Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

admin

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 181 through 195 (of 592 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Alternatywa dla Benecolu? #44920
    admin
    Keymaster

    Ja korzystałem. Kiedyś potrzebowałem dużo info na ten temat bo mój tata miał problemy. Sporo tam można znaleźć, diety, ćwiczenia, różne kalkulatory. Polecam.

    in reply to: Przepisy na konkurs – Partia 1 #44917
    admin
    Keymaster

    SAŁATKA Z BRZOSKIWŃ I GRUSZEK

    Pyszna sałatka owocowa. W sam raz na lato – szybko, prosto i smacznie.

    Składniki:
    20 dkg brzoskwiń, 20 dkg soczystych gruszek, cukier-puder, cytryna lub kwasek cytrynowy.
    Sposób przyrzązdenia:
    Owoce opłukać, pokroić w kostkę lub słupki, przyprawić do smaku cukrem i cytryną, oziębić wstawiając do lodówki. Należy przyrządzić ją na 30 minut przed podaniem.

    Przepis została nadesłany na konkurs “Mistrz razy trzy” przez Błażeja Rogowicz.

    in reply to: Alternatywa dla Benecolu? #44915
    admin
    Keymaster

    Nie tylko wyniki badań ale kilka lat stosowania w różnych krajach potwierdza skuteczność Flory. Jeszcze jedno warto pamiętać. Bez względu na to czy jest to reklama czy nie, ważne ilu osobom to pomogło i jak dla mnie tylko to się liczy.

    in reply to: czy niedomiar cholesterolu może zaszkodzić ?? #44914
    admin
    Keymaster

    Święte słowa i święta racja 🙂 Nikt nam nie pomoże, tylko my to możemy zrobić. Dzisiaj oczywiście stosunkowo łatwo można obniżyć poziom LDL, są takie ułatwienia jak te margaryny na przykład. Ja tam zawsze uważam, że sami musimy się wziąć za siebie i nie ma to jak świadoma zmiana trybu życia.

    in reply to: dieta niskocholesterolowa #44913
    admin
    Keymaster

    Albo tak sobie ją skomponować, żeby się nam nigdy nie znudziła. Przecież jest tyle możliwości komponowania posiłków, jest tyle zdrowych (pod względem zawartości cholesterolu) produktów. Moim zdaniem trzeba się pilnować cały czas. Jeśli już poradziliśmy sobie ze zbyt wysokim poziomem LDL to pilnujmy już ciągle tego, co jemy. Delikatna profilaktyk nie jest tak uciążliwa jak leczenie.

    in reply to: Kuchnia góralska jej charakterystyka #44907
    admin
    Keymaster

    Podstawą dla tradycyjnej kuchni góralskiej są kapusta i ziemniaki, zwane grulami lub rzepą. Góralki z grul przyrządzały kilka rodzajów klusek, między innymi bukty, hałuski i kluski grulane. Z nich przyrządzały także moskola, który posmarowany masłem zastępował chleb. Kiszenie przed zimą kapusty było obrzędem. W każdym domu kiszono zazwyczaj kilka beczek. Do kilkakrotnie wyszorowanych beczek, których dno wykładano liśćmi z kapusty, wkładano poszatkowaną kapustę, którą najczęściej "deptał" dziadek z dziećmi. Z kiszonej kapusty gotowano pyszną kwaśnicę czy kapustę z grochem. Do perfekcji doszli górale w wyrobie owczych serów. Tajemnica wyrobu oscypków przekazywana była w rodzinie bacy z pokolenia na pokolenie. Z owczego mleka baca najpierw wyrabia bundz, czyli owczy twaróg i zyntyce. Następnie bundz wkłada się do ozdobnych form – cych. Uformowany oscypek zanurza się na kilka chwil we wrzącej wodzie, a potem "mocy" w osolonej, zimnej wodzie. Dopiero teraz przychodzi czas na wędzenie. Podstawą mięsnego pożywienia było oczywiście owcze mięso. Proponujemy baraninę pieczoną z kością, kotlet barani z oscypkiem, szaszłyk lub doskonały udziec barani.

