Skład:
- 1 lub 2 polędwiczki wieprzowe,
- tłuszcz do smażenia,
- 6-8 dag słoniny,
- 2 dag mąki,
- 25 dag pieczarek,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 4 grzanki z bułki,
- tłuszcz do grzanek,
- 8 dag pasztetu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, pokrajać na 4 kawałki, lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i mąką, zrumienić z obu stron, wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, włożyć filety, polać winem, dusić kilka minut. Grzanki podsmażyć z obu stron, obłożyć pasztetem i filetami, posypać pieczarkami. Podawać z frytkami, kalafiorami, marchewką drążoną oraz surówkami.