Home › Forums › Forum Konkursowe › Mistrz Razy Trzy › Przepisy na konkurs – Partia 1
- This topic has 29 replies, 3 voices, and was last updated 18 years, 4 months ago by admin.
-
AuthorPosts
-
18 maja 2006 at 22:04 #44870adminKeymaster
[b][color=#0000FF]Sałatkowe łódki[/color]
Składniki:[/b]
15 dkg pieczonych piersi z kurczaka
4 średnie ogórki
2 ugotowane ziemniaki
1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
3 łyżki majonezu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Ogórki cienko obrać, przekroić wzdłuż na dwie połowy, ostrożnie łyżeczka wybrać nasiona część miąższu, posolić, położyć na sicie aby się obsączyły. Mięso pokroić w drobną kostkę, podobnie postąpić z ziemniakami, wymieszać, przyprawić, polać majonezem wymieszanym z octem winnym, dokładnie wymieszać. Nakładać sałatkę do wnętrza wydrążonych ogórków. Tak przygotowane „łódeczki” układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, dekoracyjnie polać śmietaną, posypać koperkiem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Sałatka włoska[/color]
Składniki:[/b]
20 dkg pieczonych piersi z kurczaka
20 dkg tuńczyka w oleju
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
10 dkg sera gołda
1 duża mandarynka
4 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu pomidorowego
zielenina
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Tuńczyka obsączyć z oliwy, pokroić w kostkę podobnie jak mięso kurczaka. Mandarynkę obrać ze skóry, podzielić na części, obrać z błon, pokroić w kostkę, Ser również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić, polać oliwą i dokładnie wymieszać. Ułożyć w salaterce, polać sosem pomidorowym, posypać zieleniną.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Kapuśniak po gruzińsku[/color]
Składniki:[/b]
25 dkg wieprzowina bez kości
40 dkg kapusty białej
5 dkg tartego żółtego sera
2 cienkie parówki
1/3 szklanki białego wina
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso zalać litrem zimnej wody, gotować powoli aż zmięknie, mięso wyjąć. Kapustę cienko poszatkować, blanszować we wrzątku, odcedzić, dodać wraz z serem do bulionu. Gotować, a gdy kapusta będzie miękka dodać pokrojone w „słomkę” parówki i pokrojone w grubą kostkę mięso. Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Podając posypać zieleniną.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Sałatka smakosza[/color]
Składniki:[/b]
20 dkg szynki
3 kolorowe słodkie papryki
4 łyżki zielonego groszku konserwowego
½ szklanki ugotowanego na sypko ryżu
1 szklanka majonezu
4 pomidory
2 jajka gotowane na twardo
sól, pieprz biały
liście sałaty[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, usunąć miąższ. Paprykę oczyścić z nasion. Ryż wymieszać z zielonym groszkiem. Teraz drobna uwaga, wszystkie składniki sałatki odkładamy po rozdrobnieniu do osobnych naczyń. Paprykę, pomidory, szynkę kroimy w „makaroniki”. Jajka kroimy w kostkę. Każdy ze składników przyprawiamy, mieszamy z majonezem. Na półmisku rozkładamy liście sałaty i układamy kopczyki składników nie mieszając ich ze sobą, i tak, układamy kopczyk z posiekanych jajek, obok z szynki, następnie kolorową paprykę, ryż z groszkiem, a kończymy kopczykiem z pomidorów. Ozdabiamy kopczyki zieleniną. Taki sposób podawania sałatki umożliwia gościom komponowanie składników wg indywidualnych preferencji smakowych.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Pikantne serowe kuleczki[/color]
Składniki:[/b]
50 dkg szynki
50 dkg tartego sera żółtego
20 dkg twarogu
2 kolorowe papryki
bardzo drobno posiekana natka pietruszki
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka grubo zmielonego miksu kolorowych pieprzów
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Paprykę oczyścić, usunąć nasiona. Szynkę i paprykę pokroić w naprawdę drobna kostkę. W misce wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem „na ostro” i dokładnie wyrabiamy masę. Za pomocą mokrych dłoni formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w mieszance z posiekanej natki pietruszki i kolorowego pieprzu. Układamy na półmisku wyłożonym sałatą, odkładamy do lodówki na 2 godziny.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]19 maja 2006 at 18:48 #44872adminKeymaster[b][color=#0000FF]Tartinki z tuńczykiem[/color]
Składniki:[/b]
8 kromek z bułki francuskiej (weka)
40 dkg tuńczyka w sosie własnym
1 ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
1 cebula
1 łyżeczka soku z cytryny
20 dkg tartego sera
pieprz
posiekana natka pietruszki[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć w prasce. Tuńczyka rozgnieść widelcem, dodać cebulę, czosnek, majonez, sok z cytryny i pieprz wg upodobań, bardzo dokładnie wymieszać. Na każdej kromce z bułki rozłożyć masę rybną, posypać serem i natką pietruszki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Zapiekanki z sardynkami[/color]
Składniki:[/b]
sardynki w oleju
3 pomidory
6 kromek chleba tostowego
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżeczka mielonej gorczycy
majonez
ser żółty w plastrach (po 2 na kromkę chleba)[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Sardynki obsączyć z oliwy na sicie. Jajko obrać, pokroić w plastry. Majonez wymieszać z gorczycą. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Na każdej kromce ułożyć plaster sera, na nim pozostałe składniki i wszystko przykryć serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Sałatka osetyjska[/color]
Składniki:[/b]
20 dkg dokładnie oczyszczonych filetów z wędzonej makreli
2 cebule
4 ugotowane ziemniaki
3 łyżki oliwy
5 łyżek octu winnego
1 łyżeczka mielonej gorczycy
zielenina[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Filety z makreli pokroić w plastry (w poprzek) Cebule obrać, pokroić w plastry, podobnie ziemniaki. Składniki układać naprzemiennie (plasterek cebuli, ziemniaka, ryby) w szklanej salaterce. Każdą warstwę posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Oliwę wymieszać z octem i gorczycą, polać sosem równomiernie sałatkę.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Sałatka Picadilli[/color]
Składniki:[/b]
6 ugotowanych średnich ziemniaków
2 filety z solonych śledzi
2 cebule
10 dkg kukurydzy konserwowej
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej gorczycy