    Ten opis znalazlam w internecie. nietety nie pamietam gdzie.

    pozdrawiam
    ewa

    in reply to: wegetarianizm w praktyce #44904
    admin
    Keymaster

    [color=#800080]ZEBY KUPIĆ PODRĘCZNIK, ALBO DOWIEDZIEĆ SIĘ O NIM WIĘCEJ, ZAPRASZMAM POD LINK: [url]http://wegetarianizm.zlotemysli.pl/morganclarie.php[/url][/color]

    Edytowany przez: tinca, w: 2006/06/14 16:35

    in reply to: czy niedomiar cholesterolu może zaszkodzić ?? #44901
    admin
    Keymaster

    Trudno oczekiwać cudów. Te margaryny skutecznie pomagają, ale musimy chcieć sami sobie pomóc, to jest najważniejsze.

    in reply to: szukam przepisu… #44900
    admin
    Keymaster

    Wpisz "smacznie" w google, tam moze znajdziesz cos smacznego 🙂

    in reply to: czy niedomiar cholesterolu może zaszkodzić ?? #44899
    admin
    Keymaster

    W miarę wygodny sposób, ale dietę tez koniecznie trzeba zmienić na zdrową 🙂

    in reply to: czy niedomiar cholesterolu może zaszkodzić ?? #44898
    admin
    Keymaster

    Mozna margarynami. Są na rynku wprawdzie od stosunkowo niedawna, ale opinie krązą o nich dobre.

    in reply to: czy niedomiar cholesterolu może zaszkodzić ?? #44897
    admin
    Keymaster

    Cóz, zazwyczaj przekroczenie normy w obie strony jest niedobre. Mrozi mnie, gdy widze jak niektorzy faszeruja sie witaminami na przyklad, ktorymi przeciez mozna sie zatruc.
    Obecnie dosyć łatwo można sobie zarówno podnieść jak i obniżyc cholesterol, choc gdy ktos nie chce ruszac przy tym swojej wagi, to juz nie takie proste 🙂

    in reply to: jezyk polski #44894
    admin
    Keymaster

    anerito,napewno masz duzo racji w tym że nie używamy poprawnie własnego jezyka,ale czy to tak bardzo ważne ?to o ile wiem jest portal kucharki z którego ja bardzo często przepisy ja wykorzystuje,a wyobraz sobie na pisownię nie zwracam uwagi tak bardzo ,lecz na wartosc przepisu .Niwiem dlaczego tak cie to drażni ,nie wszyscy włącznie ze mną znają gramatykę na 6,postaraj sie byc bardziej wyrozumiała,dla tych co mają dobre przepisy a nie znaja dobrze gramatyki.Podejrzewam ,ze admin również nie ma czasu poprawic każdy przepis ,zreszta to nie jest stronka dla miłosnikówk poprawnej polszczyzny,pozdrawiam

    in reply to: Przepisy na konkurs – Partia 1 #44890
    admin
    Keymaster

    [b][color=#0000FF]Mocno czosnkowa zupa fasolowa[/color]
    Składniki:[/b]
    2 szklanka cebuli pokrojona w piórka
    ½ szklanki pokrojonej w plasterki marchewki
    2 łyżki posiekanego selera naciowego
    14 ząbków drobno posiekanego czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 l bulionu drobiowego
    2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli, może być konserwowa
    natka pietruszki
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, zeszklić, dodać marchew i selera, dusić 5 minut. Do podsmażonych składników wlać bulion i dodać fasolę, gotować na małym ogniu przez 5 minut.
    Uwaga: jeśli ktoś lubi może dodać przed fasolą pokrojone w kostki ziemniaki, można tez zupę zagęścić zasmażką.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

    [b][color=#0000FF]Rotini w sosie pomidorowo bazylikowym[/color]
    Składniki:[/b]
    25 dkg makaronu rotini
    3 duże pomidory, pokrojone w kostkę
    1/3 szklanki posiekanych listków bazylii
    ¼ szklanki oliwy z oliwek
    1 drobno pokrojony ząbek czosnku

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, zeszklić, dodać pomidory i bazylię, dusić mieszając. Ugotować makaron w posolonej wodzie, czas gotowania podany jest na opakowaniu, makaron powinien być al. dente, odcedzić, przelać zimną wodą. Gdy sos stanie się jednolity dodać makaron, podgrzać i podawać.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

    [b][color=#0000FF]Meksykański chleb kukurydziany[/color]
    Składniki: [/b]
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2,5 szklanki mąki kukurydzianej
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    ½ szklanki roztopionego masła
    5 łyżeczek proszek do pieczenia
    1,5 łyżeczki soli
    4 łyżki cukru
    1 łyżka kminku łyżki
    1 łyżeczka chili w proszku
    40 dkg ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu (wybór i skład dowolny)
    sól do smaku

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    W dużej misce lub robocie dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki, dodać jajka, mleko, masło, wyrabiać aż ciasto stanie się pulchne. Przełożyć do odpowiednio dużej formy teflonowej (lub zwykłej wysypanej mąką). Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni Celsjusza, piec aż chleb się zacznie rumienić co trwa zazwyczaj 20 minut. Przed podaniem schłodzić.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

    [b][color=#0000FF]Aromatyczny filet rybny z grilla[/color]
    Składniki:[/b]
    70 dkg filetów rybnych
    ½ szklanki posiekanych ulubionych ziół
    ½ łyżeczki soli
    szczypta mielonej ostrej papryki
    2 łyżki oliwy
    sok z 1 cytryny

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    W mikserze lub robocie kuchenny zmiksować wszystkie składniki (oprócz ryby) . Każdy filet zawinąć w folię, odłożyć na 24 godziny do lodówki. Tak przygotowaną rybę możemy piec na grillu zarówno w folii aluminiowej jak i bezpośrednio na ruszcie. Czas pieczenia wynosi około 10 minut, w zależności od grubości filetów. Pieczona w folii jest bardziej aromatyczna i delikatniejsza. Pieczona na ruszcie częstokroć robi się sucha.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

    [b][color=#0000FF]Tajska zupa z dyni[/color]
    Składniki: [/b]
    1 łyżka oleju arachidowego
    1 łyżka masło
    1 drobno posiekany ząbek czosnku
    4 drobno pokrojone szalotki
    2 małe drobno pokrojone świeże papryczki chili
    1 łyżka posiekana palczatka cytrynowa
    2 szklanki rosół z drobiu
    4 szklanki obrana i pokrojona w kostkę dynia
    1,5 szklanki mleka kokosowego bez dodatku cukru
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    W dużym rondlu podgrzać olej arachidowy i masło, dodać czosnek, szalotkę, papryczkę chili smażyć mieszając. Dodać rosół z drobiu, mleko kokosowe i dynię, powoli gotować aż dynia stanie się miękka. Zmiksować blenderem na „gładko”, podawać z ryżem lub groszkiem ptysiowym.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

    in reply to: Przepisy na konkurs – Partia 1 #44889
    admin
    Keymaster

    [b][color=#0000FF]Klopsiki w ostrym sosie pomidorowym[/color]
    Składniki:
    Klopsiki:[/b]
    25 dkg mielonej wołowiny
    25 dkg mielonej wieprzowiny
    1/3 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
    2 łyżki mąki
    1 łyżka mielonej kolendry
    szczypta oregano
    szczypta mielonego kminku
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    [b]Sos:[/b]
    1 łyżka oleju
    1 cebula pokrojona w kostkę
    2 ząbki posiekanego czosnku
    1 szklanka gęstego soku pomidorowego
    2 łyżki posiekanej drobno papryki
    szczypta mielonego chili
    ½ szklanki bulionu wołowego

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    [b]Klopsiki:[/b]
    Wymieszać dokładnie wszystkie składniki klopsików (poza olejem) przyprawić, uformować. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsiki na złoty kolor ze wszystkich stron.
    [b]Sos:[/b]
    W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i paprykę, zeszklić. Dodać pozostałe składniki i mieszając gotować na małym ogniu około 20 minut aż sos zgęstnieje, przyprawić.
    Do gotowego sosu dodać klopsiki, podgrzewać przez 5 minut.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]

    [b][color=#0000FF]Ostry sos czosnkowy[/color]
    Składniki:[/b]
    1 łyżka posiekanego czosnku
    1 łyżeczka sól
    1 łyżeczka mielonego kminku
    1 łyżeczka chili mielonego
    2 łyżki keczupu
    2 łyżki sos Worcester
    1 1/2 łyżki sosu Pickapeppa
    5 łyżek posiekane papryki jalepano

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Czosnek rozetrzeć na pastę z solą. Wszystkie składniki sosu zmiksować w blnderze.
    [b]Uwaga:[/b] Sos Pickapeppa można zastąpić sosem Worcester.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]

    [b][color=#0000FF]Red chili[/color]
    Składniki:[/b]
    75 dkg mielonej wołowiny
    3 łyżki oliwy
    1 pokrojona cebula
    1 pokrojona papryka
    1 łyżeczka posiekanego czosnku
    1 łyżeczka zgniecionego czarnego pieprzu
    1 łyżeczka mielonego chili
    1 kg czerwonej fasoli
    1, 5 litra bulionu wołowego
    1 łyżeczka mielonego kminku

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    W dużym rondlu rozgrzać oliwę., dodać cebulę, paprykę, czosnek, dodać wołowinę i dusić aż zbrązowieje. Wyłożyć na miskę. Do rondla wlać bulion wołowy, dodać fasolę i przyprawy, gotować aż fasola zmięknie. Połączyć z mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]

    [b][color=#0000FF]Capellini z sosem czosnkowym[/color]
    Składniki:[/b]
    30 dkg makaronu capellini (włosy anielskie)
    ¼ szklanki oliwy z oliwek
    ¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
    4 ząbki drobno posiekanego czosnku
    ½ szklanki tartego parmezanu

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gdy makaron się gotuję na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pietruszkę, powoli dusić. Odcedzony makaron dodać do sosu, wymieszać. Podawać posypany parmezanem.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]

Viewing 15 posts - 181 through 195 (of 592 total)