- This topic has 31 replies, 7 voices, and was last updated 17 years, 7 months ago by Marta Czwarek.
-
AuthorPosts
-
8 czerwca 2006 at 16:50 #44899adminKeymaster
W miarę wygodny sposób, ale dietę tez koniecznie trzeba zmienić na zdrową 🙂
9 czerwca 2006 at 13:38 #44901adminKeymasterTrudno oczekiwać cudów. Te margaryny skutecznie pomagają, ale musimy chcieć sami sobie pomóc, to jest najważniejsze.
9 czerwca 2006 at 14:38 #44902marekParticipantWłaśnie, święte słowa Sonia 🙂
30 czerwca 2006 at 18:30 #44914adminKeymasterŚwięte słowa i święta racja 🙂 Nikt nam nie pomoże, tylko my to możemy zrobić. Dzisiaj oczywiście stosunkowo łatwo można obniżyć poziom LDL, są takie ułatwienia jak te margaryny na przykład. Ja tam zawsze uważam, że sami musimy się wziąć za siebie i nie ma to jak świadoma zmiana trybu życia.
7 lipca 2006 at 17:23 #44927adminKeymasterJa tam nie mam czasu na komponowanie diet, wizyty u specjalistów, a o uprawianiu sportu nie wspomne. Nic na to nie poradzę, taka praca. Dla mnie jedyne rozwiązanie to właśnie ta margaryna, profilaktycznie puki co.
11 lipca 2006 at 16:47 #44935adminKeymasterTo chyba, nie zbyt częsty przypadek – zbyt niski poziom cholesterolu. W Polsce mamy raczej odwrotny poziom. Specjaliści biją na alarm i w sumie już jakies efekty można zaobserwować. Sam prowadzę podobną akcję w domu i w ten weekend zaprowadzę rodziców na Pola Mokotowskie na ten piknik organizowany przez Florę. Niech się przebadająi może trochę otworzą swoje umysły na ten problem. Bo każdemu się wydaje, że to go nie dotyczy, a potem nagle niespodzianka.
11 stycznia 2007 at 17:01 #45214zorrokiczParticipantWitam, czy znacie moze jakies sposoby regulowania poziomu cholesterolu? jakies specyfiki? Czytalem po prostu ze margaryna zawiera duzo bardzo szkodliwych wrecz trujacycch kwasow ktore powstaja w procesie utwardzana oleju. Dlatego chcialbym jesc maslo i jednoczesnie nie martwic sie o cholesterol. pomozcie!
12 stycznia 2007 at 04:20 #45215AneriteParticipantCo do szkopliwosci margaryn po dluzszym czasie spozywania – to prawda. Dowiedziono naukowo i ogloszono dosc dawno temu, ze margaryna jedzona przez cale zycie u starszych ludzi powoduje powstanie artretyzmu a przynajmniej go nasila. Maslo jest zdrowsze ale nalezy jesc z umiarem.
Co do srodkow przeciw cholesterolu – tak, sa takie, ale nie mozna samemu ich stosowac, i napewno sa tylko na recepte. Najpierw musisz pojsc do lekarza i musza zrobic specjalne testy na poziom cholesterolu w organizmie i dopiero, jesli sie okaze za wysoki, to lekarz przepisze leki. Samemu trzeba jesc mniej tluszczu, ale najlepiej poczytac o cholesterolu i posluchac wskazowek lekarza, poniewaz sa 2 rodzaje cholesterolu, jeden dobry a drugi szkodliwy i chodzi o to, zeby sobie nie zaszkodzic.
Podaje link do poczytania, ale idz na sprawdzian, moze masz poziom w normie:13 stycznia 2007 at 18:52 #45216zorrokiczParticipantDzieki. Cholesterol okazuje sie mam jeszcze w normie ale gornej. A co do regulowania dobrego i zlego cholesterolu troche sie doksztalcilem, ale az nie chce mi sie wierzyc ze takie na przyklad jedzenie oleju z oliwek pomaga. To prawda?
14 stycznia 2007 at 04:51 #45218AneriteParticipantWiadomosci w tym linku podane sa na podstawie wieloletnich badan naukowych i sa prawdziwe. Oliwa z oliwek (nie olej, to nie to samo) jest jednym z najzdrowszych tluszczow i jest najlatwiej przyswajalna przez organizm ze wzgledu na budowe chemiczna oraz nie podnosi cholesterolu. Wiekszosc salatek i surowek jest najsmaczniejsza z oliwa polaczona z sokiem z cytryny lub octem winnym (vinegrette), takze wiekszosc potraw mozna smazyc na oliwie, ale nie nalezy zupelnie zrezygnowac z tluszczow pochodzenia zwierzecego, jedynie jesc z umiarem. Oliwe z oliwek mozna bezpiecznie spozywac w ilosciach wiekszych niz inne tluszcze, napewno obnizy sie poziom cholesterolu, ale nie trzeba sie bac masla czy innego tluszczu, gdzie sa niezbedne i bez przesady. Procz tluszczow nalezy wziac pod uwage inne produkty, ktore jemy na codzien i dostosowac diete wg. podanych wskazowek.
15 stycznia 2007 at 21:16 #45220zorrokiczParticipantnie wiedzialem ze olej i oliwa to co innego. faktycznie maja inny sklad czy to tylko kuchenny zargon?
18 stycznia 2007 at 03:18 #45223majaParticipantOstanio czytałam ,ze olej rzepakowy ma więcej wartosci odżywczych od oliwy z oliwek ,tez to poparte jest nukowymi badaniami ..i zastanawiam sie nieraz ,ze czytajac nowinki naukowe mam wrazenie ,ze często teorie na rózne tematy (oleju,oliwki) sa zmienne.
18 stycznia 2007 at 06:36 #45224AneriteParticipantdo zorrokicz: nie udalo mi sie odpowiedziec Tobie wczoraj, odpowiedzi byly zablokowane, ale dzis juz chyba moge. Oliwa i olej to nie to samo ani to nie jest zargon, tylko konkretne nazwy konkretnych produktow. Jest pewna roznica miedzy nimi, "naukowo" nie moge wyjasnic, ale sprobuj oleju i oliwy, to zobaczysz roznice. Oliwa glownie do salatek i innych potraw "na surowo", choc mozna na oliwie tez smazyc i sa rozne gatunki oliw, maja rozne smaki, wartosci itd. Olej glownie do smazenia/duszenia, nie na surowo jak oliwa. Ja nie uzywam oleju wcale, jedynie oliwe extra virgin, tj. z pierwszego tloczenia na zimno, czyli najlepszego gatunku i glownie wloska. Sa inne nazwy oliwy, ktore oznaczaja z jakiego procesu pochodza i im tansze (tej samej marki) tym gorsza jakosc. Najgorsza jest t.zw. "light", niby mniej tluszczowa, i najtansza, ale zarazem prawie bez wartosci, tloczona na goraca z resztek. Naprawde nie polecam. To kupuja ludzie, ktorzy nie maja pojecia o roznicach i wartosciach. Podkreslam, najlepsza i najdzowsza to extra virgin (czy vergine, zalezy jak pisza), wszystkie inne nazwy bez tego to gorsza jakosc i to nie jest zaden zargon tylko konkretne wyjasnienie co to jest i jakiej jakosci dla tych, co wiedza.
Nie wiem czemu ciagle masz watpliwosci. Co Ci podalam wczesniej i teraz to jest cala prawda. Nie wiem, jakie jeszcze bedziesz mial watpliwosci, ale ja juz wszystko napisalam, wiec czytaj uwaznie jeszcze raz.Do majki 35: bardzo mozliwe, ze olej (nie oliwa) rzepakowy ma wiecej wartosci, nie mam wiadomosci na ten temat, wiec nie moge dyskutowac, bo ja pisze tylko na podstawie tego, co sie dowiedzialam napewno. Ale pamietam smak oleju rzepakowego z czasow, kiedy oliwy ex.v. prawie w Polsce nie bylo, a smak tego oleju byl ochydny. Duzo smaczniejszy byl olej slonecznikowy, ale trudno go bylo dostac. Moze teraz poprawili, nie mam zdania ani porownania, ale to jest olej, nawet jesli zdrowszy, to raczej nie na surowo do salatek itp. ale do gotowania, duszenia, pieczenia. Ja uzywam jedynie wloskiej oliwy ex.v. do wszystkiego, ale jak ktos chce, niech uzywa innych oliw czy olejow.
Majka, nie tylko na temat oliw/olejow moga byc zmienne opinie, np. na podstawie nowszych odkryc, ale takze o wartosciach innych produktow. Kto sie dowie pierwszy, powinien podac wiadomosci dla ogolu. Pozdrawiam, Anerite.
Tu znalazlam troche wiadomosci na Google na ten temat, choc moze nie wszystkie sa wiarygodne, mozna sobie wstawic poszczegolne hasla po kolei, jak oliwa i osobno olej i poczytac na ten temat:
http://www.google.com/search?hl=en&q=oliwa%2Folej%2C+roznice&btnG=Google+Search21 stycznia 2007 at 05:25 #45235zorrokiczParticipantDzieki Anerite
Na oleju chyba tez lepiej jezdza diesle niz na oliwie:D
a tak na powaznie to ja tez uzywalem tylko oliwy dlatego tak sie zdziwilem slyszac o oleju
naukowo to chyba roznica tkwi w domieszkach wynikajacych ze sposobu preparowania choc glowy nie dam
A na rzepakowym zdaje sie jeszce lepiej sie jezdzibtw, uciazliwe jest to blokowanie odpowiedzi:( zamiescilem ten post w zlym miejscu ni nie moglem go przeniesc
21 stycznia 2007 at 07:07 #45236AneriteParticipantO, to, to, zor, tu mozna poczytac na ten temat, a ja zielona w tym, to dopiero otworzylam oczy. Jazda na rzepaku? Czlowiek sie uczy cale zycie. Jak zle zamiescisz post, to mozesz go zamiescic jeszcze raz w innym miejscu. Mozna poprosic admina o skasowanie tamtego. A tu ten link:
http://www.google.com/search?hl=en&q=olej+rzepakowy&btnG=Google+Search
pozdrawiam, Anerite.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.