natka pietruszki
sól[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cebulę obrać, pokroić w plastry, podobnie postąpić z ziemniakami. Filety śledziowe pokrić w poprzek w skośne plasterki. Na półmisku wyłożonym listkami sałaty układamy warstwami ziemniaki, cebulę i śledzie. Ziemniaki i cebulę solimy do smaku. Kończymy rozkładając na wierzchu kukurydzę, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Oliwę mieszamy z gorczycą i sosem tym polewamy równomiernie sałatkę.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Sałatka ryżowa z tuńczykiem[/color]
Składniki:[/b]
25 dkg tuńczyka w oleju
40 dkg kukurydzy konserwowej
15 dkg ugotowanego ryżu
2 cebule
Sos:
3 łyżki jogurtu
2 łyżki mleka
3 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, biały pieprz, cukier[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Tuńczyka odsączyć z oliwy, rozdrobnić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Ryż, tuńczyka, kukurydzę i cebulę przyprawić, dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku, polać gotowym sosem sałatkę. Ja postępuję inaczej. Sałatkę nakładam do małej filiżanki, ugniatam, odwracam do góry dnem i wykładam kopczyki na salaterkę wyłożoną liśćmi sałaty, polewam sosem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]20 maja 2006 at 12:11 #44874adminKeymaster[b][color=#0000FF]Suflet z łososia[/color]
Składniki:[/b]
30 dkg filetu z łososia
białko z 1 jajka
1/3 szklanki gęstej śmietany
łyżeczka masła
tarta bułka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Filet z łososia pokroić w kostkę, włożyć do zamrażalnika na 45 minut. W Benderze zmiksować zmrożone mięso z łososia z białkiem jaja, dodać śmietanę, przyprawy, miksować do momentu uzyskania pulchnej, jednorodnej masy. Małe foremki żaroodporne, posmarować masłem, oprószyć bardzo drobno zmieloną bułka, napełnić masą rybną. Zapiekać umieszczone w formie z wodą w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Bakłażany zapieczone z pomidorami i serem mozarella[/color]
Składniki:[/b]
8 bakłażanów
8 pomidorów
40 dkg sera mozarella
5 łyżek oliwy
4 ząbki czosnku
sól[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 5 milimetrów, posolić, odłożyć aby obciekły z soku. Pomidory i ser pokroić w cienkie plastry. Oliwę zmiksować z obranym czosnkiem. Jedną porcję stanowią plastry uzyskane z połowy bakłażana. Każdy plaster posmarować sosem, ułożyć na nim plastry pomidora, sera mozarella, następny plaster bakłażana itd. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury około 150 stopni Celsjusza przez 45 minut.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Spaghetti z grzybami (kurkami) i krewetkami[/color]
Składniki:[/b]
20 dkg makaronu
25 dkg grzybów (najsmaczniejsze z kurkami)
10 dkg ugotowanych krewetek
4 łyżki masła
4 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Grzyby oczyścić, pokroić na połówki lub w plastry. Czosnek obrać, drobno posiekać. Krewetki przelać wrzątkiem na sicie. W rondlu rozgrzać masło, dodać czosnek, smażyć minutę, dodać kurki i dusić razem przez około 15 minut, dodać krewetki i po około 2, 3 minutach śmietanę, podgrzać, (nie gotować!) przyprawić. Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym al dente.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Gulasz wegetariański[/color]
Składniki:[/b]
2 słodkie papryki
25 dkg cebuli
1 bakłażan
2 pomidory
1 cukinia
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
posiekany koperek i natka pietruszki[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Bakłażany pokroić w grubą kostkę, posolić, pozwolić aby odsączył się z nich sok. Cukinię obrać ze skóry (jeśli młoda nie trzeba) przekroić na połowę, usunąć nasiona. Paprykę, oczyścić z nasion, pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć miąższ. Cebulę obrać. Wszystkie wymienione składniki pokroić w kostkę o wymiarach kostki z bakłażana. Czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, po kilku minutach dołożyć pozostałe składniki, przyprawić. Dusić na małym ogniu delikatnie mieszając. Najlepiej smakuje z kus kus.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Zupa Babuni[/color]
Składniki:[/b]
25 dkg żeberek wieprzowych (pasek o szerokości 5, 6 cm)
4 średnie ziemniaki
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
3 łyżki migdałów w płatkach
natka pietruszki
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso umyć, podzielić na porcję (4 żeberka), zalać wrzątkiem powoli gotować. Gdy mięso zmięknie wyjąć, usunąć kości i ponownie włożyć do wywaru. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na połowie masła, dodać do zupy. Ziemniaki obrać, podzielić wzdłuż na ósemki i wraz z migdałami dołożyć do wywaru. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przesmażony na reszcie masła koncentrat pomidorowy, przyprawić, posypać natką, wymieszać i podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]21 maja 2006 at 09:27 #44875adminKeymaster[b][color=#0000FF]Dza-yu[/color]
Składniki:[/b]
40 dkg łopatki wieprzowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Misce pokrojone mięso posypać mąką ziemniaczaną, przyprawić, polać sosem sojowym, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, smażyć mięso przez 3, 5 minut małymi porcjami. Podawać do kasz, makaronów, frytek. Jako dodatek podajemy w sosjerce ostry sos.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Zupa kantońska[/color]
Składniki:[/b]
10 dkg piersi z kurczaka
10 dkg schabu
10 dkg szynki
10 dkg fasolki szparagowej
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso umyć, pokroić w „słomki” o długości około 6 cm, podobnie pokroić szynkę. Trzy szklanki wody doprowadzić do wrzenia, dodać mięso i szynkę, gotować 20 minut, przyprawić. Strąki fasoli pokroić na 3 cm kawałki, dodać do zupy i gotować razem przez 5 – 6 minut. Podając posypać zieleniną.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Kotlet wieprzowy z bananami[/color]
Składniki:[/b]
8 kotletów z karczku
2 banany
4 plastry żółtego sera
sok z cytryny
