Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z polędwiczki wieprzowej.

Skład:

  • 1 lub 2 polędwiczki wieprzowe,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 6-8 dag słoniny,
  • 2 dag mąki,
  • 25 dag pieczarek,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 4 grzanki z bułki,
  • tłuszcz do grzanek,
  • 8 dag pasztetu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, pokrajać na 4 kawałki, lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i mąką, zrumienić z obu stron, wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, włożyć filety, polać winem, dusić kilka minut. Grzanki podsmażyć z obu stron, obłożyć pasztetem i filetami, posypać pieczarkami. Podawać z frytkami, kalafiorami, marchewką drążoną oraz surówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *