyzeczki pieprzu, pol szklanki mleka, 1 ubite jajko, i 1 lyzka oliwy, 12 hot dogow (parowek), oliwa do glebokiego smazenia.
Wymieszac dobrze w misce suche skladniki, dodac mleko, jajko i oliwe, wszystko dokladnie wymieszac na gladkie plynne, ale geste ciasto. Parowki nabijac na specjalne patyczki i dokladnie obtaczac w ciescie, wrzucac na bardzo goraca oliwe i smazyc 2-3 minuty na zloty kolor obracajac, aby sie rowno usmazyly, wyjac, osaczyc na papierowym reczniku, jesc z dodatkami, jak keczup, musztarda, relisz z ogorkow czy dowolna surowka. Mozna smazyc bez patyczkow. Oliwy powinno byc nie mniej niz na wysokosc 5 cm w odpowiednim rondlu albo naczyniu do frytowania. Dogi musza plywac w oliwie, moze tez byc inny tluszcz.
————————————————————————-
jeszcze 2 inne przepisy:
1 szklanka maki, 2/3 szklanki maki kukurydzianej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia, 2 lyzki cukru, lyzka soli, 2 lyzki oliwy, 3/4 szklanki mleka, 1 jajko.
Przesiane suche skladniki wymieszac, dodac reszte skladnikow i dobrze wszystko wymieszac. Zanurzac parowki i smazyc j.w.
————————————————————————-
na wieksza ilosc:
6 szklanek maki kukurydzianej i 3 szklanki zwyklej maki, 2,5 lyzeczki sody do pieczenia, 1,5 lyzeczki soli, 2 lyzki cukru, 3 szklanki maslanki, 3/4 szklanki swiezego mleka, 1 jajko. Wykonanie jw. biorac duza miske. Jesli ciasto za geste – dodac odpowiednio troszke wody. Jesli zostanie troche ciasta, mozna trzymac kilka dni w lodowce i potem upiec ciasto, rozcienczywszy odpwiednio woda, albo upiec od razu, to cos w rodzaju biszkoptu, dobry do gulaszu np.=============================================================
Mozna sobie wybrac inne przepisy, sa tu: http://www.cooks.com/rec/search/0,1-0,corndog_batter,FF.html dla mowiacych po angielsku. Prosze mi podac, czy to sie przydalo i ewentualnie jak sie udalo, bede wdzieczna za wiadomosc. Anerite.[/quote][color=#FF0000]Nie rozumiem po co corndog ten cytat? Moderator.[/color]
Edytowany przez: tinca, w: 2006/03/24 19:47
9 czerwca 2006 at 01:59 #44900adminKeymasterWpisz "smacznie" w google, tam moze znajdziesz cos smacznego 🙂
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.