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Miód dokładnie wymieszać z oliwą, polać marynatą przyprawione mięso, odstawić do lodówki na około 1, 5 godziny. Banany obrać, podzielić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny, obsmażyć na maśle. Mięso wyjąc z marynaty, obsączyć. Każdy kawałek posypać posiekanymi orzechami, położyć na nim dwie ćwiartki banana, i przykryć plastrem sera. Ułożyć na blaszce do zapiekania, piec w gorącym piekarniku aż mięso zmięknie.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Kotlet drobiowy w migdałowej skórce[/color]
Składniki:[/b]
4 filety z kurczaka
10 dkg chipsów ziemniaczanych
5 dkg migdałów w płatkach
2 łyżki mąki
1-2 jajka
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Chipsy ziemniaczane rozkruszyć, wymieszać z migdałami. Mięso umyć osuszyć, rozbić lekko tłuczkiem do mięsa, przyprawić, odstawić na 30 minut. Kotlety obtoczyć w mące, jajku, migdałowej panierce. Blachę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kotlety i piec w gorącym piekarniku przez około 20 minut.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Carbonado[/color]
Składniki:[/b]
40 dkg filetów z kurczaka
20 dkg ziemniaków
2 cebule
2 pomidory
1 gruszka
½ szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka rodzynek
2 łyżki masła
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cebulę obrać pokroić w grube pół plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, oczyścić z miąższu, pokroić w grube paski. Umytego kurczaka pokroić w dużą kostkę. Mięso, cebulę obsmażyć na oleju, podlać bulionem, dusić pod przykryciem przez około godzinę. Ziemniaki i gruszkę obrać, podzielić na ćwiartki, dodać do duszących się składników, po 10 minutach dodać rodzynki. Dusić pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną, przyprawić, podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Sekretny sos O Rourke[/color]
Składniki:[/b]
1 szklanka majonezu
5 ząbków czosnku
1 łyżka soku z cytryny[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Czosnek obrać, drobniutko posiekać. Zmiksować wszystkie składniki. Doskonały dodatek do zimnych i gorących mięs, dań z grilla.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]22 maja 2006 at 21:22 #44876adminKeymaster[b][color=#0000FF]Krewetki pachnące pomarańczom[/color]
Składniki:[/b]
20 odwłoków dużych krewetek
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka soku pomarańczowego
Marynata:
1 szklanka oliwy z oliwek
3 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki otartej skórki z pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
½ łyżeczki z soli
szczypta papryki
szczypta chili
szczypta mielonego kminku[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Z oliwy, 3 łyżek soku pomarańczowego, skórek z pomarańcza, soli, kminku, pieprzu, papryki i soku cytrynowego przygotować marynatę, zamarynować w niej krewetki na około 10 minut. Odsączyć krewetki z marynaty (marynatę zachować) Na dużej patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy, smażyć na nim krewetki po 2 minuty z każdej strony. Wyłożyć na półmisek, na patelnię wlać marynatę, pozostały sok pomarańczowy i szybko odparować aby zgęstniał. Polać sosem krewetki, podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b][b][color=#0000FF]Panga po afrykańsku[/color]
Składniki:[/b]
50 dkg filetów z pangi
20 dkg krewetek
1 łyżka oliwy z oliwek
2 goździki
2 ząbki czosnku
4 cebule dymki
1 zielona papryka
½ szklanki piure z pomidorów
1 szklanka bulionu drobiowego (nie solonego)
5 dkg katmii jadalnej (okra)
½ łyżeczki posiekanego oregano
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Rybę pokroić w grubą kostkę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć dymkę, paprykę po kilku minutach dodać obrany i rozdrobniony czosnek oraz goździki, mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać bulion drobiowy, piure pomidorowe i posiekaną katmię, po 5 minutach duszenia sos przyprawić, dodać zioła, chwilę podgrzewać i dołożyć rybę i krewetki. Dusić 4 minuty i podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b][b][color=#0000FF]Steki wieprzowe z grilla[/color]
Składniki:[/b]
4 steki wieprzowe (z karczku)
2 łyżki mąki
½ łyżeczki soli
½ czerwonej papryki (drobno posiekanej)
szczypta pieprzu cajen
1 łyżeczka kminku[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Steki bardzo dokładnie osuszyć. Ponacinać brzegi mięsa aby się nie deformowało podczas pieczenia. Mąkę, sól i paprykę wymieszać dokładnie z wodą w takiej ilości aby uzyskać gęste, płynne ciasto. Każdy z befsztyków zanurzyć w cieście, opiec szybko w centralnej części grilla (po 1 minucie z każdej strony) dopiec w niższej temperaturze przez 15 minut, kilkakrotnie obracając. Nasiona kminku i pieprz cajen zawinąć w folię aluminiową, wyprażyć na grillu. Podając upieczone steki oprószyć je wyprażonymi przyprawami.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b][b][color=#0000FF]Kotlet schabowy z kością z grilla[/color]
Składniki:[/b]
4 kotlety schabowe z kością (3 cm grubości)
Marynaty:
½ szklanki soku cytrynowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
szczypta posiekanego rozmarynu
¼ łyżeczki pieprzu[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wymieszać dokładnie składniki marynaty. Każdy kotlet lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, zamarynować na około 30 minut. Wyjąc z marynaty, obsączyć. Kotlety opiekać w centralnej części grilla przez 6 minut, dopiec z boku przez 8 minut. Przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[b][color=#0000FF]Kapusta pekińska z jajkami[/color]
Składniki:[/b]
4 jajka
20 dkg kapusty pekińskiej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Kapustę drobno posiekać, dodać natkę pietruszki, sos sojowy, oliwę i kilka łyżek wody, powoli dusić. Jajka wybić do miski, „skłócić” za pomocą miksera, przyprawić sola i pieprzem. W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć płomień i do „migającej” wody wlewać cienką strużka jajka. Wyjmować ścięte jajka łyżką cedzakową, ułożyć na kopczyku miękkiej, uduszonej kapusty pekińskiej.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b][b][color=#0000FF]Jajka zapieczone na sposób grecki[/color]
Składniki:[/b]
10 jajek
2 pomidory
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
bułka tarta
4 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Do miseczki wybić jajka, dodać cebulę, przyprawić wymieszać. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroic w plastry. Żaroodporne płaskie naczynie, posmarować olejem, wlać masę jajeczną, ułożyc plastry pomidorów, posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekać w piekarniku aż jajka się zetną.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b][b][color=#0000FF]Sałatka cebulowa z jajkami[/color]
Składniki:[/b]
4 jajka ugotowane na twardo
5 cebul (białe i czerwone)
1 szklanka majonezu
ocet winny
natka pietruszki
sól, biały pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cebulę obrać, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę, gotować 2, 3 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą. Blanszowaną cebulę skropić octem winnym, przyprawić, odstawić na godzinę. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki, przyprawić. Na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty ułożyć kopczyk z ćwiartek jajka i krążków cebuli, polać obficie majonezem, posypać natką pietruszki, lub w wersji bardziej luksusowej kawiorem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b]23 maja 2006 at 22:18 #44878adminKeymaster[b][color=#0000FF]Wieprzowina duszona z papryką chili[/color]
Składniki:[/b]
50 dkg wieprzowiny z łopatki
½ cebuli
4 łyżki oleju
½ ostrej papryki chili
sól[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na małe kawałki.
Paprykę oczyścić z nasion (bardzo pikantne) pokroić w słomkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, zrumienić, dodać cebulę i paprykę chili, podlać kilkoma łyżkami wody. Udusić do miękkości.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b][b][color=#0000FF]Roladki wieprzowe zapieczone pod serowo – porzeczkową skorupką[/color]
Składniki:[/b]
1 kg wieprzowiny z karczku
25 dkg pieczarek
½ kostki masła
5 dkg tartego żółtego sera
15 dkg porzeczek czerwonych (lub dżemu porzeczkowego, wtedy pomijamy cukier)
1 łyżka cukru
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Pieczarki lub grzyby leśne oczyścić, drobno pokroić, zrumienić na połowie masła. Mięso delikatnie rozbić, przyprawić, na każdym kotlecie rozłożyć cienką warstwę pieczarek, ciasno zwinąć, spiąć wykałaczką. Każdą roladę zrumienić na reszcie masła. Ser wymieszać z utartymi porzeczkami i cukrem, masą pokryć rolady, zapiec w piekarniku.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b][b][color=#0000FF]Szaszłyk huculski z grilla[/color]
Składniki:[/b]
1 kg wieprzowiny z szynki lub karczku
5 cebul
1 szklanka octu winnego 3%
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę, zalać połową octu. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry, zalać resztą octu. Obydwa składniki marynować przez 4 godziny. Mięso i cebulę odcedzić z marynaty, przyprawić. Na bambusowe patyczki nabijać naprzemiennie cebulę i mięso, gotowe posmarować oliwą. Piec na gorącym grillu kilkakrotnie obracając.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]23 maja 2006 at 22:35 #44879adminKeymaster[b][color=#0000FF]Tappanjaki[/color]
Składniki:[/b]
50 dkg schabu
zielona cebulka
1 łyżka oleju
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wódki czystej
1 łyżka oliwy
2 łyżki octu 5%
1 łyżka cukru
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
1 ząbek czosnku
natka pietruszki[b]Sposób przyrządzenia:
Marynata:[/b]
Zmieszać 3 łyżki sosu sojowego, wódkę, oliwę, drobno pokrojoną zieloną cebulkę i cukier. Sos:
Keczup, gorczycę, 1 łyżkę sosu sojowego, drobno pokrojoną natkę pietruszki i rozgnieciony ząbek czosnku bardzo dokładnie wymieszać.
Mięso odcedzić z marynaty, dokładnie osuszyć, smażyć na głębokim tłuszczu przez około 3 minuty, obsączyć z oleju na papierowym ręczniku. Podawać z sosem który podajemy w czarce.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Słodko – ostre polędwiczki z grilla[/color]
Składniki:[/b]
1 kg polędwiczek wieprzowych
Marynata:
1/3 szklanki soku cytrynowego
1/3 szklanki soku ananasowego
1 łyżka sosu chili
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka rozgniecionego czosnku
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki mielonego pieprzu[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Polędwicę pokroić w sześciany. Zalać mięso marynatą, dokładnie wymieszać, odstawić na nic do lodówki. Przed pieczeniem mięso odcedzić z marynaty. Nabijać na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków, pozostawić 2, 3 cm odstępu miedzy kawałkami mięsa. Piec na nagrzanym grillu 10 minut, obracać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Hamburgery z łososia(ryby) grillowanie[/color]
Składniki:[/b]
75 dkg filetów z łososia (pstrąga, okonia, sandacza)
1/3 szklanki gęstej śmietany
2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
2 łyżki posiekanej cebuli
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka sól
1/4 łyżeczka pieprzu białego
oliwa
6 bułek hamburgerowych
6 plastrów sera żółtego wskazany uwędzony[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Filet z ryby zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać drobno nożem. W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Z masy formować kotlety minimalnie większe od bułki hamburgerowej. Posmarować oliwą. Piec na dobrze rozgrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony. Podawać w bułce obłożone żółtym serem i innymi ulubionymi dodatkami.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]24 maja 2006 at 09:36 #44880adminKeymaster[b][color=#0000FF]Żeberka po azjatycku z grilla[/color]
Składniki:[/b]
1,5 kg grubych żeberek wieprzowych
[b]Marynata:[/b]
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wódki
2 łyżki sosu Hoisin
1 łyżka olej
1 łyżeczka ostrej papryki
1 ząbek posiekanego czosnku
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wszystkie składniki marynaty zmiksować. Żeberka, nie pokrojone na porcje, natrzeć dokładnie marynatą, marynować przez 6 godzin, kilkakrotnie obracać. Żeberka odcedzić z marynaty, marynatę zachować. Piec na średnio gorącym grillu przez około 1 godzinę, kilkakrotnie obracać, smarować marynatą.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman[/b][b][color=#0000FF]Pory z grilla[/color] [/b]
Do grillowania przydatne są pory o średnicy do 15 milimetrów, użycie grubszych spowoduje że zewnętrzna warstwa się zwęgli, a środek pozostanie surowy.
[b]Składniki:[/b]
6 porów na porcję
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sos:
pęczek zielonej cebulki
1szklanka twarogu śmietankowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Odciąć z pora białą cześć, bardzo dokładnie umyć i osuszyć, przyciąć korzonki, wyrównać górę. Każdą porcję porów nabijamy na dwa patyczki do grillowania tworząc rodzaj maty, lekko przyprawiamy i smarujemy obficie oliwą. Pieczemy na średni gorącym grillu przez 5 do 7 minut obracając. Podajemy z sosem serwowanym w sosjerce
[b]Sos:[/b]
Twaróg zmiksować z jogurtem, dodać bardzo drobno pokrojoną zieloną cebulkę, przyprawić, wymieszać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman[/b][b][color=#0000FF]Żeberka po kanadyjsku z grilla[/color]
Składniki:[/b]
grube żeberka wieprzowe
Marynata:
½ szklanki oleju
3 łyżki soli
2 łyżki ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka ulubionych ziół
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki cynamonu
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanego drobno selera naciowego
2 łyżki posiekanej cebuli
3 łyżki keczupu
2 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki cukru
2 łyżki octu winnego
1 łyżka sosu Worcester
1 łyżka mielonej gorczycy[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Przygotować marynatę. (wystarcza na około 3 kg żeberek) Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić. Wszystkie składniki marynaty rozmieszać w Benderze. Tak przygotowaną masą natrzeć dokładnie żeberka, odłożyć w chłodne miejsce na 6 godzin. Grillować na średnio nagrzanym grillu przez około 1 godzinę, kilkakrotnie obracając. Upieczone płaty żeberek podzielić na porcję.
W międzyczasie przyrządzić sos:
Na patelni rozgrzać masło, dodać seler i cebulę, dusić kilka minut. Dodać pozostałe składniki, dusić razem około 15 minut stale mieszając.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman[/b]25 maja 2006 at 12:17 #44885adminKeymaster[b][color=#0000FF]Mieszanka jarzyn i grzybów z grilla[/color]
Składniki:[/b]
½ szklanki bulionu z kostki
1 łyżeczka posiekanych ulubionych ziół
½ łyżeczki pieprzu
1 grubo pokrojona czerwona cebula
2 duże kolorowe papryki pokrojone w grube paski
1 cukinia pokrojona w grube plastry
10 dużych pieczarek (kapelusze)
sól[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wymieszać bulion z ziołami i pieprzem. Za pomocą pędzelka nanieść mieszankę na jarzyny i pieczarki przeznaczone do grillowania. Ruszt grilla posmarować olejem. Jarzyny i grzyby pieczemy na średnio rozgrzanym grillu przez około 10 minut, obracamy i skrapiamy mieszanką z przyprawami. Gdy są gotowe solimy do smaku.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Tadeusz[/b][b][color=#0000FF]Marynowane warzywa z grilla[/color]
Składniki:[/b]
zestaw ulubionych warzyw (cebula dymka wraz z piórami, szparagi, papryka, czerwona cebula, pomidory koktajlowe itp.)
[b]Marynata:[/b]
4 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka posiekanego oregano
½ szklanki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki sosu Wochester
2/3 szklanki wytrawnego wina[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokroić warzywa na mniejsze kawałki, zbyt grube po grillowaniu pozostaną wewnątrz surowe. Zalać w misce marynatą i marynować przez około 1 godzinę, odsączyć z marynaty. Warzywa pieczemy na tackach do grillowania lub nadziane na szpadki przez około 15 minut. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonych warzyw jest pokruszony drobno ser kozi którym obsypujemy upieczone warzywa.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Tadeusz[/b][b][color=#0000FF]Warzywa po włosku z grilla[/color]
Składniki:[/b]
4 średnie ziemniaki
8 plastrów szynki
10 dkg sera koziego pokrojonego w słupki
3 łyżki oliwy
2 kolorowe papryki pokrojone na połowę
8 szparagów
2 małe cukinie pokrojone wzdłuż na plastry
1 bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry
12 średnich pieczarek (kapelusze)
[b]Marynata:[/b]
1 zmiażdżony ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki soku pomarańczowego
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, ugotować na pół miękko, odcedzić, przelać zimną wodą. Plastry bakłażana posolić i pozwolić aby powstały sok obciekł. Zmiksować składniki marynaty. Zamarynować warzywa na około 1 godzinę, obsączyć z marynaty. W każdy plaster szynki zawijamy szparaga i kawałek sera, spinamy wykałaczkami. Paprykę układamy na grillu skórką w dół i opiekamy chwilę, obieramy ze skóry. Wszystkie składniki układamy na tackach do grillowania i pieczemy przez 15 minut odwracając kilkakrotnie.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Tadeusz[/b]25 maja 2006 at 16:30 #44886adminKeymaster[b][color=#0000FF]Marokańska sałatka z melona (arbuza) i pomarańcza[/color]
Składniki:[/b]
6 pomarańczy
1 melon
szczypta cynamonu
kilka świeżych listków mięty
2 łyżki koniaku
[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Melon obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę o boku 2 cm. 4 pomarańcze obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem skroić biała błonę, pokroić w kostkę podobną do kostek z melona. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, zmiksować z 4 listkami mięty, cynamonem i koniakiem. Kostki pomarańcza i melona wymieszać, rozłożyć do 4 pucharków, polać sokiem z dodatkami. Schłodzić. Podając udekorować listkami mięty. Znakomicie orzeźwia.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b][b][color=#0000FF]Czosnkowa zupa krem[/color]
Składniki:[/b]
4 pokrojone w kostkę cebule
2 główki pokrojonego drobno czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 szklanka pokruszonego miąższu bułki
1 liść laurowy
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek natki pietruszki
1,5 litra rosołu z drobiu
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojony czosnek i cebulę, dusić przez około 30 minut na wolnym ogniu mieszając, nie rumienić! Dolać rosół drobiowy, dodać liść laurowy i związane nitką gałązki tymianku i pietruszki. Gotować przez około 10 minut na wolnym ogniu, usunąć z wywary zieleninę i liść laurowy. Do wywaru wsypać bułkę i gotować jeszcze przez 10 minut, zmiksować blenderem, przecedzić przez sito. Podawać z groszkiem ptysiowym.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b][b][color=#0000FF]Mocno czosnkowe kolby kukurydzy z grilla[/color]
Składniki:[/b]
4 kolby kukurydzy
1/3 szklanki oliwy
4 ząbki czosnku
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Zaczynamy od przygotowania kolb kukurydzy. Z każdej kolby ostrożnie odchylić liście pokrywowe do tyłu, związać ich końce nitką w ten sposób aby stanowiły niejako przedłużenie kolby. Zmiksować oliwę, czosnek i przyprawy. Odsłonięte i oczyszczone z włókien owocnie umyć i osuszyć, natrzeć dokładnie oliwą z przyprawami, zawinąć w folię. Przygotować odpowiednie naczynie z wodą, ułożyć kolby kukurydzy tak aby związane liście pokrywowe były zamoczone w wodzie, moczyć przez dwie godziny. Wyjąc z wody, liście osuszyć i przywrócić kolby kukurydzy do stanu naturalnego tzn okryć owocnię (odwiniętą z folii) liśćmi, obwiązać nitką. Tak przygotowane kolby kukurydzy pieczemy na grillu przez 20 minut, odwracamy kilkakrotnie.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b]26 maja 2006 at 21:00 #44887adminKeymaster[b][color=#0000FF]Piknikowa sałatka warstwowa[/color]
Składniki:[/b]
35 dkg makaronu farfalle (kokardki)
10 dkg szynki
2/3 szklanki sosu winegret
2/3 szklanki groszku konserwowego
3 średnie pomidory, przekrojone na ćwiartki
2/3 szklanki pokrojonych grzybów
1 łyżka posiekanej bazylii
2 łyżki tartego żółtego sera (parmezan)[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Grzyby ugotować, odcedzić, przelać wodą, pozwolić aby się odsączyły. Ugotować makaron zgodnie z danymi umieszczonymi na opakowaniu, odcedzać, przelać zimną wodą, odsączyć. W misce wymieszać makaron z 2 łyżkami sosu winegret. Połowę makaronu przełożyć do szklanej salaterki. Jako następną warstwy dajemy groszek konserwowy, pomidory, grzyby, szynkę, kończymy resztą makaronu. Całość polewamy równomiernie resztą sosu winegret, posypujemy tartym serem i posiekaną bazylią. Przed podaniem dobrze schłodzić.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: domonikab[/b][b][color=#0000FF]Sałatka cytrusowa warstwowa[/color]
Składniki:[/b]
4 mandarynki
3 czerwone albo białe grejpfruty
2 filiżanki świeży ananas pokrojony w kostkę
1 szklanka suszone żurawiny
sok wyciśnięty z 1 pomarańczowy[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Pomarańcze , grejpfruty i mandarynki obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem cienko skroić pokrywającą je błonę (z resztek pozostałych przy błonach wycisnąć sok), pokroić w kostkę, rozłożyć do oddzielnych miseczek. W dużej szklanej salaterce układać warstwami, kostki pomarańcza, ananasa, grejpfruta, żurawin i mandarynki. Całość polać sokiem. Przed podaniem schłodzić. Podawać z biszkoptami lub kruchymi ciastkami.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: domonikab[/b][b][color=#0000FF]Tęczowa sałatka warstwowa[/color]
Składniki:[/b]
1 litr podartych w palcach zielonych sałat
25 dkg szynki pokrojonej w kostkę
4 ugotowane na twardo jajka pokrojone w kostkę
2 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
1 papryka o wydłużonych strąkach pokrojona w kostkę
1 pęczek rzodkiewki pokrojonej w ćwiartki
25 dkg groszku konserwowego
1 szklanka pokrojonej i zamarynowanej w occie winnym cebuli
[b]Dresing:[/b]
1 szklanka majonezu
1 szklanka maślanki
¼ szklanki musztardy miodowej
1 łyżeczka sosu do sałatek w proszku
1 łyzeczka posiekanego koperku[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W szklanej salaterce układać kolejno warstwami składniki sałatki tak dobierając kolory aby kolejne warstwy wyraznie się różniły. W miseczce dokładnie wymieszać składniki dresingu, polać nim sałatkę. Schłodzić przed podaniem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: domonikab[/b][b][color=#0000FF]Sos Tomatillos[/color]
Składniki:[/b]
1 awokado
6 łyżek śmietany
20 dkg tomatillo, zgnieciony[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Awokado przekroić na połowę, usunąc pestkę, łyżka wybrać miąższ. Wszystkie składniki zmiksować bardzo dokładnie. Przełożyć do czystego słoika, szczelnie zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 4 dni, jednak najlepiej smakuje po przygotowaniu.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Salsa do dań rybnych z grilla[/color]
Składniki:[/b]
½ szklanki drobno pokrojonego ananasa
2 małe ogórki, obrane i pozbawione nasion, drobno pokrojone
1 czerwona cebula, drobno pokrojona
1 czerwona papryka, oczyszczona, drobno pokrojona
1 łyżka czerwonego octu winnego
3 łyżki oliwy
½ łyżki naci kolendry, posiekanej
sól, pieprz, papryka[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce, przyprawić do smaku.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Ostry sos barbeq[/color]
Składniki:[/b]
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka musztardy w proszku
1 łyżka ciemnego rumu (2 krople olejku rumowego)
2 ząbki czosnku, pokrojone
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki brzoskwiń, obranych ze skóry i pokrojonych (lub dżem brzoskwiniowy)
1 łyżka sosu Haisin
1 łyżka sosu Worcester
chili, czarny pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wszystkie składniki miksować do momentu aż cukier się rozpuści, przyprawić wg smaku. Przelać do rondla o grubym dnie, zagotować. Przechowywać w lodówce zamknięte w czystym słoiku
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]27 maja 2006 at 10:50 #44888adminKeymaster[b][color=#0000FF]Śródziemnomorska frittata[/color]
Składniki:[/b]
1 cebula, obrana i pokrojona
3 ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
2 łyżki oliwy z oliwek30
2 śląskie kiełbasy, pokrojone w plastry
4 dojrzałe czerwone pomidory, obrane ze skóry i pokrojone na kawałki
2 ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki
1 łyżeczka posiekanej bazylii
10 dużych jajek, rozmieszanych
sól i pieprz czarny[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli. Po kilku minutach dodać kiełbasę, ziemniaki, czosnek, pomidory i bazylię, dusić pod przykryciem 5 minut. Przyprawić i dodać jajka, nie mieszając smażyć je na małym ogniu aż się zetną. Podzielić na porcję w kształcie klinów, podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b][b][color=#0000FF]Aromatyczne udka z kurczaka[/color]
Składniki:[/b]
6 udek z kurczaka
3 łyżki oleju
1 szklanka rosołu drobiowego
Marynata:
1 szklanka białego octu winnego
½ szklanki sosu sojowego
1 łyżka posiekanego czosnku
1 liść laurowy
2 łyżeczki rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Doprowadzić do wrzenia, schłodzić. Udka kurczaka podzielić przecinając w stawie kolanowym, zalać marynatą, odstawić na 1 godzinę. Wyjąć kurczaka z marynaty, wysuszyć. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim porcje kurczaka, przełożyć do rondla. Do obrumienionych udek dodać bulion drobiowy i dusić aż kurczak zmięknie, wyjąć i osuszyć. Do rondla w którym dusił się kurczak wlać marynatę, gotując powoli zredukować sos do objętości jednej szklanki. Kurczaka ponownie obsmażyć szybko na patelni, podawać polane sosem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b][b][color=#0000FF]Kebab z wołowiny grillowany[/color]
Składniki:[/b]
1 kg polędwicy wołowej
cebula dymka
Marynata:
2 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego czosnku
1 łyżka chili
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzy kajeńskiego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Dokładnie wymieszać składniki marynaty. Polędwicę pokroić w kostkę o boku około 2,5 cm. W misce wymieszać mięso z marynatą, odstawić na około 2 godziny. Cebule dymkę obrać. Na bambusowe szpadki do grillowania nabijać na przemian obsączone z marynaty kostki mięsa i cebulki. Opiekać na gorącym grillu przez około 10 minut. Podawać z ostrym sosem serwowanym w miseczce.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b][b][color=#0000FF]Panga po kreolsku[/color]
Składniki:[/b]
1 kg filetów z pangi
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
1 łyżka masła
1 cebula pokrojona w kostkę
1 papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
½ szklanki piure pomidorów
kilka gałązek naci kolendry pokrojonej drobno
1 łyżeczka sosu chili
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić sola i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło dodać cebulę i paprykę, zeszklić mieszając, dodać piure z pomidorów dusić około 8 minut, przyprawić sosem chili, solą i pieprzem, dodać natkę kolendry, odstawić w gorące miejsce. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, smażyć filety po około 3 minuty z każdej strony. Podawać rybę polana sosem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b][b][color=#0000FF]Szpinak w jogurcie[/color]
Składniki:[/b]
1 kg świeży szpinak
1 szklanka gęstego jogurtu
2 cebule, drobno pokrojone
4 ząbki czosnku, drobno pokrojone (nieobowiązkowy)
olej do smażenia
sól i pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Szpinak dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obciąć szypułki, pokroić. W dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę, dodać szpinak, dusić na małym ogniu. Miękki przełożyć do miseczki, schłodzić w lodówce. Jogurt wymieszać z solą i pieprzem, (ubić mikserem) zalać nim zimny szpinak, wymieszać. Mieszanka powinna być gęsta i jednorodna.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]28 maja 2006 at 10:18 #44889adminKeymaster[b][color=#0000FF]Klopsiki w ostrym sosie pomidorowym[/color]
Składniki:
Klopsiki:[/b]
25 dkg mielonej wołowiny
25 dkg mielonej wieprzowiny
1/3 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
2 łyżki mąki
1 łyżka mielonej kolendry
szczypta oregano
szczypta mielonego kminku
1 jajko
3 łyżki oleju
[b]Sos:[/b]
1 łyżka oleju
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki posiekanego czosnku
1 szklanka gęstego soku pomidorowego
2 łyżki posiekanej drobno papryki
szczypta mielonego chili
½ szklanki bulionu wołowego[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
[b]Klopsiki:[/b]
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki klopsików (poza olejem) przyprawić, uformować. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsiki na złoty kolor ze wszystkich stron.
[b]Sos:[/b]
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i paprykę, zeszklić. Dodać pozostałe składniki i mieszając gotować na małym ogniu około 20 minut aż sos zgęstnieje, przyprawić.
Do gotowego sosu dodać klopsiki, podgrzewać przez 5 minut.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b][b][color=#0000FF]Ostry sos czosnkowy[/color]
Składniki:[/b]
1 łyżka posiekanego czosnku
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka chili mielonego
2 łyżki keczupu
2 łyżki sos Worcester
1 1/2 łyżki sosu Pickapeppa
5 łyżek posiekane papryki jalepano[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Czosnek rozetrzeć na pastę z solą. Wszystkie składniki sosu zmiksować w blnderze.
[b]Uwaga:[/b] Sos Pickapeppa można zastąpić sosem Worcester.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b][b][color=#0000FF]Red chili[/color]
Składniki:[/b]
75 dkg mielonej wołowiny
3 łyżki oliwy
1 pokrojona cebula
1 pokrojona papryka
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1 łyżeczka zgniecionego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego chili
1 kg czerwonej fasoli
1, 5 litra bulionu wołowego
1 łyżeczka mielonego kminku[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W dużym rondlu rozgrzać oliwę., dodać cebulę, paprykę, czosnek, dodać wołowinę i dusić aż zbrązowieje. Wyłożyć na miskę. Do rondla wlać bulion wołowy, dodać fasolę i przyprawy, gotować aż fasola zmięknie. Połączyć z mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b][b][color=#0000FF]Capellini z sosem czosnkowym[/color]
Składniki:[/b]
30 dkg makaronu capellini (włosy anielskie)
¼ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
4 ząbki drobno posiekanego czosnku
½ szklanki tartego parmezanu[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gdy makaron się gotuję na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pietruszkę, powoli dusić. Odcedzony makaron dodać do sosu, wymieszać. Podawać posypany parmezanem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]29 maja 2006 at 22:19 #44890adminKeymaster[b][color=#0000FF]Mocno czosnkowa zupa fasolowa[/color]
Składniki:[/b]
2 szklanka cebuli pokrojona w piórka
½ szklanki pokrojonej w plasterki marchewki
2 łyżki posiekanego selera naciowego
14 ząbków drobno posiekanego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 l bulionu drobiowego
2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli, może być konserwowa
natka pietruszki
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, zeszklić, dodać marchew i selera, dusić 5 minut. Do podsmażonych składników wlać bulion i dodać fasolę, gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Uwaga: jeśli ktoś lubi może dodać przed fasolą pokrojone w kostki ziemniaki, można tez zupę zagęścić zasmażką.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Rotini w sosie pomidorowo bazylikowym[/color]
Składniki:[/b]
25 dkg makaronu rotini
3 duże pomidory, pokrojone w kostkę
1/3 szklanki posiekanych listków bazylii
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 drobno pokrojony ząbek czosnku[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, zeszklić, dodać pomidory i bazylię, dusić mieszając. Ugotować makaron w posolonej wodzie, czas gotowania podany jest na opakowaniu, makaron powinien być al. dente, odcedzić, przelać zimną wodą. Gdy sos stanie się jednolity dodać makaron, podgrzać i podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Meksykański chleb kukurydziany[/color]
Składniki: [/b]
1,5 szklanki mąki pszennej
2,5 szklanki mąki kukurydzianej
2 szklanki mleka
2 jajka
½ szklanki roztopionego masła
5 łyżeczek proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
1 łyżka kminku łyżki
1 łyżeczka chili w proszku
40 dkg ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu (wybór i skład dowolny)
sól do smaku[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W dużej misce lub robocie dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki, dodać jajka, mleko, masło, wyrabiać aż ciasto stanie się pulchne. Przełożyć do odpowiednio dużej formy teflonowej (lub zwykłej wysypanej mąką). Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni Celsjusza, piec aż chleb się zacznie rumienić co trwa zazwyczaj 20 minut. Przed podaniem schłodzić.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Aromatyczny filet rybny z grilla[/color]
Składniki:[/b]
70 dkg filetów rybnych
½ szklanki posiekanych ulubionych ziół
½ łyżeczki soli
szczypta mielonej ostrej papryki
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W mikserze lub robocie kuchenny zmiksować wszystkie składniki (oprócz ryby) . Każdy filet zawinąć w folię, odłożyć na 24 godziny do lodówki. Tak przygotowaną rybę możemy piec na grillu zarówno w folii aluminiowej jak i bezpośrednio na ruszcie. Czas pieczenia wynosi około 10 minut, w zależności od grubości filetów. Pieczona w folii jest bardziej aromatyczna i delikatniejsza. Pieczona na ruszcie częstokroć robi się sucha.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b][b][color=#0000FF]Tajska zupa z dyni[/color]
Składniki: [/b]
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżka masło
1 drobno posiekany ząbek czosnku
4 drobno pokrojone szalotki
2 małe drobno pokrojone świeże papryczki chili
1 łyżka posiekana palczatka cytrynowa
2 szklanki rosół z drobiu
4 szklanki obrana i pokrojona w kostkę dynia
1,5 szklanki mleka kokosowego bez dodatku cukru
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W dużym rondlu podgrzać olej arachidowy i masło, dodać czosnek, szalotkę, papryczkę chili smażyć mieszając. Dodać rosół z drobiu, mleko kokosowe i dynię, powoli gotować aż dynia stanie się miękka. Zmiksować blenderem na „gładko”, podawać z ryżem lub groszkiem ptysiowym.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]30 czerwca 2006 at 23:07 #44917adminKeymasterSAŁATKA Z BRZOSKIWŃ I GRUSZEK
Pyszna sałatka owocowa. W sam raz na lato – szybko, prosto i smacznie.
Składniki:
20 dkg brzoskwiń, 20 dkg soczystych gruszek, cukier-puder, cytryna lub kwasek cytrynowy.
Sposób przyrzązdenia:
Owoce opłukać, pokroić w kostkę lub słupki, przyprawić do smaku cukrem i cytryną, oziębić wstawiając do lodówki. Należy przyrządzić ją na 30 minut przed podaniem.Przepis została nadesłany na konkurs “Mistrz razy trzy” przez Błażeja Rogowicz.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.